de Dan Pălăngean
România s-a situat pe locul 4 între statele membre UE în ceea ce privește deficitul bugetar pe anul 2021, potrivit datelor publicate de Eurostat. Potrivit normelor de contabilitate ESA utilizate la nivel european, cu o valoare de -7,1% din PIB, am fost la același nivel cu Ungaria, imediat sub podiumul format din Malta (-7,8%), Grecia (-7,5%) și Italia (-7,2%).
Pentru referință, menționăm că am încheiat anul trecut mai aproape de Letonia (-7,0%), Spania (-6,9%) și Franța (-6,5%), în condițiile în care media europeană a fost de -4,7%, cea a Zonei Euro de -5,1% iar două state au încheiat pe plus ciclul fiscal: Danemarca (+3,6% din PIB) și Luxemburg (+0,8%).
În context, reamintim că rezultatul oficial pe cifre operative comunicat de Ministerul Finanțelor după excuția pe decembrie 2021, conform normelor de contabilitate interne cash, a fost de -6,72% din PIB. De reținut, România a avut cea mai mică pondere a veniturilor bugetare în rezultatul economic, cu excepția Irlandei.
În context regional, din perspectiva economiilor mai apropiate ca nivel de dezvoltare, se poate observa că nu cheltuielile exagerate sunt problema țării noastre ci încasările semnificativ mai mici decât uzanțele în materie pentru alte state, care nu au permis nici măcar trecerea pragului de 40% din PIB la alocări.
De asemenea, se poate observa cum România a avut cea mai slabă execuție bugetară în fiecare din cei patru ani anteriori. Ceea ce arată că avem o problemă cronică, independent de situația de criză dată de pandemie și scumpirea resurselor energetice. Asta explică performanța Poloniei, care a revenit rapid spre echilibru, tocmai pentru că nu are defectele noastre structurale în plan fiscal.
În context, merită subliniat că, între 2020 și 2021, doar șase state membre UE, printre care și România, au consemnat creșteri ale datoriei publice ca pondere în PIB, în timp ce 20 de state și-au redus obligațiile relative de plată (Luxemburg a păstrat neschimbată ponderea datoriei).
Deși are un nivel încă redus din perspectivă europeană, cu o majorare de 2 puncte procentuale, România s-a situat pe locul patru, după Cehia (+4,4 pp), Slovacia (+3,3 pp) și Malta (+3 pp), dar peste Letonia (+1,6 pp) și Germania (+0,6 pp). Cele mai mari reduceri au fost înregistrate de Cipru (-12,5 pp), Grecia (-11,7 pp), Portugalia (-9,4 pp), Croația (-8,6 pp), Danemarca (-5,6 pp) și Slovenia (-5,1 pp).
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).