4.3 C
București
marți, noiembrie 29, 2022

Analize și Trenduri – Mai puţine locuri de muncă vacante în T3 – 45.300 faţă de 46.000 în T2 – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În perioada analizată, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administrația publică (1,86%), distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare (1,58%), respectiv transport și depozitare (1,57%).

La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în alte activități de servicii (0,24%) și în industria extractivă (0,28%).

Cele mai puține locuri de muncă vacante s-au regăsit în tranzacții imobiliare, alte activități de servicii, respectiv în industria extractivă (100 locuri vacante pentru fiecare în parte).

Numărul locurilor de muncă vacante a fost 45.300 în trimestrul trei al acestui an, în scădere cu 700 faţă de trimestrul anterior, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică, citat de Agerpres. Rata locurilor de muncă vacante estimată pentru trimestrul trei a fost 0,90%, mai mică cu 0,01 puncte procentuale (pp) faţă de trimestrul precedent.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2021, rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,05 pp, iar numărul locurilor de muncă vacante s-a diminuat cu 2.000.

În perioada analizată, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (1,86%), distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (1,58%), respectiv transport şi depozitare (1,57%).

În industria prelucrătoare s-a concentrat puţin peste o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (11.600), iar valoarea ratei a fost 1,06%.

Potrivit datelor INS, sectorul bugetar a însumat 23% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 5.100 de locuri vacante s-au regăsit în administraţia publică, 3.400 în sănătate şi asistenţă socială, iar 2.000 în învăţământ. La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în alte activităţi de servicii (0,24%) şi în industria extractivă (0,28%).

Cele mai puţine locuri de muncă vacante s-au regăsit în tranzacţii imobiliare, alte activităţi de servicii, respectiv în industria extractivă (100 locuri vacante pentru fiecare în parte).

Prin comparaţie cu trimestrul precedent, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cu preponderenţă creşteri, iar cele mai relevante au fost în intermedieri financiare şi asigurări (+0,44 pp), respectiv în învăţământ (+0,23 pp).

Relativ la numărul locurilor de muncă vacante, acesta a cunoscut cele mai importante creşteri în învăţământ (+800 locuri vacante), în intermedieri financiare şi asigurări, respectiv în activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+400 locuri vacante pentru fiecare în parte). La polul opus, cele mai semnificative scăderi, atât în ceea ce priveşte rata, cât şi numărul locurilor de muncă vacante, s-au regăsit în sănătate şi asistenţă socială (-0,51 puncte procentuale, respectiv -1.900 locuri vacante), respectiv informaţii şi comunicaţii (-0,33 pp, respectiv -700 locuri vacante).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, cele mai semnificative creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante au fost în intermedieri financiare şi asigurări (+0,59 pp), distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,40 pp), respectiv în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (+0,33 pp).

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cele mai importante creşteri s-au observat în industria prelucrătoare (+1.300 locuri vacante), urmate de transport şi depozitare, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport, respectiv în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (+600 locuri vacante pentru fiecare în parte). Pe de altă parte, cele mai relevante scăderi au fost în sănătate şi asistenţă socială (-0,82 pp), în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (-0,39 pp), în învăţământ (-0,22 pp), respectiv în administraţie publică (-0,19 pp). Scăderi semnificative s-au observat în sănătate şi asistenţă socială (-2.800 locuri vacante), comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor (-1.400 locuri vacante), învăţământ (-700 locuri vacante), respectiv administraţie publică (-600 locuri vacante).

În trimestrul trei 2022, cele mai mari valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au înregistrat pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 şi de funcţionari administrativi – grupa majoră 4 (1,23% pentru fiecare în parte).

Numărul locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai ridicate valori în rândul ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (14.000 locuri vacante) şi în cele de ocupaţii elementare – grupa majoră 9 (6.200 locuri vacante). Cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au observat pentru ocupaţiile de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori – grupa majoră 1 (0,49%, respectiv 1.800 locuri vacante) şi de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (0,33%, respectiv 100 locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cu preponderenţă scăderi, iar cea mai importantă s-a regăsit în rândul ocupaţiilor de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (-0,17 pp). Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut diminuări mai relevante în rândul ocupaţiilor de lucrători în domeniul serviciilor – grupa majoră 5 (-400 locuri vacante), respectiv de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic – grupa majoră 3 (-300 locuri vacante).

Creşterea cea mai relevantă, atât în ceea ce priveşte rata, cât şi numărul locurilor de muncă vacante, s-a înregistrat în ocupaţiile de funcţionari administrativi – grupa majoră 4 (+0,08 pp, respectiv +300 locuri vacante).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, cu excepţia ocupaţiilor de operatori la instalaţii şi maşini, asamblori de maşini şi echipamente – grupa majoră 8 (+0,17 pp, respectiv +900 locuri vacante) şi de funcţionari administrativi – grupa majoră 4 (+0,08 pp, respectiv +200 locuri vacante), cei doi indicatori au înregistrat scăderi pentru toate grupele majore de ocupaţii, cea mai relevantă fiind pentru ocupaţiile de lucrători în domeniul serviciilor – grupa majoră 5 (-0,23 pp, respectiv -1.800 locuri vacante).

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.ceccarbusinessmagazine.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!