12.2 C
București
vineri, mai 20, 2022

Analize și Trenduri – Popa: Preţurile energiei s-au transmis în alimente; BNR încearcă să contrabalanseze aceste “efecte de runda a doua” – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Efectele de runda a doua vor continua, iar BNR, ştiind foarte bine că politica monetară nu poate stopa criza energetică sau conflictul militar, a ridicat totuşi dobânda cu 0,5 puncte procentuale”, a scris Cristian Popa, potrivit Agerpres.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 10,15% în luna martie 2022, de la 8,53% în februarie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 10,86%, cele alimentare cu 11,20%, iar serviciile cu 6,53%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Preţurile energiei s-au transmis în alimente, în timp ce serviciile au resimţit mai puţin şocul, fiind mai puţin intensive energetic, dar BNR încearcă să contrabalanseze aceste “efecte de runda a doua”, a scris marţi pe pagina sa de Facebook Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României.

“Presiunile inflaţioniste rămân ample, de data aceasta în spatele evoluţiei inflaţiei au stat produsele alimentare, practic preţurile energiei s-au transmis în alimente, în timp ce serviciile au resimţit mai puţin şocul, fiind mai puţin intensive energetic. Rata de transmisie, influenţa creşterii preţurilor energiei în creşterea preţurilor alimentelor, este foarte rapidă şi puternică. Poate numai cursul de schimb să aibă o rată de transmisie mai mare decât preţurile la energie. Banca Naţională a României încearcă să contrabalanseze aceste “efecte de runda a doua”, generate de preţurile energiei, printr-o anumită stabilitate a cursului. Dobânzile mai mari ne ajută la stabilitatea cursului. Încă suntem la mai puţin de jumătate din rata inflaţiei cu dobânzile, şi cu rate de dobândă de politică monetară mai mici decât în Ungaria, Polonia şi Cehia. Efectele de runda a doua vor continua, iar BNR, ştiind foarte bine că politica monetară nu poate stopa criza energetică sau conflictul militar, a ridicat totuşi dobânda cu 0,5 puncte procentuale”, a scris Cristian Popa, potrivit Agerpres.

El a menţionat că măsurile au fost luate ca la carte. BNR a început din primăvara anului trecut prin oprirea cumpărării titlurilor de stat, controlul ferm al lichidităţii şi creşterea dobânzilor.

“Măsurile vor continua, trebuie să continue. Suplimentar, creşterea economică încetineşte, gap-ul pozitiv se închide, diminuând presiunile inflaţioniste de pe partea cererii. Avem o problemă majoră, ce ştim că este dificil de rezolvat în mijlocul unei crize majore (pandemie & război la graniţă): avem doua deficite majore. Acestea sunt problemele fundamentale. Am intrat în pandemie cu cele mai mari deficite, ieşim din ea la fel”, a mai arătat Cristian Popa.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 10,15% în luna martie 2022, de la 8,53% în februarie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 10,86%, cele alimentare cu 11,20%, iar serviciile cu 6,53%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!