4.1 C
București
miercuri, noiembrie 30, 2022

Analize și Trenduri – Neagu (BNR): Rentabilitatea capitalurilor este de 15,5%, aproape dublă faţă de nivelul european – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Rentabilitatea capitalurilor băncilor din România este de 15,5%, aproape dublă faţă de nivelul european, iar profitabilitatea este adecvată comparativ cu riscurile pe care le gestionează, a declarat, marţi, Florian Neagu, director adjunct în cadrul Direcţiei Stabilitate Financiară a Băncii Naţionale a României (BNR), potrivit Agerpres.

“Rentabilitatea capitalurilor este de 15,5%, aproape dublă faţă de nivel european, însă dacă ne uităm la cum arată profitabilitatea băncilor comparativ cu riscurile pe care le gestionează cred că balanţa este adecvată.

Cu toate acestea, deşi profitabilitatea este mai mare decât a fost anul trecut, noi intenţionăm ca punctual pentru anumite bănci să recomandăm o politică de distribuire de dividende foarte prudentă astfel încât solvabilitatea sectorului bancar să se consolideze...

Rentabilitatea capitalurilor băncilor din România este de 15,5%, aproape dublă faţă de nivelul european, iar profitabilitatea este adecvată comparativ cu riscurile pe care le gestionează, a declarat, marţi, Florian Neagu, director adjunct în cadrul Direcţiei Stabilitate Financiară a Băncii Naţionale a României (BNR), potrivit Agerpres.

“Rentabilitatea capitalurilor este de 15,5%, aproape dublă faţă de nivel european, însă dacă ne uităm la cum arată profitabilitatea băncilor comparativ cu riscurile pe care le gestionează cred că balanţa este adecvată. Cu toate acestea, deşi profitabilitatea este mai mare decât a fost anul trecut, noi intenţionăm ca punctual pentru anumite bănci să recomandăm o politică de distribuire de dividende foarte prudentă astfel încât solvabilitatea sectorului bancar să se consolideze. În contraparte, mă uit la cum arată solvabilitatea în economia reală. De asemenea, este în consolidare însă avem o treime din toate companiile care activează în România în continuare cu capitaluri proprii negative. Prin urmare, deşi am parcurs o perioadă bună de creştere economică şi sănătatea financiară a sectorului companii s-a îmbunătăţit, ceea ce susţine şi creşterea intermedierii financiare, în continuare mai este spaţiu foarte mult de făcut, iar o soluţie se află la Parlament, respectiv de a revizui cerinţa minimă de capital care s-a stabilit în ’90, de 200 de lei, dar care pentru o treime din toate firmele din România nu este îndeplinită”, a spus Florian Neagu, la conferinţa dedicată industriei bancare şi financiare în cadrul “Bucharest Leaders’ Summit: Emerging challenges of the future”.

El a menţionat că sectorul bancar românesc are are o sănătate financiară adecvată riscurilor şi în comparaţie cu media europeană stăm semnificativ mai bine. Rata creditelor neperformante înregistrează o tendinţă descrescătoare. Modul în care sectorul bancar românesc acoperă pierderile aşteptate este cel mai bun din Europa. În acest context, Florian Neagu a precizat că avem argumente de a crede că sectorul bancar poate să continue finanţarea economiei reale, existând resurse şi de solvabilitate şi de lichiditate, astfel încât gradul de intermediere financiară să crească în mod sustenabil.

De asemenea, oficialul BNR a declarat că dacă am compara profitabilitatea sectorului bancar cu cea din economia reală pe o perioadă de 10 ani, o să observăm că niciodată sectorul bancar românesc nu a avut o profitabilitate mai mare decât cea înregistrată de economia reală. Din contră, în medie, băncile au avut o profitabilitate cam cu 10 puncte procentuale mai mică decât profitabilitatea din economia reală.

Florian Neagu a mai spus că în ultimii 3 ani se observă o creştere a creditării firmelor de către bănci, ritmul de creştere al companiilor fiind cel mai mare în comparaţie europeană.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!