3.2 C
București
luni, decembrie 5, 2022

Analize și Trenduri – Sondaj: Patru din zece investitori români consideră că piaţa imobiliară se va deprecia în următoarele 12 luni – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Peste jumătate dintre investitorii români (54%) nu au încredere în piața imobiliară, iar patru din zece respondenți (38%) sunt de părere că aceasta se va deprecia în următoarele 12 luni, reiese dintr-un sondaj realizat de o platformă de investiții...

Potrivit cercetării, pe aceeași linie a lipsei de încredere se află și 50% dintre investitorii din Cehia.

De asemenea, 49% dintre investitorii polonezi și 44% dintre cehi consideră că piața imobiliară se va deprecia în următoarele 12 luni.

Peste jumătate dintre investitorii români (54%) nu au încredere în piaţa imobiliară, iar patru din zece respondenţi (38%) sunt de părere că aceasta se va deprecia în următoarele 12 luni, reiese dintr-un sondaj realizat de o platformă de investiţii, relatează Agerpres. Potrivit cercetării, pe aceeaşi linie a lipsei de încredere se află şi 50% dintre investitorii din Cehia. De asemenea, 49% dintre investitorii polonezi şi 44% dintre cehi consideră că piaţa imobiliară se va deprecia în următoarele 12 luni. Românii par ceva mai puţin pesimişti, doar 38% dintre ei considerând că situaţia de pe piaţa imobiliară se va înrăutăţi, în timp ce 30% consideră că se va îmbunătăţi, iar 29% nu văd nicio schimbare, arată datele eToro Retail Investor Beat.

Cele mai noi date publicate de Eurostat arată că preţurile locuinţelor din România au crescut, la sfârşitul primului trimestru din 2022, cu aproape 40% faţă de 2015, mai puţin decât media celor 27 de ţări din Uniunea Europeană, care a înregistrat o creştere de aproape 46%. În aceeaşi perioadă, preţul chiriilor a crescut cu 18%, în România, respectiv cu 10% în UE.

De asemenea, în privinţa chiriilor, România este cu mult în urma economiilor ţărilor vecine, precum Ungaria, cu creşteri de aproximativ 43%, Polonia – cu 40%, şi Cehia – cu 21%. În acelaşi timp, aceleaşi ţări au înregistrat o majorare a preţurilor locuinţelor de peste 136% în Ungaria, de 110% în Cehia şi de 60% în Polonia.

„Acelaşi fenomen se observă şi în Statele Unite. Dobânda pentru un credit ipotecar fix pe 30 de ani este acum de 5,65%, în creştere de la 3,29% la începutul anului. În timp ce potenţialii cumpărători încep să resimtă împrumuturile mai scumpe, preţurile locuinţelor sunt încă în creştere. În SUA, preţul mediu de listare din luna iunie pentru anunţurile active a fost de 450.000 de dolari, în creştere cu 16,9% faţă de anul trecut şi cu 31,4% faţă de iunie 2020. În oraşele mari, preţurile medii de listare au crescut în medie cu 13,3% faţă de anul trecut. Pe piaţa americană, locuinţa tipică a fost listată 32 de zile pe piaţă în luna iunie, în scădere cu 4 zile faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 37 de zile faţă de iunie 2020. Preţul chiriilor începe să se tempereze. După o creştere de 11,4% în ultimul an, chiria medie pentru un apartament cu două camere în SUA a crescut cu doar 0,5% în iunie, în timp ce chiria medie pentru un apartament cu trei camere a scăzut cu 2,9%. De asemenea, au intrat pe piaţa imobiliară mai puţini cumpărători cu credite, cererile de credite ipotecare scăzând luna aceasta la minimumul ultimilor 22 de ani, potrivit Asociaţiei Bancherilor Ipotecari”, se notează în sondajul citat.

Conform documentului, spre deosebire de europeni, 54% dintre investitorii americani încă mai cred în piaţa imobiliară, iar 40% văd o evoluţie pozitivă în următoarele 12 luni. Indiferent de diferenţele de opinie cu privire la evoluţia pieţei imobiliare, 78% dintre investitorii români şi cehi, 71% dintre investitorii polonezi şi 69% dintre investitorii americani sunt încrezători în investiţiile lor per ansamblu. Sondajul a fost realizat de Appinio, în perioada 7 – 17 iunie 2022, pe un eşantion de 10.000 de investitori individuali din 14 ţări, astfel: câte 1000 în Marea Britanie, SUA, Germania, Franţa, Australia şi Spania, şi câte 500 de investitori individuali în Italia, Olanda, Danemarca, Suedia, Polonia, România şi Republica Cehă.

Realizatorii cercetării au menţionat că investitorii individuali au fost definiţi ca fiind persoane care se administrează singure sau care beneficiază de consiliere şi care deţin cel puţin un produs de investiţii, inclusiv acţiuni, obligaţiuni, fonduri, un ISA (cont individual de economii) pentru investiţii sau echivalent.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.ceccarbusinessmagazine.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!