1 C
București
vineri, decembrie 2, 2022

Analize și Trenduri – Sub o treime dintre angajaţi au primit o majorare salarială în 2022, majoritatea de până în 5% – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Dintr-un sondaj reiese că numai 27,7% dintre români au beneficiat de creșteri salariale în acest an.

Potrivit sondajului realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro, la întrebarea dacă au beneficiat de creșterea salariului de la începutul anului, 61,6% dintre respondenți au răspuns că nu au beneficiat de majorări salariale, 27,7% au spus că salariile le-au crescut, în timp ce 10,6% au ales să nu răspundă la întrebare.

După nivelul salariilor, 45,2% dintre respondenții cu venituri lunare peste 10 000 de lei au beneficiat de majorări salariale, în timp ce în rândul celor cu venituri între 2 500 și 5 000 de lei lunar, au beneficiat numai 34,5%.

Potrivit sondajului realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro, la întrebarea dacă au beneficiat de creșterea salariului de la începutul anului, 61,6% dintre respondenți au răspuns că nu au beneficiat de majorări salariale, 27,7% au spus că salariile le-au crescut, în timp ce 10,6% au ales să nu răspundă la întrebare.

Pe ce criterii au crescut salariile?

Cei care au beneficiat de creșteri salariale au fost în mare parte angajații cu câștiguri peste medie și studii superioare.

După nivelul salariilor, 45,2% dintre respondenții cu venituri lunare peste 10 000 de lei au beneficiat de majorări salariale, în timp ce în rândul celor cu venituri între 2 500 și 5 000 de lei lunar, au beneficiat numai 34,5%. Cât despre cei cu salarii mici, sub 2 500 lei/lună, ponderea celor care au beneficiat de majorări este doar 20,7%.

Aceste majorări s-au făcut, de asemenea, pe criteriul studiilor angajaților. 38,6% din cei cu studii post-universitare au beneficiat de indexări ale salariilor, 28,4% din cei cu studii superioare, în timp ce pe segmentul celor cu studii medii doar 28,4% au beneficiat de majorări de salarii.

47,1% dintre respondenți au spus că procentul de majorare a fost de până în 5%, în timp ce doar 5,1% au beneficiat de majorări cu peste 20% a salariilor. Alți 36,8% au răspuns că au primit între 5-10% în plus la salariu, iar 10,9% susțin că salariul le-a fost mărit cu 10—20%.

Dintre cei care au beneficiat de majorări salariale, 35,6% declară că reușesc să pună în mod regulat bani de-o parte, mai mult decât media generală de 24,6%.

Sondajul a fost realizat online în luna octombrie, pe un eșantion de peste 1.250 de respondenți persoane fizice din România, reprezentativ pentru utilizatorii de internet.

Se vor mări salariile și pensiile de la i ianuarie

De la 1 ianuarie 2023 se anunță creșteri salariale importante. Ministerul Muncii a supus dezbaterii publice proiectul de hotărâre de guvern pentru salariul minim brut pe țară garantat în plată.

Marius Budăi a spus că salariul minim în România este prevăzut într-o hotărâre de Guvern care de câteva zile este postată în transparență publică pe site-ul Ministerului Muncii și care prevede o majorare a acestui venit până la nivelul de 3000 de lei.

„De la 1 ianuarie, discutăm despre această măsură de vreo 2-3 luni de zile, am discutat în comisia de dialog social din cadrul Ministerului Muncii, dar și în consiliul național tripartit. Am mai avut vineri încă o discuție cu mediul de afaceri atât pe legea dialogului social, cât și pe majorarea salariului minim”, a declarat ministrul în direct la Antena 3.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!