33.2 C
București
marți, iulie 5, 2022

Analize și Trenduri – Ministerul Mediului: Peste 4.000 de contravenţii şi amenzi de aproape 7,4 milioane de lei în domeniul silvic, în T1 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Peste 4.000 de contravenții au fost constatate în domeniul silvic, în primul trimestru al anului 2022, la nivel național, număr dublu față de aceeași perioadă din 2021, informează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), într-un comunicat citat de Agerpres.

Din acest total, cele mai multe contravenții au avut ca obiect controlul circulației materialelor lemnoase (peste 1.900), urmate de contravențiile pentru controlul exploatării masei lemnoase (peste 1000), iar altele au vizat controlul instalațiilor și depozitelor de materiale lemnoase.

Potrivit sursei citate, valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 7.361.900 lei, cu 120% mai mare decât anul trecut, când au fost date amenzi de 3.267.430 lei.

Peste 4.000 de contravenţii au fost constatate în domeniul silvic, în primul trimestru al anului 2022, la nivel naţional, număr dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2021, informează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), într-un comunicat citat de Agerpres. Din acest total, cele mai multe contravenţii au avut ca obiect controlul circulaţiei materialelor lemnoase (peste 1.900), urmate de contravenţiile pentru controlul exploatării masei lemnoase (peste 1000), iar altele au vizat controlul instalaţiilor şi depozitelor de materiale lemnoase.

Potrivit sursei citate, valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 7.361.900 lei, cu 120% mai mare decât anul trecut, când au fost date amenzi de 3.267.430 lei. Pe acest segment, cele mai multe sancţiuni au fost aplicate pentru: controlul circulaţiei materialelor lemnoase, controlul instalaţiilor, depozitelor de materiale lemnoase şi pentru controlul exploatării masei lemnoase.

„Aceste cifre ne indică faptul că, pe de-o parte, instrumentele pe care le avem la îndemână în combaterea tăierilor ilegale, respectiv SUMAL 2.0, funcţionează conform aşteptărilor şi, pe de altă parte, că avem o creştere semnificativă a eficienţei actului de control. Astfel, scăderea valorii prejudiciului din tăieri, fără drept, de arbori, dar şi dublarea numărului de contravenţii şi a valorii amenzilor aplicate demonstrează interesul crescut al cetăţenilor pentru combaterea şi descurajarea transportului ilegal de lemn. Rolul SUMAL-ului şi al activităţii de pază şi control este să reducem la minimum ilegalităţile din sectorul silvic şi riscurile care trebuie asumate de cineva care nu respectă legea să fie din ce în ce mai mari, astfel încât sistemul să fie mai curat şi legea să fie respectată”, a declarat ministrul de resort, Barna Tanczos.

Datele MMAP relevă faptul că peste 7.500 de metri cubi de material lemnos a fost confiscat fizic şi mai mult de 20.400 metri cubi de material lemnos a fost confiscat valoric. În cazul cantităţii de lemn confiscate valoric în primul trimestru din acest an, aceasta este de aproape opt ori mai mare faţă de cantitatea confiscată valoric în perioada ianuarie – martie 2021.

În ceea ce priveşte infracţiunile constatate, acestea au fost în număr de 1.962, cu peste 20% mai mult faţă de cele înregistrate anul trecut. În această marjă, majoritatea infracţiunilor (1.900) au fost constatate pentru tăiere fără drept de arbori, iar valoarea prejudiciului din tăieri, fără drept, de arbori este de 9.931.173 lei, în scădere faţă de anul trecut, când aceasta a fost de 10.365.291 lei.

Raportat la perioada analizată, numărul total de controale din domeniul silvic a fost de peste 51.000, iar jumătate au vizat controlul circulaţiei materialelor lemnoase.

Activitatea de control şi pază a fost realizată de MMAP, prin Direcţia Corp Control, Integritate şi Anticorupţie, structurile din subordine, sub autoritate, respectiv Gărzile Forestiere, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, dar şi prin personalul silvic cu atribuţii de control din cadrul bazelor experimentale care sunt asimilate ca Ocoale Silvice de stat din structura Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” şi din cadrul Ocoalelor Silvice de regim.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.ceccarbusinessmagazine.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!