0.6 C
București
duminică, ianuarie 29, 2023

Analize și Trenduri – Ursula von der Leyen propune plafonarea temporară a preţului la gaz în UE și un sistem comun de achiziţie a energiei – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Comisia Europeană are în vedere mai multe versiuni de plafoane de preţuri la gaze, inclusiv unul care vizează gazele naturale utilizate în producţia de electricitate şi o limită temporară „flexibilă” impusă preţurilor, a declarat marţi comisarul european pentru Energie...

Franţa, Italia, Polonia şi alte 12 state membre UE au îndemnat Comisia să propună un amplu plafon de preţ care să vizeze toate tranzacţiile angro cu gaze.

Între timp UE a adoptat legi în regim de urgenţă pentru a-şi umple depozitele de gaze precum şi impozitarea profiturilor excesive ale companiilor din energie pentru a ajuta consumatorii să facă faţă facturilor mărite.

Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare temporară a preţului la gaze naturale, până când va putea fi adoptat un nou index al preţurilor, precum și un un sistem comun de achiziţie a energiei, a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Introducerea unei plafonări generale a preţului la gaz este o soluţie temporară până când vom dezvolta un nou index al preţurilor în UE care să asigure o mai bună funcţionare a pieţei, iar Comisia a început să lucreze deja la asta”, a spus șefa Comisiei Europene în plenul Parlamentului European, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Von der Leyen a mai afirmat că va explica într-o scrisoare adresată liderilor din UE, care se reunesc de joi la Praga, faptul că UE ar trebui să introducă un sistem comun de achiziţie a energiei.

Şefa CE a atras atenţia totodată că ţările din UE trebuie să îşi intensifice protecţia infrastructurii esenţiale, prin realizarea de teste de stres şi prin supravegherea prin satelit pentru a detecta potenţiale ameninţări.

„Actele de sabotaj împotriva conductelor Nord Stream au arătat cât de vulnerabilă este infrastructura noastră energetică. Este în interesul tuturor europenilor ca această infrastructură esenţială să fie mai bine protejată”, a declarat ea în discursul din PE.

Ce variante de plafonare a prețului la gaze ia în calcul Comisia

Comisia Europeană are în vedere mai multe versiuni de plafoane de preţuri la gaze, inclusiv unul care vizează gazele naturale utilizate în producţia de electricitate şi o limită temporară „flexibilă” impusă preţurilor, a declarat marţi comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, potrivit Reuters.

Ţările membre UE au opinii diferite cu privire la plafonarea preţului gazelor naturale, în încercarea de a reduce o inflaţie accelerată, iar şefii de stat şi de guvern urmează să dezbată această idee la summitul lor care va avea loc vineri.

Kadri Simson a spus marţi că următoarea mutare a Comisiei va fi ghidată de rezultatul reuniunii de vineri, dar a adăugat că Executivul comunitar analizează mai multe opţiuni pentru a ţine sub control preţul gazelor naturale, care a explodat ca urmare a diminuării livrărilor din Rusia.

„O variantă posibilă ar fi să analizăm o limitare flexibilă a preţurilor în relaţie cu TTF, într-un mod care să continue să asigure aprovizionarea cu gaze, în special cu gaze lichefiate, a Europei”, le-a spus Kadri Simson membrilor Parlamentului European, făcând referire la preţul gazelor înregistrat la hub-ul Title Transfer Facility din Ţările de Jos. O astfel de măsură ar urma să fie temporară, în timp ce UE lucrează la un preţ de referinţă alternativ la TTF, a adăugat comisarul european.

O altă opţiune ar putea fi lansarea unui „cadru de referinţă” UE pentru un plafon de preţ impus gazelor naturale utilizate la producţia de electricitate, împreună cu măsuri pentru a asigura că nu va creşte cererea de gaze ca urmare a acestei măsuri, a spus Kadri Simson.

Franţa, Italia, Polonia şi alte 12 state membre UE au îndemnat Comisia să propună un amplu plafon de preţ care să vizeze toate tranzacţiile angro cu gaze. Însă Germania, cel mai mare cumpărător de gaze din Europa, şi Ţările de Jos se numără printre statele care se opun unei astfel de măsuri. La rândul său, Bruxelles-ul a avertizat că o astfel de măsură ar reprezenta un risc la adresa securităţii energetice a Europei şi ar perturba livrările de gaze între ţările UE.

Rusia a redus livrările de gaze spre Europa după invazia sa în Ucraina. Între timp UE a adoptat legi în regim de urgenţă pentru a-şi umple depozitele de gaze precum şi impozitarea profiturilor excesive ale companiilor din energie pentru a ajuta consumatorii să facă faţă facturilor mărite. Însă în condiţiile în care preţul gazelor este în continuare la un nivel record, multe state UE spun că aceste măsuri nu merg suficient de departe.

Potrivit unei variante de lucru a concluziilor ce vor fi adoptate la summitul de vineri, consultată de Reuters, liderii europeni vor cere Comisiei să propună „soluţii funcţionale” pentru a reduce preţul gazelor naturale prin intermediul unui plafon.

Editor : B.P.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!