0.4 C
București
sâmbătă, ianuarie 28, 2023

Analize și Trenduri – Salariul mediu a trecut pragul de 4.000 lei dar evoluția puterii de cumpărare a rămas în domeniul negativ – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Câștigul salarial mediu brut din luna septembrie 2022 a fost de 6.457 lei, cu 109 lei (+1,7%) mai mare decât cel din luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS.

Câştigul salarial mediu nominal net s-a majorat cu 70 lei (+1,8%), până la 4.003 lei (813 euro la cursul din luna octombrie 2022, în care s-au încasat banii cuveniți pentru activitatea depusă).

În contextul unei inflații anuale crescute peste prognozele inițiale (15,88%), puterea de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior – SALARIUL REAL – a rămas clar în domeniul negativ (-1,8%, deoarece creșterea nominală a salariilor a fost de 13,8%)...

de Dan Pălăngean

Câștigul salarial mediu brut din luna septembrie 2022 a fost de 6.457 lei, cu 109 lei (+1,7%) mai mare decât cel din luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS. Câştigul salarial mediu nominal net s-a majorat cu 70 lei (+1,8%), până la 4.003 lei (813 euro la cursul din luna octombrie 2022, în care s-au încasat banii cuveniți pentru activitatea depusă).

În contextul unei inflații anuale crescute peste prognozele inițiale (15,88%), puterea de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior – SALARIUL REAL – a rămas clar în domeniul negativ (-1,8%, deoarece creșterea nominală a salariilor a fost de 13,8%). Totuși, diminuarea puterii de cumpărare a fost ceva mai mică decât în lunile precedente.

Pe fondul stabilității leului în raport cu euro, puterea de cumpărare exprimată în euro a salariului mediu a atins nivelul record de 1.464 euro (prețuri relative calculate de Eurostat pentru România la 55,5%). Salariul real de referinţă a crescut cu 0,5 puncte procentuale față de luna anterioară, ajungând la 219% față de cel stabilit ca reper statistic (din luna octombrie 1990).

De reținut din perspectiva echilibrelor macroeconomice, în contextul majorării nominale semnificative a salariilor, avansul vânzărilor a coborât la doar 2,5% în plus față de aceeași lună a anului anterior (+4,8% cumulat ianuarie – septembrie), în timp ce deficitul comercial pe primele nouă luni ale anului s-a majorat cu 50%, până la circa 25 miliarde euro.

Domeniile bugetare, la coada clasamentului

Pe primul loc în ce privește puterea de cumpărare față de aceeași lună a anului trecut figurează detașat fabricarea produselor de cocserie și prelucrarea țițeiului, cu salarii mai mult decât dublate în termeni nominali ca urmare, în principal, a primelor încasate de Ziua Petrolistului (+76,2% în termeni reali, după ajustarea cu inflația).

Urmează agricultura (+10,8%, după o majorare de peste 28% în termeni nominali), urmată îndeaproape de industria extractivă (+27,7% nominal, dar numai 10,2% real), industria prelucrătoare (19,4%, respectiv 3,1%) și de tranzacțiile imobiliare (16,2%, respectiv 0,3%). Imediat sub zero figurează sectorul HoReCa (-0,1% real și pe ultimul loc ca nivel de salarizare, cu o medie de 2.308 lei).

Reduceri marginale, prin niveluri de indexare apropiate de indicele de inflație, au consemnat salariații din energia electrică și termică, gaze și apă (+15,6% nominal și -0,2% real), salariații din cercetare-dezvoltare (-0,9% ca putere de cumpărare), telecomunicațiile (-1,2%), intermedierile financiare și asigurările (-1,3%), comerțul (-1,6%) și transporturile (-1,7%), toate acestea plasate peste media pe economie (-1,8%).

La polul opus, cu scăderi semnificative ale puterii de cumpărare s-au situat angajații din construcții (+11,6% majorare nominală dar la -3,7% ca efect real), distribuţia apei, salubritate, deşeuri industria extractivă (+12,4% nominal și -3% real), serviciile adiministrative (+12,6% nominal, -2,8% real) și, oarecum suprinzător, tehnologia informației (+13,1%, dar -2,4% în termeni de putere de cumpărare).

La coada evoluțiilor salariale din România pe parcursul ultimelor 12 luni s-au situat domeniile bugetare, aflate sub presiunea necesității de ajustare a finanțelor statului. Astfel învățământul, administrația publică și sănătatea încheie la mare distanță clasamentul, cu un avans nominal între +3,7% și +7,9% și o scădere a puterii de cumpărare care merge până la circa -10%.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!