0.4 C
București
sâmbătă, ianuarie 28, 2023

Analize și Trenduri – Septembrie 2022 – exporturi și importuri record, deficitul lunar a rămas la peste 3 miliarde euro – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Exporturile lunare au urcat la peste 8,5 miliarde euro dar deficitul comercial a rămas la peste 3 miliarde euro în septembrie 2022, potrivit datelor publicate de INS.

Elocvent, deși s-a înjumătățit față de august, ritmul de creștere față de aceeași lună a anului anterior, a fost de 43% iar avansul livrărilor la extern nu a reușit să ajungă din urmă majorarea intrărilor de mărfuri (+34,1% față de +36,2%).

Cumulat pe primele nouă luni ale anului, minusul din schimburile externe a trecut de 25 miliarde euro, cu 8,3 miliarde euro (+50%) peste valoarea din aceeași perioadă a anului anterior.

de Dan Pălăngean

Exporturile lunare au urcat la peste 8,5 miliarde euro dar deficitul comercial a rămas la peste 3 miliarde euro în septembrie 2022, potrivit datelor publicate de INS. Elocvent, deși s-a înjumătățit față de august, ritmul de creștere față de aceeași lună a anului anterior, a fost de 43% iar avansul livrărilor la extern nu a reușit să ajungă din urmă majorarea intrărilor de mărfuri (+34,1% față de +36,2%).

Cumulat pe primele nouă luni ale anului, minusul din schimburile externe a trecut de 25 miliarde euro, cu 8,3 miliarde euro (+50%) peste valoarea din aceeași perioadă a anului anterior. Gradul de acoperire al importurilor cu exporturile efectuate a rămas foarte redus și a staționat la cota foarte îngrijorătoare de 76,3%, semnificativ sub nivelul de 77,9% atins la criza din 2009.

 

Astfel, deficitul consemnat pe segmentul de mărfuri în schimburile externe s-a majorat, după primele trei trimestre ale anului, la aproape 9% din PIB-ul estimat (revizuit recent la circa 283 miliarde euro). Acest dezechilibru important se îndreaptă spre nivelul (foarte ridicat din perspectivă macroeconomică) înscris în prognoza oficială a CNSP, de 12,5% din rezultatul economic pe 2022.

Aprecierea conjuncturală a monedei naționale (media lunii septembrie 2022 a fost de 4,9080 lei/euro) NU a fost de natură să ajute din această perspectivă, deoarece a dezavantajat exporturile și a ieftinit relativ mărfurile din străinătate. Combinat cu sezonalitatea de final de an, a apărut astfel un nou record istoric al importurilor lunare, de peste 11,5 miliarde euro.

Schimburile cu țările UE au fost de aproape 50 miliarde euro la export și 66 miliarde euro la import (72,4% din exporturi și 70,4% la importuri). Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de aproape 19 miliarde euro și importuri de 27,8 miliarde euro. Au rezultat solduri negative de peste 16 miliarde euro cu statele UE şi de 8,8 miliarde euro pe relaţiile extracomunitare (aproximativ 65%/35% din total).

Sectorul de mașini și echipamente de transport s-a adâncit în domeniul negativ iar soldul a încheiat primele nouă luni ale anului la aproape -2 miliarde euro (atenție, cam două treimi din acesta doar în trimestrul III, de la -711 milioane euro la finele lunii iunie). La categoria altor mărfuri manufacturate, deficitul s-a trecut de 6 miliarde euro și a însemnat 25% din soldul negativ al schimburilor cu exteriorul.

Din păcate, pe zona de produse alimentare și animale vii, rezultatul net s-a deteriorat semnificativ după ameliorarea relativă din primele 7 luni ale anului curent (-1.346 milioane euro după 9 luni față de la -795 milioane euro la finele lunii iulie), în timp ce raportul dintre exporturi și importuri a coborât la 81%, comparativ cu 85% anterior.

 

Revenirea consumului de carburanți și menținerea la un nivel foarte ridicat a prețurilor la resursele energetice au condus la un deficit sectorial de peste 6 miliarde euro. Principala problemă rămâne soldul puternic negativ al schimburilor de produse chimice (aproape 10,5 miliarde euro și doar 24% grad de acoperire). Per total, segmentul petrochimic a continuat să aducă două treimi din deficitul comercial.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!