19.7 C
București
sâmbătă, mai 21, 2022

Analize și Trenduri – Video Rusia vrea plata în ruble pentru gazul pe care îl furnizează. Virgil Popescu: Un contract nu poate fi modificat unilateral – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

România nu are contracte directe cu Gazprom, ci cu niște traderi care acționează ca intermediari, iar un contract oricum nu poate fi schimbat unilateral, ci cu acordul părților, a arătat joi seara, la Digi24, ministrul energiei, Virgil Popescu.

Virgil Popescu a comentat ordinul dat de preşedintele Vladimir Putin, care a anunţat că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale către „ţările ostile” şi a dat autorităţilor ruse termen de o săptămână să pună la punct un nou sistem de plăţi în ruble...

„Companiile din România, private sau Romgaz, nu au contracte cu Gazprom, sunt diverși intermediari, companii care sunt traderi de gaze, care au contracte în special cu companii private din România și vând gazul pe piața românească evident în lei, nu pot să-l vândă în altă valută.

România nu are contracte directe cu Gazprom, ci cu niște traderi care acționează ca intermediari, iar un contract oricum nu poate fi schimbat unilateral, ci cu acordul părților, a arătat joi seara, la Digi24, ministrul energiei, Virgil Popescu. El consideră că astfel de pretenții emise de Moscova, să fie plătită în ruble pentru gazul furnizat, sunt doar o pârghie pentru a pune presiune pe Occident, în contextul în care joi în Europa s-au desfășurat trei summituri importante.

Virgil Popescu a comentat ordinul dat de preşedintele Vladimir Putin, care a anunţat că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale către „ţările ostile” şi a dat autorităţilor ruse termen de o săptămână să pună la punct un nou sistem de plăţi în ruble.

„Companiile din România, private sau Romgaz, nu au contracte cu Gazprom, sunt diverși intermediari, companii care sunt traderi de gaze, care au contracte în special cu companii private din România și vând gazul pe piața românească evident în lei, nu pot să-l vândă în altă valută. Contractul între companii sunt convins că nu este în ruble și mi-e greu să cred că poate fi schimbat așa, de pe o zi pe alta, între un intermediar și o companie privată. Deci eu nu cred în posibilitatea schimbării în România a contractelor în ruble și apoi este problema acelor companii intermediare care au contract la rândul lor cu Gazpromul”, a arătat Virgil Popescu.

„Un contract nu poate fi modificat unilateral. Nu știu cum sunt contractele în celelalte state, nu știu nici cum sunt contractele private, dar un contract – este o regulă de drept – nu poate fi modificat unilateral, părțile trebuie să cadă de comun acord”, a punctat ministrul energiei. 

În plus, pentru huburile de gaze europene plățile nu sunt în ruble, ci sunt în euro. „Depozitul din Baumgarten, care este majoritar cu gaz rusesc, este tot în euro, cel din Amsterdam, TTF, este tot în euro, deci nu vorbim de moneda rublă în tranzacțiile cu gaze naturale. Nu știu cum va putea să facă Federația Rusă această modificare, vom vedea în perioada următoare”, a spus Virgil Popescu. „Cred că nici vremea nu-i ajută, ca să zici că e o presiune pe consumatorii de gaz, deja am ieșit din iarnă, observați că în toată Europa vremea se încălzește”, a adăugat el.

„Eu cred că pur și simplu a fost așa, un lucru aruncat pe piață, astăzi, exact când se întrunește NATO, când se întâlnește Consiliul European, tocmai pentru a pune o presiune”, a conchis ministrul energiei.

Editor : Luana Pavaluca

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!