3.2 C
București
luni, decembrie 5, 2022

Analize și Trenduri – Studiu: Companiile din România au avut cel mai mic număr de angajaţi în 2021 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Numărul de persoane angajate a scăzut pentru prima dată sub pragul de 4 milioane, anul trecut, 2021 continuând astfel trendul înregistrat în 2020, potrivit unui studiu termene.ro, citat de Agerpres.

Principalele trei motive ale scăderii numărului de angajați, potrivit specialiștilor termene.ro, sunt: eficientizarea activității societăților, cauzată de restricțiile aferente pandemiei COVID-19 (un număr mare de persoane au fost disponibilizate ca urmare a măsurilor restrictive impuse de pandemie, lucru vizibil mai puțin în situațiile financiare ale anului 2020 și mai clar în cele ale anului 2021); lipsa de personal calificat - mediul concurențial din ce în ce mai puternic (existent la nivel european) face ca angajații calificați să fie extrem de greu de găsit, iar multe companii activează cu deficit de personal; salariile net superioare oferite pe domenii similare în țările din vestul Europei.

Numărul de persoane angajate a scăzut pentru prima dată sub pragul de 4 milioane, anul trecut, 2021 continuând astfel trendul înregistrat în 2020, potrivit unui studiu termene.ro, citat de Agerpres. Astfel, dacă în anul 2019, în România erau angajate 4,2 milioane de persoane (similar cu anul 2018), în 2020 numărul acestora s-a redus la 4,1 milioane de persoane, iar în 2021 a ajuns la aproximativ 3,811 milioane persoane. Deşi este vorba despre un fenomen generalizat, vizibil în toate industriile, HoReCa şi construcţiile au înregistrat cele mai mari scăderi, precizează realizatorii studiului.

„Companiile au fost forţate de criză să îşi eficientizeze activitatea, iar o parte a acestui proces a însemnat renunţarea la angajaţii consideraţi non-esenţiali. Oricât de cinic ar suna, este una dintre primele măsuri pe care o firmă trebuie să o ia în perioadele dificile, pentru a reuşi să supravieţuiască. În acelaşi timp, unii angajaţi au renunţat la posturile lor din România şi au ales să plece din ţară, în state în care salariile sunt mai mari, iar joburile mai stabile”, a declarat Adrian Dragomir, consultant de business şi fondator termene.ro.

Domeniul HoReCa a pierdut peste 21% dintre angajaţi, iar cel al construcţiilor 21,6%. Cele mai mici scăderi ale numărului de angajaţi, raportat la nivelul din 2020, sunt în agricultură – 4,55% şi în comerţ – 7,22%.

Judeţul cu cea mai accentuată scădere a fost Timiş, care a pierdut peste 11% din angajaţi în 2021, pe când cele mai mici scăderi se înregistrează în Prahova, Argeş şi Sibiu.

Pe de altă parte, singurul judeţ în care a existat o creştere a numărului de angajaţi este Bacău unde anul trecut au fost cu 1% mai mulţi angajaţi comparativ cu 2020 (de la aproximativ 81.800 persoane, la 82.600 persoane).

Principalele trei motive ale scăderii numărului de angajaţi, potrivit specialiştilor termene.ro, sunt: eficientizarea activităţii societăţilor, cauzată de restricţiile aferente pandemiei COVID-19 (un număr mare de persoane au fost disponibilizate ca urmare a măsurilor restrictive impuse de pandemie, lucru vizibil mai puţin în situaţiile financiare ale anului 2020 şi mai clar în cele ale anului 2021); lipsa de personal calificat – mediul concurenţial din ce în ce mai puternic (existent la nivel european) face ca angajaţii calificaţi să fie extrem de greu de găsit, iar multe companii activează cu deficit de personal; salariile net superioare oferite pe domenii similare în ţările din vestul Europei.

Potrivit sursei citate, locurile de muncă pierdute în ultimii doi ani vor trebui recreate pentru că economia nu poate creşte cu deficit de personal. Pe termen scurt, cel mai probabil se va apela la mâna de lucru ieftină, provenită din ţări precum Nepal, Sri-Lanka, iar pe termen lung evoluţia ratei şomajului va fi direct legată de evoluţia existentă la nivel macroeconomic, subliniază studiul.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.ceccarbusinessmagazine.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!