6.2 C
București
vineri, ianuarie 24, 2025

Analize și Trenduri – Producția industrială, în scădere cu 4,9% anul trecut. Rezultatul pe decembrie 2023, sub cel din decembrie 2014 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Producția industrială a scăzut în decembrie 2023 cu 16,4% față de luna anterioară pe seria brută deși a crescut marginal (+0,3%) în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare.

Evoluția cumulată pe întregul an 2023 față de anul precedent a rămas foarte slabă, respectiv -4,9%, mult sub nivelul anticipat oficial (-2,6% ca valoare adăugată brută, în noua prognoză de iarnă a CNSP, dată publicității recent).

Ceea ce ar trebui să constituie un semnal de alarmă, în contextul nivelului de creștere economică pe 2023, estimat curent a fi de numai 2% în termeni reali, industria fiind sectorul cu cel mai mare impact în formarea PIB.

de Dan Pălăngean

Producția industrială a scăzut în decembrie 2023 cu 16,4% față de luna anterioară pe seria brută deși a crescut marginal (+0,3%) în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, sezonalitatea a afectat puternic nivelul consemnat oficial dar rezultatul se înscrie în evoluțiile uzuale pentru finalul de an.

Comparativ cu aceeași lună din 2022, s-au consemnat valori de -6,8% brut și -2,3% ajustat. Evoluția cumulată pe întregul an 2023 față de anul precedent a rămas foarte slabă, respectiv -4,9%, mult sub nivelul anticipat oficial (-2,6% ca valoare adăugată brută, în noua prognoză de iarnă a CNSP, dată publicității recent).

Reamintim că în 2022, producția industrială consemnase deja o diminuare de -2,3%. Ceea ce ar trebui să constituie un semnal de alarmă, în contextul nivelului de creștere economică pe 2023, estimat curent a fi de numai 2% în termeni reali, industria fiind sectorul cu cel mai mare impact în formarea PIB.

În structură, trebuie remarcat că industria prelucrătoare, cea care dă tonul pentru ansamblul producției industriale, a avut o scădere îngrijorătoare față de luna anterioară (-21%) și a rămas mult sub nivelul aceleiași luni din 2022 (-7,4%). Rezultatul pe ansamblul anului (-4,6%) indică o contribuție negativă importantă la creșterea economică.

Pe segmentul de petrol și gaze naturale, s-a consemnat o scădere a activității în industria extractivă (-6,5% față de noiembrie 2023, dar și -5,8% comparativ cu decembrie 2022, ceea ce a redus pe final de an rezultatul cumulat la doar +1,9%, de la +2,6% anterior). Pe partea de energie, rezultatul de +9,9% față de luna anterioară a mai atenuat puțin scăderea pe ansamblul anului trecut (-9,2%).

Datele pot fi interpretate mai bine dacă se face apel la seria producției industriale din aceeași lună decembrie pe intervalul 2015 – 2023, cu referința în nivelul mediu consemnat pentru anul de referință 2015 (valoare 100). Situația este foarte îngrijorătoare deoarece, conform seriei statistice oficiale, producția industrială în decembrie 2023 a coborât în termeni bruți sub nivelul din nivelul din urmă cu 9 (nouă) ani.

Printre ramurile industriale care au obținut rezultate mai bune pe întreg anul 2023, se numără serviciile anexe extracției (+8,8%), fabricarea de calculatoare și produse electronice și optice (+5,9%), producția de autovehicule de transport rutier (+3%) și extracția petrolului brut și a gazelor naturale (+2,9%).

La polul opus s-au situat ramuri precum prelucrarea lemnului (-19,3%), extracția cărbunelui (-18,6%), fabricarea produselor textile (-17,4%), industria metalurgică (-16,3%), confecționarea de îmbrăcăminte (-16%), marochinăria (-13,4%), producerea de mobilă (-12,6%), repararea echipamentelor (-11,4%), fabricarea produselor de cocserie și din prelucrarea țițeiului (-11,2%) și fabricarea de mașini, utilaje și echipamente (-9,7%).

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!