2.5 C
București
marți, ianuarie 31, 2023

Analize și Trenduri – KeysFin: Valoarea creditelor acordate de IFN-urile din România a depăşit 41 de miliarde de lei la jumătatea anului – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Valoarea creditelor acordate de instituțiile financiare nebancare (IFN) din România a atins nivelul record de peste 41 miliarde de lei la jumătatea lui 2022, după un avans de 9,2% în primele 6 luni din acest an (față de aceeași perioadă din 2021)...

Conform unui comunicat al companiei, citat de Agerpres, în anul post-pandemic, creditele acordate de IFN-urile înscrise în Registrul General au crescut cu 8,1%, la 38 de miliarde de lei.

Ca pondere în total, IFN-urile incluse la categoria activități multiple de creditare au acordat aproape 98% din totalul împrumuturilor, în timp ce instituțiile incluse la categoria de leasing financiar au creditat doar 1,9% din total, potrivit datelor de la sfârșitul lunii iunie 2022, publicate de Banca Națională a României (BNR).

Valoarea creditelor acordate de instituţiile financiare nebancare (IFN) din România a atins nivelul record de peste 41 miliarde de lei la jumătatea lui 2022, după un avans de 9,2% în primele 6 luni din acest an (faţă de aceeaşi perioadă din 2021), potrivit unei analize KeysFin. Conform unui comunicat al companiei, citat de Agerpres, în anul post-pandemic, creditele acordate de IFN-urile înscrise în Registrul General au crescut cu 8,1%, la 38 de miliarde de lei.

Ca pondere în total, IFN-urile incluse la categoria activităţi multiple de creditare au acordat aproape 98% din totalul împrumuturilor, în timp ce instituţiile incluse la categoria de leasing financiar au creditat doar 1,9% din total, potrivit datelor de la sfârşitul lunii iunie 2022, publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Spre deosebire de sectorul bancar, IFN-urile creditează în special companiile nefinanciare, cu 76% din totalul portofoliului, faţă de 47% din total, în cazul băncilor în 2021. Din portofoliul de credite acordate de IFN-uri companiilor nefinanciare, 85% sunt destinate IMM-urilor, potrivit datelor BNR.

Peste 90% dintre creditele acordate de IFN-uri populaţiei au fost în lei, 9% în euro şi 0,9% în alte valute, arată datele de la sfârşitul lui iunie 2022.

„Faţă de finalul anului trecut, observăm o creştere cu 0,4% în cazul ponderii creditelor acordate populaţiei în euro, concomitent cu o scădere cu 0,3% a ponderii creditelor în lei. La polul opus, 81% dintre creditele acordate de IFN-uri companiilor nefinanciare au fost în euro, urmate de cele în lei, cu 19% din total, potrivit datelor BNR. Din perspectiva maturităţii, observăm că 68% din portofoliul de credite în euro acordate de IFN-urile locale companiilor nefinanciare aveau scadenţa cuprinsă între 1 şi 5 ani, 28,6% aveau scadenţa peste 5 ani, iar 3,5% mai puţin de un an”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin.

Rata creditelor neperformante acordate de IFN-uri a scăzut cu 0,6 puncte procentuale (p.p.) la 3,6% în 2021, cele mai importante ajustări înregistrându-se în cazul populaţiei (-1 p.p.), potrivit datelor BNR. Cu toate acestea, rata creditelor neperformante acordate de IFN-uri populaţiei a fost de peste două ori mai mare decât cea a împrumuturilor bancare către populaţie (7,4% comparativ cu 3,6% în cazul creditelor bancare) şi mult peste valoarea observată în cazul creditelor IFN acordate companiilor (2,2%) în 2021.

Creanţele restante şi îndoielnice ale IFN-urilor au scăzut cu 8,4% la 600 milioane de lei în 2021, ponderea acestora în totalul activului net diminuându-se la 1,4% în 2021. Creditele restante şi îndoielnice au avut, de asemenea, o tendinţă anuală descrescătoare, cu 16%, la 395,6 milioane lei în 2021. Nivelul total al provizioanelor aferente creditelor restante şi îndoielnice a crescut marginal cu 0,8%, la 2,4 miliarde de lei în 2021. Analiza include rezultatele a 165 de IFN-uri dintre cele 175 incluse în Registrul General la sfârşitul lui august 2022 (94%).

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.ceccarbusinessmagazine.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!