0.4 C
București
sâmbătă, ianuarie 28, 2023

Analize și Trenduri – Piaţa de factoring a ajuns la 3,68 miliarde euro la jumătatea acestui an, în creştere cu 31,6% faţă de perioada similară din 2021 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Piața de factoring a ajuns la 3,68 miliarde euro la jumătatea acestui an, în creștere cu 31,6% față de aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat Asociația Română de Factoring (ARF), relatează Agerpres.

Creșterea înregistrată în prima jumătate a anului are la bază mai mulți vectori, care țin atât de creșterea economică înregistrată de România în domenii care se finanțează prin factoring, dar și de ascensiunea inflației...

Cel mai bine reprezentat sector de activitate în cadrul tranzacțiilor interne este, din nou, FMCG (bunuri de larg consum, n.r.), cu o pondere de 19,5% și un volum total de 592,5 milioane euro, urmat de domeniul intitulat generic "metale, chimicale, apă, reciclare", cu o valoare totală a creanțelor cesionate de 527 milioane euro și o pondere de 17% în total piață.

Piaţa de factoring a ajuns la 3,68 miliarde euro la jumătatea acestui an, în creştere cu 31,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat Asociaţia Română de Factoring (ARF), relatează Agerpres. Cercetarea ARF are la bază date oferite atât de membrii ARF (bănci şi IFN-uri), non-membri, dar şi estimări ale Asociaţiei cu privire la restul jucătorilor din piaţă.

„În tot contextul economic şi având în vedere situaţia geopolitică curentă, factoringul rămâne unul din produsele de finanţare de bază la care apelează companii din toate domeniile de activitate. Pe lângă valoarea adăugată pe care o aduce în perioade de incertitudine, factoringul şi-a demonstrat eficienţa ca alternativă la produsele standard de creditare pe termen scurt, în ultimii zece ani înregistrând creşteri importante. Asta arată că piaţa l-a asimilat şi i-a înţeles pe deplin beneficiile. Creşterea înregistrată în prima jumătate a anului are la bază mai mulţi vectori, care ţin atât de creşterea economică înregistrată de România în domenii care se finanţează prin factoring, dar şi de ascensiunea inflaţiei, care a crescut preţurile mărfurilor şi serviciilor tranzacţionate şi, implicit, valoarea creanţelor gestionate prin factoring”, a afirmat Bogdan Roşu, preşedinte al Asociaţiei Române de Factoring.

Cel mai bine reprezentat sector de activitate în cadrul tranzacţiilor interne este, din nou, FMCG (bunuri de larg consum, n.r.), cu o pondere de 19,5% şi un volum total de 592,5 milioane euro, urmat de domeniul intitulat generic „metale, chimicale, apă, reciclare”, cu o valoare totală a creanţelor cesionate de 527 milioane euro şi o pondere de 17% în total piaţă.

La finalul anului trecut, domeniul „metale, chimicale, apă, reciclare” a fost principalul contributor pe piaţa internă de factoring, cu o evoluţie ascendentă pronunţată în al doilea semestru. Rămâne de văzut dacă şi în 2022 se va observa aceeaşi tendinţă. Pe locul al treilea se situează domeniul „autovehicule, utilaje, echipamente”, cu o pondere de 14%. Sectorul Electronice, IT&C (locul 4) a crescut în cifre absolute la 392 milioane euro (faţă de 350 milioane euro în 2021), ponderea fiind de 13%.

Conform sursei citate, factoringul intern a înregistrat un avans spectaculos de 31%, atingând aproximativ 3,06 miliarde euro în prima jumătate a anului. Creşteri spectaculoase s-au înregistrat şi pe zona creanţelor derulate prin factoring de import, care a crescut cu 63%, dar şi pe export unde se observă o creştere de 30%.

„Avansul volumelor de factoring la import şi la export a fost stimulat de intensificarea relaţiilor comerciale internaţionale, de inflaţia din zona euro, cu care România are cele mai importante schimburi comerciale, dar şi de creşterea preţurilor, influenţată de situaţia geopolitică, în domeniul «metale, chimicale, apă, reciclare», domeniu ce reprezintă principalul contributor în factoringul internaţional”, menţionează Bogdan Roşu.

Tot pentru primul semestrul, studiul ARF a reliefat o creştere de 30% a factorigului revers, ajungând în cifre absolute la 1,1 miliarde euro, ceea ce înseamnă o pondere de aproximativ 38% din totalul factoringului intern.

„În rândul companiilor care au accesat finanţări prin factoring intern şi de export în 2022, cele mai mari volume au fost derulate de cele cu cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro (46%), în timp ce companiile cu cifra de afaceri cuprinsă între 5 şi 50 de milioane de euro au avut o pondere de 34%. Companiile cu un nivel al afacerilor sub 5 milioane de euro au scăzut ca pondere la 19% din volumul creanţelor cesionate în factoring, faţă de 22% anul trecut. In opinia noastra, unul din motivele acestei evoluţii ar putea fi accesarea, ca alternativă la factoring, a soluţiilor de finanţare tradiţionale susţinute prin programe guvernamentale de tipul IMM Invest”, a subliniat Bogdan Roşu.

Studiul privind piaţa de factoring la nivelul primelor 6 luni din 2022 a fost derulat de către IPSOS Interactive Services în conformitate cu regulile Codului Internaţional de Cercetare de Piaţă şi Sociologică ICC/ESOMAR, în studiu fiind incluşi membrii ARF Access Financial Services IFN SA, Banca Comercială Română SA, BRD – Groupe Societe Generale SA, Banca Transilvania SA, EximBank, IFN Next Capital Finance SA, ING Bank Romania SA, Intesa Sanpaolo Bank, Patria Bank, Raiffeisen Bank SA, Unicredit Bank SA, precum şi alte instituţii financiare non-membre.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.ceccarbusinessmagazine.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!