27.9 C
București
joi, septembrie 28, 2023

Analize și Trenduri – VIDEO Metoda ingenioasă de a produce curent prin care compania de apă din Timișoara vrea să reducă din cheltuieli – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Construiește un generator electric prin care tot nămolul produs la stația de epurare poate produce anual peste 2,4 milioane de kilowati.

În fiecare zi la stația de epurare din Timișoara, în urma curățării apei, rezultă 100 de tone de nămol.

Generatorul va produce 2,4 milioane de kilowați pe an, cantitate suficientă pentru consumul de curent pe 2 luni al unui oraș cu 100.000 de locutitori.

Metodă ingenioasă prin care compania de apă din Timișoara vrea să reducă din cheltuieli. Construiește un generator electric prin care tot nămolul produs la stația de epurare poate produce anual peste 2,4 milioane de kilowati. Curentul va fi folosit pentru stația de epurare, dar va fi introdus și în sistemul energetic al orașului.

Generatorul de mare putere se construiește în vecinătatea stației de epurare din Timișoara. Acolo apa este tratată, iar în urma acestui proces rezultă nămol. În fiecare zi la stația de epurare din Timișoara, în urma curățării apei, rezultă 100 de tone de nămol. Acesta va fi folosit acum pentru producerea curentului electric.

Instalația este unică în România și ar putea fi un ajutor pentru marile orașe care nu valorifică substanțele obținute din tratarea apei menajere.

Nămolul obținut ajunge în astfel de containere care mai apoi sunt transportate în diferite puncte din județ. În acest moment nămolul nu este valorificat deloc, nu poate fi folosit nici în agricultură ca îngrășământ pentru că acesta conține metale grele.

Generatorul va produce 2,4 milioane de kilowați pe an, cantitate suficientă pentru consumul de curent pe 2 luni al unui oraș cu 100.000 de locutitori.

Crina Chirilă – purtător de cuvânt al proiectului: Transformă în gaz de sinteză substanța organică din nămol. Prin arderea gazului se generează energie termică, folosită pentru procesul de uscare și pentru producerea de curent electric folosit ulterior la încălzirea spațiilor tehnologice.

În urma acestui procedeu de obținere a curentului, rămâne o cenușă care și ea poate fi valorificată în industria construcțiilor.

Lucrările la noul generator au început în luna septembrie și termenul de finalizare este 2024. Investiția este de 10 milioane de euro, bani europeni.

La un calcul simplu, dacă toate cele 41 de municipii reședință de județ ar implementa un astfel de proiect, România ar face o economie de 98 milioane de kilowati pe an.

Editor : A.P.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!