de Andrei RĂDULESCU, Membru al Comitetului Bretton Woods (singurul economist din România și țările Europei Centrale și de Est), Cercetător Senior, Institutul de Economie Mondială din cadrul Academiei Române
Institutul Național de Statistică a publicat în această dimineață datele cu privire la evoluția prețurilor de consum în luna aprilie și perioada ianuarie – aprilie 2024.
Statisticile confirmă consolidarea tendinței de atenuare a presiunilor inflaționiste în a patra lună a anului curent, evoluție susținută, în principal, de efectele bază și dinamica cotațiilor mărfurilor agroalimentare.
Astfel, conform datelor INS prețurile de consum din România au crescut cu o rată lunară în decelerare la 0,08% în aprilie.
Se evidențiază declinul prețurilor la mărfuri nealimentare (48,58% din coșul de consum) cu 0,35% în aprilie comparativ cu martie, pe fondul scăderii înregistrate la nivelul componentelor energie electrică și gaze naturale cu rate lunare de 4,15%, respectiv 10,79%.
Pe de altă parte, tarifele serviciilor (18,51% din coșul de consum) au urcat cu 0,63% în aprilie raportat la martie, în contextul creșterii prețurilor la îngrijire medicală, apă/canal/salubritate, confecționat și reparat îmbrăcăminte și încălțăminte și igienă/cosmetică cu ritmuri lunare de 1,00%, 1,17%, 1,20%, respectiv 1,30%.
Nu în ultimul rând, prețurile la produse alimentare (32,91% din coșul de consum) au crescut cu un ritm lunar de 0,37% în aprilie, evidențiindu-se majorarea prețurilor la ulei/slănină/grăsimi și la fructe și conserve din fructe cu câte 1,14% în aprilie comparativ cu martie.
Din perspectiva an/an (aprilie 2024 raportat la aprilie 2023) prețurile de consum au înregistrat un avans de 5,9%, cel mai redus ritm din luna august 2021, aspect evidențiat în graficul următor.
Se notează decelerarea dinamicii anuale a prețurilor de consum la produse nealimentare, de la 8,1% în martie la 7,2% în aprilie, minimul din decembrie 2023.
De asemenea, rata anuală a prețurilor la bunuri alimentare s-a temperat de la 2,8% în martie la 2,1% în aprilie, nivelul minim din mai 2021, evoluție determinată de ajustările cotațiilor internaționale la produse agro-alimentare.
Astfel, conform statisticilor FAO prețurile internaționale la alimente s-au ajustat pentru a 17-a lună consecutiv în aprilie, cu o rată anuală în intensificare la 7,4%.
Nu în ultimul rând, dinamica anuală a tarifelor la servicii a decelerat de la 10,2% în martie la 10,0% în aprilie, cel mai redus nivel din luna decembrie 2022.
Prin urmare, în primele patru luni din 2024 prețurile de consum s-au majorat cu 6,8% în medie comparativ cu perioada ianuarie – aprilie 2023.
Se evidențiază majorarea tarifelor la servicii cu o dinamică medie anuală de 10,5% în primele patru luni ale anului curent, evoluție influențată și de tendința de apreciere a cursului EUR/RON (cu un ritm mediu anual de 1,0%).
Totodată, prețurile la mărfuri nealimentare au înregistrat un avans mediu anual de 7,6% în perioada ianuarie – aprilie 2024.
Nu în ultimul rând, prețurile la bunuri alimentare au crescut cu o rată medie anuală de 3,7% în primele patru luni ale anului curent.
Pe indicele armonizat al prețurilor de consum s-a înregistrat o creștere cu un ritm anual de 6,3% în aprilie, cel mai redus nivel din luna septembrie 2021, aspect reflectat în graficul de mai jos.
Conform prognozelor elaborate prin implementarea de metode econometrice standard și utilizarea datelor publicate de INS astăzi ritmul anual al prețurilor de consum (pe indicele armonizat) va continua tendința de decelerare în trimestrele următoare, spre un nivel de 5,3% la decembrie 2024.
Atrag atenția cu privire la perspectiva persistenței presiunilor inflaționiste pe segmentul bază (core) la un nivel ridicat (după dinamica anuală de două cifre pe indicele armonizat începând cu august 2023, conform datelor Eurostat) pe termen scurt, scenariu susținut de politica fiscal-bugetară relaxată în implementare în prezent.
Astfel, conform datelor Ministerului de Finanțe cheltuielile de personal ale statului au crescut cu 19,6% în trimestrul I 2024 comparativ cu perioada similară din 2023.
Aceste aspecte (inclusiv persistenței inflației peste limita superioară a intervalului țintă în trimestrele următoare) coroborate cu incertitudinile din sfera internațională și contextul electoral intern exprimă perspectivele unei atitudini prudente a băncii centrale în ceea ce privește momentul inițierii procesului de ajustare a politicii monetare, aspect confirmat și de comunicatul ședinței din 13 mai anul curent.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).