5.4 C
București
marți, noiembrie 30, 2021

Analize și Trenduri – Război între Camera de Comerț și USR pe terenul de la Romexpo – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

... Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), organism condus de Mihai Draban, un apropiat al președintelui Klaus Iohannis, îi acuză pe reprezentanții USR din Parlament de analfabetism funcțional, iar fenomenul ”pare să se instituționalizeze” după ce ”formațiunea politică recent exclusă de la guvernare” a votat împotriva trecerii terenului de la Romexpo în mod gratuit la Camera de Comerț pentru a facilita proiectul imobiliar de 3 miliarde de euro din nordul Capitalei... Știm că proiectul de lege este urmărit de USR pentru că, așa cum ne-am mai întrebat, se pare că reprezentanții acestuia susțin interesele altcuiva decât cele ale României și ale antreprenorilor români... <!-- --> Ce înseamnă proiectul Romexpo pentru CCIR? De mai mult de un an de zile, pe noulromexpo.ro, alături de proiectul în sine, propus și asumat de către CCIR, sunt postate concluziile unui studiu al unei companii de audit din Big4, potrivit căruia acesta înseamnă, în primul rând, crearea a peste 2.000 de noi locuri de muncă pe durata dezvoltării proiectului la care se vor adăuga alte peste 30 de mii de noi locuri de muncă în faza finală a acestuia... Un credit de 50 de milioane de euro prevăzut de către sud-africanii de la RMB Holding pentru demararea proiectului imobiliar de la Romexpo va fi restituit acționarilor sub formă de dividende.


Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), organism condus de Mihai Draban, un apropiat al președintelui Klaus Iohannis, îi acuză pe reprezentanții USR din Parlament de analfabetism funcțional, iar fenomenul ”pare să se instituționalizeze” după ce ”formațiunea politică recent exclusă de la guvernare” a votat împotriva trecerii terenului de la Romexpo în mod gratuit la Camera de Comerț pentru a facilita proiectul imobiliar de 3 miliarde de euro din nordul Capitalei. ”Potrivit celei mai recente postări de pe o rețea de socializare, USR – formațiunea politică recent exclusă de la guvernare – dezinformează din nou opinia publică afirmând că “terenul de la Romexpo nu poate fi cedat gratuit de stat și că este nevoie să ne (sic!) valorificăm activele statului în mod transparent și printr-o licitație deschisă adresată pieței și cu respectarea competiției”. Mai spune, un lider al USR, că: “proiectul Romexpo este ținut la sertar și că (USR – n.n.) îl urmărește de un an de zile”. Știm că proiectul de lege este urmărit de USR pentru că, așa cum ne-am mai întrebat, se pare că reprezentanții acestuia susțin interesele altcuiva decât cele ale României și ale antreprenorilor români, atât timp cât se poziționează de aceeași parte cu interesele unei anumite companii private străine care a sesizat Comisia Europeană (CE), solicitând acesteia măsuri pentru stoparea legii.
Solicităm, din nou, public USR să arate răspunsul primit de la CE în această speță și anume ce a rezultat din videoconferința solicitată expres de către Președintele Senatului, reprezentant al aceleiași formațiuni politice. Faptul că legea este ținută la sertar exclusiv de către USR se poate observa cu ușurință printr-o simplă accesare a paginii de internet a proiectului, nefiind necesar a fi demonstrat”, susțin cei de la Camera de Comerț.

CCIR a fost deranjată de următoarele rânduri scrise de USR pe Facebook: ”Din prima zi, frăția PNL – PSD forțează tunul imobiliar de 500 de milioane de euro de la RomExpo. Astăzi (Ieri, n.r.), la solicitarea PNL, tunul transpartinic a fost introdus pe ordinea de zi și votat în Comisia Economică. Cu 7 voturi pentru și 3 împotrivă, „legea Romexpo” a primit aviz favorabil și merge la vot în plenul Senatului. USR a votat împotrivă. Terenul de la Romexpo nu poate fi cedat gratuit de stat. Avem nevoie să ne valorificăm activele statului în mod transparent și printr-o licitație deschisă adresată pieței și cu respectarea competiției.”

Chiar dacă a reclamat proiectul de lege la Curtea Constituțională, și aceasta a stabilit definitiv și general obligatoriu că terenul poate fi transmis cu titlu gratuit, pentru USR acest lucru nu este de ajuns, susțin cei de la CCIR. ”Astfel încât ne vedem nevoiți să mai cităm o dată: „(…)Parlamentul, își poate asuma decizia transmiterii gratuite a terenurilor din sfera proprietății private a statului în scopul unor investiții privind dezvoltarea economică (…), în temeiul legitimării sale democratice” și că „în cadrul îndeplinirii obligațiilor statului (…) referitoare la luarea măsurilor de dezvoltare economică (…) legiuitorul are o libertate de legiferare pentru a stabili măsurile de sprijinire, în diferite perioade, a anumitor ramuri ale economiei, a unor domenii de activitate, a anumitor categorii de întreprinzători şi investiții. Opțiunea legiuitorului (…) este determinată de direcțiile politicii economice a statului, de nevoile de dezvoltare şi de stimulare a diferitelor ramuri de activitate, de resursele materiale disponibile şi de alţi factori, fără ca măsurile de sprijin selective să aibă caracter discriminatoriu (…)”. Suntem deja convinși că și azi și mâine, USR va continua să dezinformeze, în contra dezvoltării și valorificării proiectului și, implicit în contra capitalului autohton, repetând la nesfârșit că terenul de la Romexpo nu poate fi cedat gratuit și că activele statului trebuie valorificate prin licitație. Înțelegem că deciziile Curții Constituționale conțin scris mult, complicat și neinteligibil pentru unii, însă nu putem accepta faptul că specialiștii USR nu știu să citească măcar dispozitivul unei asemenea decizii”, afirmă reprezentanții Camerei de Comerț.

Cei de CCIR se întreabă ce urmărește USR printr-o licitație și cine este competiția pe care o clamează. ”Nu știm, cum, de fapt, nu știe nimeni. Însă este evident faptul că pentru USR decizia Curții Constituționale nu reprezintă absolut nimic. De asemenea, faptul că terenul nu se poate scoate la licitație fără ca statul să plătească despăgubiri, cel puțin la valoarea vehiculată a prețului terenului, este, pentru USR, un amănunt de neluat în seamă.
Reamintim că terenul se află în administrarea și folosința CCIR încă din anul 1961, iar dreptul de folosință actual al CCIR continuă să existe pentru încă 32 de ani, până în anul 2053. Din partea USR sau a „competiției” susținută de acesta nu am văzut nici un proiect de dezvoltare, nici vreun studiu de specialitate vizând o minimă investiție, absolut nimic, cu excepția unei dezinformări publice continue. Cu ce vine “competiția” USR ? Cu bani pentru a cumpăra terenul ? Plătește USR despăgubirile cuvenite CCIR ? Ce va face “competiția” cu terenul după ce-l va cumpăra ? Un nou mall? Dacă USR urmărește proiectul de lege de un an de zile, de ce „competiția” nu a pregătit ceva în acest timp?”, mai spun cei de la CCIR.

<!–

–>

Ce înseamnă proiectul Romexpo pentru CCIR?

De mai mult de un an de zile, pe noulromexpo.ro, alături de proiectul în sine, propus și asumat de către CCIR, sunt postate concluziile unui studiu al unei companii de audit din Big4, potrivit căruia acesta înseamnă, în primul rând, crearea a peste 2.000 de noi locuri de muncă pe durata dezvoltării proiectului la care se vor adăuga alte peste 30 de mii de noi locuri de muncă în faza finală a acestuia. Totodată, se vor plăti mai mult de 994 milioane de lei la bugetele locale și național, dintre care peste 580 milioane de lei în primii trei ani și peste 414 milioane de lei în ultimii doi ani ai construcției. În perioada de funcționare, într-un singur an, noul Romexpo va contribui cu mai mult de 1,7 miliarde de lei la bugetul de stat. ”Dar acestea sunt cifre care nu contează pentru USR, interesată numai să vândă terenul la metru pătrat, cu beneficii pentru “competiție””, conchid oficialii CCIR.

Fără Iulius?

Conducerea Camerei de Comerț și Industrie a României susținea în vară că nu are niciun contract semnat cu vreo companie privată pentru dezvoltarea proiectului de 3 miliarde de euro de la Romexpo. Această informație, care a apărut într-o comunicare făcută de instituția condusă de Mihai Draban, este foarte interesantă pentru că scoate din ecuație Iulius Group, controlat de omul de afaceri Iulian Dascălu, cel care a apărut încă de la început în planurile Camerei de Comerț de revitalizare a terenului imens din nordul Capitalei.

Proiectul imobiliar de la Romexpo își pierde din încrederea pe care partenerii privați i-au acordat-o astfel că, primul efect este pierderea finanțării. Un credit de 50 de milioane de euro prevăzut de către sud-africanii de la RMB Holding pentru demararea proiectului imobiliar de la Romexpo va fi restituit acționarilor sub formă de dividende, a anunțat compania. Totul după ce problemele juridice ale terenului au întârziat proiectul. RMB Holding, acționarul RMH Property, care deține participații în Atterbury Europe și Atterbury România, și-a anunțat acționarii că 50 de milioane de euro care erau alocate pentru proiectul imobiliar din București se vor întoarce în conturile acționarilor. Împrumutul către Atterbury Europe urma să convertit în acțiuni, însă au apărut problemele juridie legate de terenul de la Romexpo. În noiembrie 2018, RMH Property a încheiat un parteneriat cu Atterbury Europe și Iulius Group pentru dezvoltarea unui nou hub cu spații de birouri, divertisment, retail și locuințe rezidențiale. Atunci, RMH a investit circa 40,3 milioane de euro în fondarea Atterbury Bucharest, iar alte 104 milioane de euro erau alocate pentru perioada 2019-2021. În plus, RMH Property alocase și credit de 50 de milioane de euro pentru proiect. Acest angajament era deținut de Atterbury Europe în depozit, în numerar și sub controlul RMH Property până la clarificarea statutului terenului de la Romexpo.

 

Știrea inițială

Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat marți pentru suplimentarea ordinii de zi a Comisiei Economice din Senat cu discutarea și adoptarea unui raport pozitiv asupra inițiativei legislative prin care statul român cedează gratuit un teren de la Romexpo care valorează sute de milioane de euro, arată USR.

USR a votat împotrivă și se va lupta să oprească acest „tun imobiliar transpartinic”, arată USR într-un comunicat de presă.
Inițiativa legislativă urmează să fie dezbătută și votată în plenul Senatului, care este prima cameră sesizată.

„Conform inițiativei legislative, 46 hectare de teren din zona Romexpo ar urma să fie trecute din proprietatea statului în proprietatea privată a CCIR, urmând ca pe acestea să se desfășoare un , în fapt, un proiect imobiliar gigantic, în valoarea de aproape 3 miliarde de euro, conform estimărilor dezvoltatorilor. USR s-a opus și se opune unei asemenea operațiuni care are ca rezultat înstrăinarea fără niciun fel de beneficiu a bunurilor statului. În sprijinul poziției sale, USR a adus ca argumente pozițiile exprimate de Ministerul Justiției, de Ministerul de Finanțe, de Consiliul Concurenței și de RAPPS, care toate s-au opus unui asemenea demers. De asemenea, Comisia Europeană și-a exprimat interesul cu privire la această inițiativă legislativă.

USR și UDMR au atacat, anul trecut, la Curtea Constituțională inițiativa legislativă, iar CCR a declarat-o constituțională (în ciuda opiniei separate exprimată de doi judecători constituționali care au afirmat că o asemenea operațiune se face prin hotărâre de guvern și nu prin lege). Legea s-a reîntors în Parlament, la reexaminare, în urma cererii venite din partea Președintelui României”, transmite sursa citată.

Conform acesteia, în aprilie 2021, PNL a început să facă presiuni pentru adoptarea pe repede înainte a legii, fără niciun fel de dezbatere publică. USR s-a opus și a blocat adoptarea rapidă a inițiativei. În viziunea USR, terenul de la Romexpo nu poate fi cedat gratuit de stat: „Avem nevoie să ne valorificăm activele statului în mod transparent și printr-o licitație deschisă adresată pieței și cu respectarea competiției”.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.cotidianul.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!