17.1 C
București
miercuri, octombrie 5, 2022

Analize și Trenduri – Martie 2022 – salariul mediu, aproape 800 euro dar marginal pe plus ca putere de cumpărare – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

de Dan Pălăngean Câștigul salarial mediu brut din luna martie 2022 a fost de 6.401 lei, cu 342 lei (+5,6%) mai mare față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS.

Câştigul salarial mediu nominal net a avansat cu 216 lei (+5,8%), până la 3.937 lei (796 euro la cursul din luna aprilie 2022, în care s-au încasat banii cuveniți pentru activitatea depusă).

Chiar în contextul unei inflații anuale crescute peste prognozele inițiale (10,15%), puterea de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior – SALARIUL REAL – a rămas în domeniul pozitiv (+0,8%, deoarece creșterea nominală a salariilor a fost de 11%)...

de Dan Pălăngean

Câștigul salarial mediu brut din luna martie 2022 a fost de 6.401 lei, cu 342 lei (+5,6%) mai mare față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS. Câştigul salarial mediu nominal net a avansat cu 216 lei (+5,8%), până la 3.937 lei (796 euro la cursul din luna aprilie 2022, în care s-au încasat banii cuveniți pentru activitatea depusă).

Chiar în contextul unei inflații anuale crescute peste prognozele inițiale (10,15%), puterea de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior – SALARIUL REAL – a rămas în domeniul pozitiv (+0,8%, deoarece creșterea nominală a salariilor a fost de 11%), ceea ce indică o păstrare la limită a puterii de cumpărare existente la începutul anului trecut.

Puterea de cumpărare în euro a salariului mediu a urcat la nivelul record de 1.434 euro (la preţurile medii din UE, datele fiind recalculate cu cea mai recentă valoare a prețurilor relative oferită de Eurostat pentru România, respectiv 55,5%). Salariul real de referinţă a crescut cu 3,8% față de luna anterioară, ajungând la 234,2% față de cel stabilit ca reper statistic (din luna octombrie 1990). 

Pe fondul ritmului marginal pozitiv în termeni reali al veniturilor salariale (+0,8%) și al indexărilor oferite prin politica socială (punct de pensie majorat cu 10%, pensia minimă cu 25%, ajutoare pentru cei cu venituri mici) dar cu o creștere a producției industriale sub necesar, s-a consemnat majorarea deficitului comercial în T1 2022 cu o treime, până la 7,1 miliarde euro.

Domeniile bugetare, la coada clasamentului

Pe domenii de activitate, creşterile cele mai mari de salarii faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-au înregistrat la fabricarea produselor de cocserie și prelucrarea țițeiului (+21,2% nominal și +10% ca putere de cumpărare), în sectorul HoReCa (+18,7% nominal și +7,8% în termeni reali) și tranzacții imobiliare (avans nominal de +14,2% și +3,7% real).

Semnificativ pe plus ca putere de cumpărare mai figurează sectoare precum intermedieri financiare și asigurări (+3,5%), industria prelucrătoare (+2,9%), comerțul (+2,6%) și segmentul de cercetare-dezvoltare și tehnologia informației (+2,0%, aceasta din urmă la cel mai ridicat nivel absolut, cu 9.968 lei), situate peste media pe economie. În același timp, activitățile de transport și depozitare (-1%) și telecomunicațiile (-3,6%) au trecut în domeniul negativ.

Fapt notabil și paradoxal în condiții de pandemie, sănătatea și asistența socială s-au situat pe ultimul loc (+1,9% față de aceeași lună a anului anterior și -7,5% ca putere de cumpărare). Sub învățământ (+5,5% nominal dar -4,2% în termeni reali) și administrația publică (+3,9% nominal și -5,7% real), toate domeniile bugetare fiind pe pierdere semnificativă în termeni reali.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!