3.9 C
București
marți, noiembrie 30, 2021

Analize și Trenduri – Noul guvern promite deblocarea crizei din Marea Neagră – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

... Dar e o revenire a formulările pe care OMV Petrom le-a folosit în trecut: ”Rămânem dornici să vedem proiectul strategic Neptun Deep dezvoltat și salutăm inițiativele de accelerare a reîntoarecerii la o piață liberalizată aduse de OUG 1/2020 (ordonanța care a modificat aproape complet ordonanța lăcomiei... Cu toate acestea, pentru ca proiectul să avanseze, sunt necesare schimbări la legea privind activitățile offshore” sau ”mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiție în valoare de câteva miliarde”... Raportul OMV Petrom pe semestrul III al lui 2021 conține un ultimatum la adresa politicienilor români în sensul că dacă până la finele anului nu vor modifica legea offshore... Prin venit suplimentar se înţelege diferenţa dintre preţul mediu ponderat al gazelor naturale vândute din producţia internă proprie din perimetrele offshore şi preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi noncasnici în anul 2012.

Transgaz

Noua coaliție de guvernare, PNL – PSD -UDMR, anunță modificarea până la finele acestui an a legii offshore, cea care reglementează activitățile de explorare și exploatare în apele românești a Mării Negre, în scopul deblocării proiectelor de exploatare a zăcămintelor de gaze naturale. Astfel, unul dintre obiectivele incluse în Program este „Modificarea și completarea Legii nr. 256/2018 (legea offshore) până la sfârșitul anului 2021”, coroborat cu „completarea prevederilor legale pentru aplicarea aceluiași regim fiscal pentru perimetrele onshore deep (mare adâncime)”. Legea actuală, impusă de către fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, cuprinde un regim de taxare foarte criticat de petroliști și din cauza această proiectele de exploatare au întârziat să fie demarate.

Raportul OMV Petrom pe semestrul III al lui 2021 conține un ultimatum la adresa politicienilor români în sensul că dacă până la finele anului nu vor modifica legea offshore, cea care reglementează fiscalitatea în domeniul exploatării hidrocarburilor din Marea Neagră, continuarea activității în permetrul Neptun Deep, din apele adânci, ar putea fi blocată. ”Modificarea până la finalul anului a Legii Offshore este esențială pentru extracția gazului natural din proiectul Neptun Deep. În contextul unui declin abrupt al producției de gaze naturale domestice, considerăm că gazul din Marea Neagră este soluția pentru asigurarea independenței energetice a României”, se spune în document. Este o schimbare profundă a discursului față de raportul pe semestru II, care spunea că ”estimăm că Legea Offshore va fi modificată până la finalul anului 2021”. Dar e o revenire a formulările pe care OMV Petrom le-a folosit în trecut: ”Rămânem dornici să vedem proiectul strategic Neptun Deep dezvoltat și salutăm inițiativele de accelerare a reîntoarecerii la o piață liberalizată aduse de OUG 1/2020 (ordonanța care a modificat aproape complet ordonanța lăcomiei, cea care a plafonat prețul gazului extras din intern la 68 lei MWh, n.r.). Cu toate acestea, pentru ca proiectul să avanseze, sunt necesare schimbări la legea privind activitățile offshore” sau ”mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiție în valoare de câteva miliarde”.

Legea offshore actuală impune un impozit progresiv, între 30 şi 70%, pe veniturile suplimentare obţinute din majorarea preţului gazelor. Prin venit suplimentar se înţelege diferenţa dintre preţul mediu ponderat al gazelor naturale vândute din producţia internă proprie din perimetrele offshore şi preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi noncasnici în anul 2012, respectiv 45,71 lei/MWh, înmulţită cu volumele de gaze vândute din producţia internă din perimetrele offshore. De asemenea, companiile își pot deduce investiţii de maxim 30% din impozitul pe veniturile suplimentare. Acestea au obligaţia ca cel puţin 25% din numărul mediu anual de angajaţi să fie cetăţeni români cu rezidenţă fiscală în România. Banii obţinuţi din impozitul pe veniturile suplimentare vor fi folosiţi pentru extinderea reţelei de gaze şi pentru alte investiţii. În plus, companii au obligaţia de a vinde 50% din producţia de gaze pe bursa românească.

Partenerul american al OMV Petrom în proiectul Neptun Deep, ExxonMobil, părăsește investiția din Marea Neagră, în locul său venind compania de stat românească Romgaz, care nu are experiență în zona offshore. Acest perimetru, unde s-ar fi găsit rezerve de 42-84 miliarde de metri cubi, adică jumătate din resursa certă de gaze a României, reprezintă cel mai scump proiect de producție de hidrocarburi cu lucrări de explorare finalizate și gata să fie lansat din portofoliul de 40 de astfel de proiecte al gigantului american, având costuri de explorare capitalizate în valoare de peste jumătate de miliard de dolari.

<!–

–>

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.cotidianul.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!