27.1 C
București
miercuri, mai 25, 2022

Analize și Trenduri – Războiul din Ucraina va provoca cel mai mare șoc al prețurilor din ultimii 50 de ani. Avertismentul transmis de Banca Mondială – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Războiul din Ucraina va provoca "cel mai mare șoc asupra prețurilor tuturor mărfurilor" din ultimii 50 de ani, a avertizat Banca Mondială, care a adăugat că preţurile la alimente şi energie ar putea rămâne la un nivel ridicat până la sfârşitul anului 2024...

Potrivit Băncii Mondiale, de la minimele din aprilie 2020 până la maximele din martie anul acesta, s-a înregistrat "cea mai mare creștere din ultimele 23 de luni a prețurilor la energie de la creșterea prețului petrolului din 1973"...

Înainte de război, cele două țări reprezentau 28,9% din exporturile globale de grâu, conform JP Morgan, și 60% din rezervele globale de floarea soarelui - un punct cheie pentru multe alimente procesate - conform S;P Global.

Războiul din Ucraina va provoca “cel mai mare șoc asupra prețurilor tuturor mărfurilor” din ultimii 50 de ani, a avertizat Banca Mondială, care a adăugat că preţurile la alimente şi energie ar putea rămâne la un nivel ridicat până la sfârşitul anului 2024.

Potrivit unei noi prognoze a Băncii Mondiale, conflictul va duce la creșteri uriașe ale prețurilor la bunuri, de la gaze naturale la grâu și bumbac.

Creșterea prețurilor “începe să aibă efecte economice și umanitare foarte mari”, a declarat Peter Nagle, coautor al raportului, pentru BBC. El a spus că “gospodăriile din întreaga lume simt criza costului vieții”.

“Suntem deosebit de îngrijorați în ceea ce-i privește pe cei mai săraci, deoarece cheltuiesc o parte tot mai mare din venit pe alimente și energie, așa că sunt deosebit de vulnerabili la această creștere a prețurilor”, a adăugat economistul principal de la Banca Mondială.

Prețurile energiei vor crește cu peste 50%, a estimat Banca Mondială. Cea mai mare creștere va fi la prețul gazelor naturale în Europa, adică mai mult decât dublu. Prețurile sunt prognozate să scadă anul viitor și în 2024, dar chiar și atunci vor rămâne cu 15% mai mari decât au fost anul trecut.

Potrivit Băncii Mondiale, de la minimele din aprilie 2020 până la maximele din martie anul acesta, s-a înregistrat “cea mai mare creștere din ultimele 23 de luni a prețurilor la energie de la creșterea prețului petrolului din 1973”. Se așteaptă ca prețurile petrolului să rămână ridicate până în 2024.

Totodată, indicele ONU al prețurilor la alimente arată deja că acestea sunt la cel mai înalt nivel din ultimii 60 de ani.

Se estimează că prețul grâului va crește cu 42,7% și va atinge noi recorduri. Alte creșteri marcante vor fi de 33,3% pentru orz, 20% pentru soia și 29,8% pentru uleiuri și 41,8% pentru pui. Aceste creșteri reflectă faptul că exporturile din Ucraina și Rusia au scăzut drastic.

Înainte de război, cele două țări reprezentau 28,9% din exporturile globale de grâu, conform JP Morgan, și 60% din rezervele globale de floarea soarelui – un punct cheie pentru multe alimente procesate – conform S;P Global.

Prețurile pentru alte materii prime, inclusiv îngrășăminte, metale și minerale, se preconizează, de asemenea, să crească. Costurile lemnului, ceaiului și orezului sunt printre puținele care se preconizează că vor scădea.

Bank of America a avertizat că exporturile de grâu sunt cel mai greu de acoperit și că transporturile de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina au scăzut cu peste 80% din cauza conflictului, iar aceste exporturi pierdute, pe parcursul unui an, “echivalează cu aproximativ 10 zile de aprovizionare mondială cu alimente”.

“Preţurile produselor de bază ar urma să rămână cu mult peste media din ultimii cinci ani şi, în cazul unui război prelungit sau al unor noi sancţiuni împotriva Rusiei, ar putea deveni şi mai ridicate şi mai volatile decât se preconizează în prezent”, a avertizat Banca Mondială.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!