de Dan Pălăngean
Producția industrială a scăzut în decembrie 2023 cu 16,4% față de luna anterioară pe seria brută deși a crescut marginal (+0,3%) în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, sezonalitatea a afectat puternic nivelul consemnat oficial dar rezultatul se înscrie în evoluțiile uzuale pentru finalul de an.
Comparativ cu aceeași lună din 2022, s-au consemnat valori de -6,8% brut și -2,3% ajustat. Evoluția cumulată pe întregul an 2023 față de anul precedent a rămas foarte slabă, respectiv -4,9%, mult sub nivelul anticipat oficial (-2,6% ca valoare adăugată brută, în noua prognoză de iarnă a CNSP, dată publicității recent).
Reamintim că în 2022, producția industrială consemnase deja o diminuare de -2,3%. Ceea ce ar trebui să constituie un semnal de alarmă, în contextul nivelului de creștere economică pe 2023, estimat curent a fi de numai 2% în termeni reali, industria fiind sectorul cu cel mai mare impact în formarea PIB.
În structură, trebuie remarcat că industria prelucrătoare, cea care dă tonul pentru ansamblul producției industriale, a avut o scădere îngrijorătoare față de luna anterioară (-21%) și a rămas mult sub nivelul aceleiași luni din 2022 (-7,4%). Rezultatul pe ansamblul anului (-4,6%) indică o contribuție negativă importantă la creșterea economică.
Pe segmentul de petrol și gaze naturale, s-a consemnat o scădere a activității în industria extractivă (-6,5% față de noiembrie 2023, dar și -5,8% comparativ cu decembrie 2022, ceea ce a redus pe final de an rezultatul cumulat la doar +1,9%, de la +2,6% anterior). Pe partea de energie, rezultatul de +9,9% față de luna anterioară a mai atenuat puțin scăderea pe ansamblul anului trecut (-9,2%).
Datele pot fi interpretate mai bine dacă se face apel la seria producției industriale din aceeași lună decembrie pe intervalul 2015 – 2023, cu referința în nivelul mediu consemnat pentru anul de referință 2015 (valoare 100). Situația este foarte îngrijorătoare deoarece, conform seriei statistice oficiale, producția industrială în decembrie 2023 a coborât în termeni bruți sub nivelul din nivelul din urmă cu 9 (nouă) ani.
Printre ramurile industriale care au obținut rezultate mai bune pe întreg anul 2023, se numără serviciile anexe extracției (+8,8%), fabricarea de calculatoare și produse electronice și optice (+5,9%), producția de autovehicule de transport rutier (+3%) și extracția petrolului brut și a gazelor naturale (+2,9%).
La polul opus s-au situat ramuri precum prelucrarea lemnului (-19,3%), extracția cărbunelui (-18,6%), fabricarea produselor textile (-17,4%), industria metalurgică (-16,3%), confecționarea de îmbrăcăminte (-16%), marochinăria (-13,4%), producerea de mobilă (-12,6%), repararea echipamentelor (-11,4%), fabricarea produselor de cocserie și din prelucrarea țițeiului (-11,2%) și fabricarea de mașini, utilaje și echipamente (-9,7%).
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).