33.2 C
București
marți, iulie 5, 2022

Analize și Trenduri – Tanczos: 19,8 milioane de metri cubi de lemn au fost exploataţi în România, cu documente, în 2021 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Cantitatea de lemn exploatată în România, cu documente, a fost de 19,8 milioane de metri cubi, anul trecut, iar alte aproape 4 milioane de metri cubi au intrat legal în ţară, a declarat, miercuri, într-o conferinţă online organizată de WWF România, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

“SUMAL 2.0 este un sistem extrem de complex, dezvoltat după multe insistenţe venite din societatea civilă, după insistenţele Ministerului Mediului şi după un efort susţinut al STS de a dezvolta probabil cel mai complex sistem informatic funcţional din România...

Anul trecut am avut, raportat la perioada 31 ianuarie 2021 – 31 ianuarie 2020, o cantitate de 19,8 milioane de metri cubi exploataţi din pădurile României, cu documente.

Cantitatea de lemn exploatată în România, cu documente, a fost de 19,8 milioane de metri cubi, anul trecut, iar alte aproape 4 milioane de metri cubi au intrat legal în ţară, a declarat, miercuri, într-o conferinţă online organizată de WWF România, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

“SUMAL 2.0 este un sistem extrem de complex, dezvoltat după multe insistenţe venite din societatea civilă, după insistenţele Ministerului Mediului şi după un efort susţinut al STS de a dezvolta probabil cel mai complex sistem informatic funcţional din România, în ziua de astăzi. Este un efort uriaş de a asigura un sistem complex de trasabilitate pentru materialul lemnos din toată ţara care se exploatează din păduri sau care intră în România din afara ţării şi este pus pe piaţă pentru a fi introdus în circuitul civil. Această cantitate este de ordinul zecilor de milioane de metri cubi. Anul trecut am avut, raportat la perioada 31 ianuarie 2021 – 31 ianuarie 2020, o cantitate de 19,8 milioane de metri cubi exploataţi din pădurile României, cu documente. Încă vreo patru milioane de metri cubi care au intrat în ţară din diverse state – Ucraina, Belarus, Rusia şi state membre UE – cantitate totală pusă pe piaţă cu documente într-un an de zile în România. Acest sistem trebuie să asigure trasabilitatea pentru întreaga cantitate, pe de o parte, şi pe de altă parte să asigure şi acele rute GPS şi acele documente, poze, stocare pentru cele peste 5 milioane de avize care se emit într-un an în România”, a spus Tanczos, potrivit Agerpres.

Sistemul informatic integrat de urmărire a materialului lemnos – SUMAL, versiunea 2.0, a devenit funcţional pe data de 30 ianuarie 2021. Platforma obligă la încărcarea de fotografii din mai multe unghiuri ale lemnului încărcat pentru orice transport din România, precum şi însemnarea în pădure a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea.

Mai mult, în noul SUMAL se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din ţară.

Pe data de 25 martie 2022, Guvernul a aprobat interzicerea emiterii de avize pentru transport de lemne de la locul recoltării, pe timpul nopţii, o modificare inclusă în SUMAL 2.0. Astfel, emiterea avizelor de însoţire în SUMAL, de la locul recoltării (din pădure), vor fi interzise în intervalul orar 20:00 – 7:00, în perioada octombrie – martie, respectiv între orele 22:00 – 6:00, în perioada aprilie – septembrie.

SUMAL 2.0 – sistemul informatic integrat de monitorizare a trasabilităţii materialelor lemnoase – a fost pus în funcţiune la data de 31 ianuarie 2021, HG 497/2020 fiind actul normativ care reglementează funcţionarea acestuia.

Conform datelor Ministerului Mediului, în 2021 au fost înregistrate peste 6,8 milioane de interogări în aplicaţia Inspectorul Pădurii, iar mai mult de 70.000 de persoane folosesc, în prezent, SUMAL 2.0.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!