13.5 C
București
marți, octombrie 3, 2023

Analize și Trenduri – PSD îi cere premierului Ciucă să renegocieze termenele din PNRR pentru închiderea minelor și termocentralelor pe cărbune – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

„Este inacceptabil să-ţi asumi că la finalul acestui an se vor închide încă două grupuri energetice pe cărbune, la Turceni şi Rovinari, 660 MW, sperând că la un moment dat, în următorii ani, se vor deschide nişte grupuri pe gaze.

Cei care au întocmit PNRR în materie de energie au dovedit că nu cunosc realitatea (). România nu îşi poate permite în acest context geopolitic să renunţe la încă 660 Mwatt”, a spus Zamfir, citat de Agerpres.

Liderul grupului PSD din Senat, Radu Oprea, a menţionat că Germania are termenul de închidere 2035 şi are „un mix energetic” comparabil cu al României, din punct de vedere al ponderii materiilor prime folosite.

Închiderea termocentralelor pe cărbune și a minelor ar cauza un dezastru, avertizează senatorul PSD Daniel Zamfir, chiar dacă acest lucru este programat să se întâmple peste câțiva ani. Cu toate acestea, el cere premierului Nicolae Ciucă să renegocieze calendarul stabilit cu reprezentanții Comisiei Europene astfel încât închiderea acestora să fie făcută cât mai târziu.

„Este inacceptabil să-ţi asumi că la finalul acestui an se vor închide încă două grupuri energetice pe cărbune, la Turceni şi Rovinari, 660 MW, sperând că la un moment dat, în următorii ani, se vor deschide nişte grupuri pe gaze. Cei care au întocmit PNRR în materie de energie au dovedit că nu cunosc realitatea (…). România nu îşi poate permite în acest context geopolitic să renunţe la încă 660 Mwatt”, a spus Zamfir, citat de Agerpres.

El a precizat că centralele pe care Ministerul Energiei s-au angajat să le închidă au cele mai înalte standarde economice internaţionale.

„Nu există nicio diferenţă între centralele Rovinari şi Turceni şi alte centrale din Germania, Polonia şi alte ţări. Toate centralele pe cărbune corespund condiţiilor de mediu şi au avizele necesare pentru o funcţionare foarte bună”, a afirmat Zamfir.

„În ultimul ceas, solicităm prim-ministrului ca la discuțiile pe care le va avea la Bruxelles să renegocieze țintele din PNRR. Am constat că termenele de închidere a exploatațiilor miniere și a capacităților pe cărbune sunt complet nerealiste.

Necesarul de cărbune în momentul ăsta este unul extrem de mare. Importul României a crescut cu peste 13,5%. Asta arată că se consumă cărbune în România, iar noi, dintr-o incapacitate managerială, nu putem să-l scoatem.

Cine a gândit planul de restructurare a făcut o mare eroare.

Prim-ministrul are obligația să renegocieze acest plan.

Țintele asumate sun absolut dezastruoase”, a declarat Daniel Zamfir, în cadrul unei conferințe de presă la Senat.

Liderul grupului PSD din Senat, Radu Oprea, a menţionat că Germania are termenul de închidere 2035 şi are „un mix energetic” comparabil cu al României, din punct de vedere al ponderii materiilor prime folosite. „Dacă Germania poate, ar trebui să poată şi România”, a spus Radu Oprea.

Senatorii Comisiei economice au vizitat recent Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara. Zamfir a precizat că va trimite o informare privind situaţia energetică preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Nicolae Ciucă şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Editor : A.C.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!