3 C
București
vineri, ianuarie 21, 2022

Analize și Trenduri – Rădulescu (Banca Transilvania): Economia României nu a arătat niciodată mai bine ca acum, din perspectivă structurală – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Economia României nu a arătat niciodată mai bine ca acum, din perspectiva structurală, şi nu a fost niciodată atât de rezistentă, este de părere Andrei Rădulescu, director Analiză macroeconomică, Banca Transilvania, potrivit Agerpres. Uitaţi-vă la cifrele pe primele 9 luni ale anului curent! Avem o creştere economică de peste 7% comparativ cu perioada similară din 2020 şi, foarte important, aşa cum am spus şi anul trecut... Aş dori să subliniez faptul că din perspectiva structurală economia României nu a arătat niciodată mai bine ca acum şi aici mă refer la faptul că, dacă aplicăm funcţia factorilor de producţie Cobb-Douglas...

Economia României nu a arătat niciodată mai bine ca acum, din perspectiva structurală, şi nu a fost niciodată atât de rezistentă, este de părere Andrei Rădulescu, director Analiză macroeconomică, Banca Transilvania, potrivit Agerpres.

“Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în România, o să observăm că încă de la debutul pandemiei până în prezent economia a prezentat o performanţă macroeconomică superioară ţărilor dezvoltate din Vest, în pofida faptului că România a intrat în pandemie cu o marjă relativ redusă a intervenţiei politicii economice. Cu toate acestea, economia României a dovedit rezistenţă şi a evoluat mai bine comparativ cu zona euro, atât în 2020, cât şi 2021. Uitaţi-vă la cifrele pe primele 9 luni ale anului curent! Avem o creştere economică de peste 7% comparativ cu perioada similară din 2020 şi, foarte important, aşa cum am spus şi anul trecut, România a fost printre puţinele ţări care au înregistrat o dinamică anuală pozitivă a investiţiilor productive în fiecare trimestru al anului pandemic 2020, ceea ce a permis tranziţia rapidă spre un nou ciclu economic. Aş dori să subliniez faptul că din perspectiva structurală economia României nu a arătat niciodată mai bine ca acum şi aici mă refer la faptul că, dacă aplicăm funcţia factorilor de producţie Cobb-Douglas, o să observăm că factorul capital şi productivitatea multifactorială au o contribuţie relativ echilibrată la tot ceea ce înseamnă dinamica anuală a PIB potenţial şi aceasta reprezintă, să spunem, un semnal că structura economiei interne este foarte rezistentă. Nu a fost niciodată atât de rezistentă ca acum şi această rezistenţă este confirmată şi de o serie de alţi indicatori”, a afirmat, joi, Rădulescu.

Potrivit acestuia, printre indicatori se află creşterea semnificativă a investiţiilor străine directe, care au ajuns la 5 miliarde de euro în primele 9 luni din acest an, fiind cel mai ridicat nivel din 2008. De asemenea, în pofida tuturor şocurilor cu care s-a confruntat economia României în 2021, la finalul lunii octombrie prima de risc cu scadenţă la 5 ani se poziţiona la un nivel redus.

Prezent la conferinţa “Lecţii învăţate în pandemie. Ce urmează?”, o dezbatere cu personalităţi ale scenei economice, bancare şi financiare româneşti, organizată de Oxygen Events, Andrei Rădulescu a susţinut că inflaţia ar putea coborî la nivelul ţintit de Banca Naţională în 2023.

În opinia acestuia, o oportunitate pentru România ar fi să fie invitată la negocierile de aderare la OCDE până la finalul anul viitor.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!