4.3 C
București
marți, noiembrie 29, 2022

Analize și Trenduri – OMV Petrom a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net de 4,646 miliarde de lei. Date oficiale BVB – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Totodată, valoarea veniturilor din vânzări consolidate s-a ridicat la 25,581 miliarde lei în prima jumătate a acestui an, în creştere cu 153% comparativ cu primul semestru din 2021, susţinută în principal de preţuri mai mari ale mărfurilor şi de volume mai mari aferente vânzărilor de produse petroliere şi electricitate.

„Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost în sumă de 5.901 milioane lei, semnificativ mai mare comparativ cu valoarea de 1.504 milioane lei din 1-6/21 datorită contribuţiei mai mari a tuturor segmentelor de business, ca urmare a creşterii preţurilor din segmentul Explorare şi Producţie...

Pe segmentul Explorare şi Producţie, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 3 miliarde lei, faţă de 800 milioane lei în prima jumătate a anului trecut, determinat, în principal, de preţurile mai mari ale ţiţeiului şi gazelor naturale şi de cursul valutar favorabil, parţial contrabalansate de impozitarea mai mare în explorare şi producţie şi de volumele mai mici de vânzări, se precizează în raportul grupului.

OMV Petrom a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net de 4,646 miliarde de lei. Date oficiale BVB

Comparativ, OMV Petrom a înregistrat 980 milioane lei în perioada similară a anului trecut. Totodată, valoarea veniturilor din vânzări consolidate s-a ridicat la 25,581 miliarde lei în prima jumătate a acestui an, în creştere cu 153% comparativ cu primul semestru din 2021, susţinută în principal de preţuri mai mari ale mărfurilor şi de volume mai mari aferente vânzărilor de produse petroliere şi electricitate.

De asemenea, vânzările din segmentul Rafinare şi Marketing au reprezentat 55% din totalul vânzărilor consolidate, iar cele din segmentul Gaze şi Energie au reprezentat 44%. Vânzările din segmentul Explorare şi Producţie au reprezentat numai 0,1% după vânzarea filialelor din Kazahstan în T2/21, arată datele publicate de Bursa de Valori București (BVB).

Vânzările Downstream Oil au reprezentat 77% din totalul vânzărilor consolidate, vânzările Downstream Gas au reprezentat 21%, iar cele din Upstream 1%.

„Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost în sumă de 5.901 milioane lei, semnificativ mai mare comparativ cu valoarea de 1.504 milioane lei din 1-6/21 datorită contribuţiei mai mari a tuturor segmentelor de business, ca urmare a creşterii preţurilor din segmentul Explorare şi Producţie, a marjelor de rafinare semnificativ mai mari din segmentul Rafinare şi Marketing, precum şi a marjelor solide la gazele naturale din înmagazinare şi din tranzacţiile cu terţii în segmentul Gaze şi Energie. Rezultatul reflectă, de asemenea, achiziţii în creştere atât în ceea ce priveşte volumele, cât şi preţurile pentru toate produsele, şi o impozitare mai mare în Explorare şi Producţie”, a transmis BVB.

Producţia a scăzut cu 11%, la 121.000 bep/zi

Pe segmentul Explorare şi Producţie, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 3 miliarde lei, faţă de 800 milioane lei în prima jumătate a anului trecut, determinat, în principal, de preţurile mai mari ale ţiţeiului şi gazelor naturale şi de cursul valutar favorabil, parţial contrabalansate de impozitarea mai mare în explorare şi producţie şi de volumele mai mici de vânzări, se precizează în raportul grupului.

Producţia a scăzut cu 11%, la 121.000 bep/zi, în principal din cauza vânzărilor de active şi a declinului natural accentuat din zăcămintele principale. Costul de producţie a crescut uşor, la 12,6 dolari/bep, din cauza scăderii producţiei disponibile pentru vânzare şi a cheltuielilor crescute, parţial contrabalansate de cursul de schimb favorabil (dolar mai puternic faţă de leu) şi de impactul pozitiv din T2/22 al unui element de natură nerecurentă în legătură cu un control fiscal.

Pe segmentul Rafinare şi Marketing, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale de 1,8 miliarde lei (700 milioane în S1 2021) a fost generat ca urmare a marjei de rafinare îmbunătăţite, a creşterii cererii de combustibil în primul trimestru şi a performanţei bune de rafinare. Rata de utilizare a rafinăriei a fost 92%, comparativ cu 93% în perioada ianuarie – iunie a anului trecut, reflectând oprirea planificată din aprilie. Volumele vânzărilor cu amănuntul mai mari cu 5% au fost susţinute în principal de creşterea robustă a cererii în T1/22, în timp ce în T2/22 a fost consemnată o încetinire.

În cazul Gazului şi Energiei, OMV Petrom a obţinut, în primul semestru din acest an, un rezultat din exploatare excluzând elementele speciale de 1,5 miliarde lei, faţă de 200 milioane lei ăn perioada similară a anului trecut, reflectând performanţa îmbunătăţită atât a segmentului de gaze naturale, cât şi a celui de energie electrică.

Volumele de vânzări de gaze naturale au scăzut cu 7%, ca rezultat al volumelor mai mici de gaze din producţia proprie şi al scăderii cererii.

Producţia netă de energie electrică de 2,1 TWh vs 1,9 TWh a fost cea mai mare de până acum pentru un semestru I, chiar şi în contextul reviziei planificate pentru întreaga capacitate a centralei Brazi în luna martie 2022 şi pentru jumătate din capacitate în aprilie 2022.

La 30 iunie 2022, capitalurile proprii ale grupului au crescut la 36,908 miliarde lei, comparativ cu 34,214 miliarde lei la 31 decembrie 2021, în principal ca urmare a profitului net generat care a fost parţial contrabalansat de dividendele distribuite pentru anul financiar 2021. Indicatorul total capitaluri proprii la total active al Grupului a fost de 67% la 30 iunie 2022, uşor mai mic faţă de 68% la 31 decembrie 2021.

Datoriile totale au crescut cu 2,585 miliarde lei

Datoriile totale la 30 iunie 2022 au crescut cu 2,585 miliarde lei comparativ cu 31 decembrie 2021. Potrivit companiei, creşterea datoriilor pe termen scurt a fost generată în mare parte de datorii financiare mai mari în legătură cu instrumentele derivate, de datorii comerciale mai ridicate determinate de achiziţii mai mari, de provizioane mai ridicate şi de datorii mai mari cu impozitul pe profit.

Această creştere a fost parţial compensată de scăderea datoriilor pe termen lung în principal ca urmare a revizuirii provizioanelor privind obligaţiile cu dezafectarea şi restaurarea în mare parte ca o consecinţă a creşterii ratei nete de actualizare.

În primele şase luni ale acestui an, OMV Petrom a realizat investiţii de 1,389 miliarde lei, cu 15% mai mari faţă de perioada similară a anului trecut, în principal direcţionate către investiţiile din Explorare şi Producţie în valoare de 1,022 miliarde lei. Investiţiile din Rafinare şi Marketing au fost în valoare de 261 milioane lei, în timp ce investiţiile din Gaze şi Energie au fost de 92 milioane lei.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!