Protestul fermierilor și transportatorilor continuă, reprezentantul agricultorilor, fostul politician PSD Dănuț Andruș, spunând marți, la Afumați, că vor prezenta o noua listă cu revendicări premierului și ministrului agriculturii, argumentând că „acest strigăt de disperare” nu se referă doar la agricultură și transporturi, ci „sunt măsuri pentru protecția afacerilor noastre, protecția societății civile, a românilor”. El acuză „manipulări” în spațiul public „pe ce trecut avem noi” și spune că aceste lucruri „mai puțin contează”. „ Mamele noastre ne-au născut români și așa rămânem. Importanța apartenențelor noastre nu contează în societate și n-avem de justificat nimic în fața lor, doar înaintea lui Dumnezeu”, a mai afirmat acesta.
Dănuț Andruș, reprezentantul protestatarilor: „Vom prezenta prim-ministrului această listă și așteptăm din partea dumnealui să fim chemați la aceste revendicări ale noastre în discuții. Cerem public Ministerului de Interne, inclusiv ministrului, să oprească această obstrucționare a dreptului constituțional al poporului român de a protesta pașnic și să oprească acele infiltrări, pentru că au la îndemână toate instituțiile abilitate, să oprească aceste manifestări de provocare.
Noi nu răspundem provocărilor, suntem pașnici, ne cerem scuze celor care provocăm acest disconfort național, pentru că este o problemă națională, iar cererile noastre nu se referă doar la cerințele noastre. Sunt cerințe care privesc inclusiv populația de rând. Cred că toți suntem afectați de acest preț la RCA-ul pentru mașinile pe care le conducem fiecare, suntem afectați de măsurile fiscale care au fost puse pe capul românilor, suntem afectați de mediul scăzut de trai în România și trebuie ca acest guvern să lucreze, nu să demisioneze. Cine va demisiona din guvern în această situația de criză nu va da dovadă decât de lașitate în fața poporului, pentru că dumnealor în 34 de ani au condus prin aceste dezbinări care le fac cu asociațiile profesionale.
Aceste asociații profesionale s-au dezis de noi iar acum cheamă fermierii din stradă, că s-au rezolvat. Din punctul nostru de vedere, aceste revendicări ale fermierilor cât și parțial ale transportatorilor la Ministerul Transporturilor au fost revendicate în ziua de sâmbătă. Nu au făcut altceva decât să ia copy-paste acele revendicări, să și le asume, lucru care este imoral și incorect. Iar manipulările pe ce trecut avem noi cred că mai puțin contează. Mama noastră ne-au născut români și așa rămânem. Importanța apartenențelor noastre nu contează în societate și n-avem de justificat nimic în fața lor, doar înaintea lui Dumnezeu.
La Ministerul Agriculturii s-a semnat un protocol sâmbătă în care ministrul agriculturii și-a asumat acele ordonanțe de urgență care pot fi date în săptămâna aceasta, iar celelalte au rămas în lucru, o parte mare, formându-se comisii de specialitate pentru a putea contribui pe procedura legală. Nu putem dezinforma populația pe diverse tertipuri care se încearcă la ora actuală. Colegii transportatori și colegii fermieri rămân uniți până la revendicarea totală a acestor lucruri, cu termene clare pentru a nu mai promite oamenilor. Noi nu cerem decât ca autoritățile statului să-și facă datoria și să nu mai vină cu aceste dezinformări. Noi avem probleme reale și aceste probleme reale nu ni le pot manipula prin acești formatori de opinie gen Dana Budeanu, Popescu, Georgescu, Vișinescu…sau alții care sunt la nivel național care formează opinii dar dumnealor sunt paraleli cu aceste domenii. Rugăm ca societatea publică să ia atitudine și să nu mai pună capul la aceste spălări de creier. Nu sunt repere naționale acești oameni și nu ne pot învăța ceea ce avem de făcut noi.
În momentul în care noi am revendicat acele revendicări la Ministerul Agriculturii, acest lucru s-a încheiat, dar problemele noastre nu se cifrează doar la nivelul agriculturii. Sunt probleme sociale, pe fiscalitate, sunt probleme cu MAI, cu Ministerul de Justiție, BNR, la foarte multe instituții ale statului. Cei care conduc ar trebui să ia atitudine imediată. Acest strigăt de disperare al nostru nu se referă doar la agricultură și transporturi. Sunt măsuri pentru protecția afacerilor noastre, protecția societății civile, a românilor. Nu poți să-i ceri ministrului agriculturii să dea legi în justiție, nu poți să-i ceri ministrului agriculturii să rezolve problemele financiare ale țării. Haideți să înțelegem adevăratul nostru mesaj și să nu venim cu dezinformări.
Noi nu ne dorim anarhie în țară, dorim normalitate.
Vom termina lista și o vom pune pe masa ministrului. După aceea vedem care este feedbackul din partea ministrului și așteptăm să fim contactați”.
Dănuț Andruș a făcut parte din delegația ce a purtat negocieri cu Marcel Ciolacu, numele său apărând în comunicatul Guvernului care s-a referit la consultările dintre protestatari și premier. Dănuț Andruș a făcut parte din PSD și a candidat în 2020, fără succes, la funcția de primar al comunei botoșănene Păltiniș.
Potrivit Newsweek, Andruș face demersuri în instanță pentru recunoașterea personalității juridice a unui nou partid – Alianța Fermierilor și Antreprenorilor Români.
Întâlnire la Ministerul Transporturilor
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, se va întâlni marţi cu reprezentanţii confederaţiilor patronale şi federaţiilor reprezentative ale transportatorilor rutieri.
„Astăzi, 16 ianuarie 2024, ora 13:00, la sediul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii va avea loc o întâlnire între ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, şi reprezentanţii confederaţiilor patronale şi federaţiilor reprezentative ale transportatorilor rutieri”, a anunţat ministerul de resort.
Potrivit reprezentanţilor MTI, la întâlnire vor fi prezenţi reprezentanţi ai Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Confederaţiei Patronale Concordia, Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi ai Asociaţiei Române pentru Transporturi Rutiere Internaţionale.
Protestele transportatorilor şi ale fermierilor care s-au extins în 24 de judeţe ale ţării sunt consecinţa lipsei de dialog dintre Guvern şi reprezentanţii industriei transporturilor din ultimii ani, susţine Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), într-un comunicat remis marţi AGERPRES.
„Asistăm la o situaţie fără precedent la care în mod sigur nu s-ar fi ajuns dacă implicarea Guvernului în problemele transportatorilor ar fi fost de-a lungul timpului una reală şi susţinută. Ceea ce ne lipseşte de multă vreme în relaţia dintre autorităţi şi organizaţii reprezentative ale transportatorilor este tocmai acest dialog, care ar fi trebuit să găsească o rezolvare până acum la problemele cu care se confruntă industria. Considerăm că revendicările protestatarilor sunt reale, chiar dacă modul de a le exprima este atipic. Revendicările lor se suprapun cu probleme mai vechi din domeniul transporturilor pe care noi le-am semnalat autorităţilor de-a lungul anilor. Indiferenţa cu care guvernanţii au tratat aceste probleme a amânat rezolvarea lor până acum, când şoferii au reacţionat. Ceea ce vedem astăzi în stradă este oglinda întârzierilor în reglementare, a unei pieţe a asigurărilor dezechilibrate şi a lipsei de viziune pe termen lung. Să nu uităm că transporturile rutiere sunt vitale pentru economie, ele fiind cel mai mare exportator de servicii al României”, a declarat Radu Dinescu, secretarul general al UNTRR.
Uniunea precizează că o parte dintre revendicările protestatarilor au fost de mai mult timp semnalate autorităţilor chiar de aceasta. Unele au fost rezolvate, iar la alte probleme soluţiile întârzie.
Problemele transportatorilor români semnalate de UNTRR au fost: intrarea în spaţiul Schengen; acciza la carburant pentru transportul de marfă; timpi de aşteptare la frontierele UE; e-CMR (scrisoare electronică de însoţire, document de control, care atestă că marfa a fost livrată în stare bună şi care standardizează transportul internaţional); indemnizaţie de hrană pentru şoferi; poliţa RCA; transport agabaritic; criza şoferilor; accesul şoferilor non-rezidenţi în România; costul de referinţă; siguranţa rutieră; responsabilizarea şi sancţionarea expeditorilor de mărfuri, astfel încât aceştia să nu mai ajungă să îi pună pe transportatori în situaţia de a încălca legislaţia privind depăşirea greutăţilor maxime admise, a dimensiunilor legale şi a timpului de conducere şi odihnă a şoferului; măsuri pentru stimularea achiziţiei de autovehicule comerciale verzi.
Proteste în țară
Covasna
Fermierii din județul Covasna se alătură protestelor din țară. Marți dimineața, zeci de fermieri din zona Târgu Secuiesc au pornit cu utilajele pe DN11 spre Chichiș, circulând cu 10 km/h pe DN 11.
Satu Mare
Zeci de fermieri şi transportatori protestează, marţi, pe centura municipiului Satu Mare, nemulţumiţi de importurile de cereale care au afectat preţurile din piaţa de la noi din ţară, precum şi de preţurile RCA.
Fermierii, alături de reprezentanţi ai unor firme de transporturi din judeţ s-au adunat în parcarea de pe centura de ocolire, au arborat drapelul României pe tractoare şi au afişat mesaje precum „România, trezeşte-te, vrem să muncim, nu să cerşim” sau „STOP, JAF, RCA”.
Însoţiţi de echipaje ale Poliţiei Rutiere şi Jandarmeriei, protestatarii au început să circule în coloană, cu viteză redusă, pe centura de ocolire a municipiului Satu Mare, între intersecţia cu aeroportul Internaţional Satu Mare şi ieşirea spre Baia Mare, potrivit Agerpres.
Botoşani
Zeci de utilaje agricole ale fermierilor din Botoşani blochează, marţi dimineaţă, Punctul de Trecere a Frontierei Stânca-Costeşti.
Protestatarii au ocupat ambele sensuri de mers ale DN 29D, astfel încât accesul tuturor vehiculelor către şi dinspre Republica Moldova este blocat.
Fermierii din Tulcea renunță la protestul anunțat la podul de la Brăila
Asociaţia Fermierilor din Judeţul (AFJ) Tulcea a decis suspendarea protestului anunţat pentru marţi, începând cu ora 12:00, la podul de la Brăila, în contextul în care Guvernul şi-a asumat rezolvarea revendicărilor prezentate de protestatari.
Preşedintele asociaţiei, Romeo Lombardi, a declarat, pentru Agerpres, că i-a anunţat pe toţi membrii asociaţiei decizia de a anula protestul anunţat pentru marţi, protest autorizat de Primăria comunei Smârdan, şi a menţionat că a adus-o şi la cunoştinţa autorităţilor.
Editor : Alexandru Costea
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).