10 C
București
duminică, aprilie 21, 2024

Analize și Trenduri – Puterea de cumpărare a salariului mediu, +4,6% în mai 2023 față de aceeași lună a anului trecut – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Câștigul salarial mediu brut din luna mai 2023 a fost de 7.229 lei, cu 82 lei (-1,1%) mai mic decât cel din luna precedentă (când s-au acordat prime de sărbători), potrivit datelor publicate de INS.

Câştigul salarial mediu nominal net s-a diminuat cu 21 lei (-0,5%), până la 4.543 lei (916 euro la cursul din iunie 2023, în care s-au încasat banii cuveniți pentru activitatea depusă, valoare marginal sub cea din luna precedentă).

Pe fondul stabilității leului în raport cu euro, puterea de cumpărare exprimată în euro a salariului mediu s-a diminuat la nivelul de 1.585 euro (prețuri relative calculate de Eurostat pentru România la 57,8% pentru anul 2022).

de Dan Pălăngean

Câștigul salarial mediu brut din luna mai 2023 a fost de 7.229 lei, cu 82 lei (-1,1%) mai mic decât cel din luna precedentă (când s-au acordat prime de sărbători), potrivit datelor publicate de INS. Câştigul salarial mediu nominal net s-a diminuat cu 21 lei (-0,5%), până la 4.543 lei (916 euro la cursul din iunie 2023, în care s-au încasat banii cuveniți pentru activitatea depusă, valoare marginal sub cea din luna precedentă).

Pe fondul stabilității leului în raport cu euro, puterea de cumpărare exprimată în euro a salariului mediu s-a diminuat la nivelul de 1.585 euro (prețuri relative calculate de Eurostat pentru România la 57,8% pentru anul 2022). Salariul real s-a redus cu 1,1 puncte procentuale față de luna anterioară, ajungând la 232,7% față de cel stabilit ca reper statistic (din luna octombrie 1990).

În contextul unei inflații anuale reduse la nivelul de +10,64% și al unui avans nominal de 15,7%, creșterea puterii de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior a urcat (prin efect de bază) până la 4,6%. Oarecum paradoxal în raport cu percepția publică, avem de a face cu o evoluție anuală pozitivă de 6,3 puncte procentuale, cu mult peste creșterea economică previzionată pentru 2023 (+2,8%).

Din perspectiva echilibrelor macroeconomice, în contextul majorării puterii de cumpărare a salariilor, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a fost cu 3,2% mai mare față de aceeași lună a anului anterior, în condițiile în care deficitul comercial pe primele cinci luni din 2023 s-a diminuat cu 13,4% față de aceeași perioadă din 2022.

Angajații din sănătate au preluat „lanterna roșie”

Pe primele locuri în ce privește puterea de cumpărare față de aceeași lună a anului trecut figurează detașat industria alimentară (+22%, după o majorare nominală de 35%) și fabricarea produselor cocserie și prelucrarea țițeiului (+21,6%), urmate de agricultură (+15,7%) și fabricarea autovehiculelor (+11,2%). De reținut, toate segmentele de ocupare sunt pe plus, cu excepția fabricării produselor chimice (-3,4%).

Practic, acolo unde au avut loc cele mai mari scumpiri din ultimii ani, la mâncare și carburanți, însoțiți de sectorul auto, a existat spațiu pentru indexări mai consistente ale veniturilor. Per total, industria prelucrătoare a bifat un avans al puterii de cumpărare aproximativ dublu față de media pe economie (9,4% la 4,6%). De reflectat, însă, la situația din industria chimică, unde este concentrat aproape jumătate din deficitul comercial extern cronic al României și nu s-au acordat facilități, precum în IT, construcții sau agricultură.

Peste nivelul relativ ridicat în ansamblu din industria prelucrătoare (deși, atenție la corelațiile din economie, productivitatea muncii industriale a consemnat o medie de -5,5% în primele patru luni ale anului, cu -7,7% în aprilie) s-au situat serviciile administrative şi activitățile suport (+9,8% creștere salarială în termeni reali) și construcțiile (+9,7%).

Evoluțiile salariale din România pe parcursul ultimelor 12 luni au fost diferite pentru domeniile bugetare. Astfel, învățământul a revenit conjunctural pe plus (+11,9% nominal și +1,1% real, dar în urma

acordării tichetelor de vacanţă aferente anului 2023, în marea majoritate a instituţiilor din învăţământul preuniversitar), administrația publică și apărarea aproape au ținut pasul cu inflația (+10,1% nominal dar -0,5% real), în timp ce sănătatea a ajuns pe ultimul loc (doar +6,2% creștere nominală de venituri, de unde o scădere de -4,1% a puterii de cumpărare).

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!