30 C
București
joi, septembrie 21, 2023

Analize și Trenduri – Zeci de mii de asiatici lucrează în firmele din România. Câți au ajuns în România în acest an – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Capital > Business > Zeci de mii de asiatici lucrează în firmele din România.

Fenomenul a luat amploare în ultimii ani și, conform Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), în perioada 2010 – 2021 peste 100 000 de străini au venit la muncă aici.

Anul acesta cifrele se dublează, Guvernul aprobând la sfârșitul anului trecut un contingent de 100 000 de noi muncitori străini pentru 2022.

 

Între emiterea avizelor de muncă de către IGI și sosirea în țară a acestor oameni există un decalaj de la două săptămâni la patru luni. Acesta este timpul de obținere a vizei în țara de origine a muncitorilor. În funcție de numărul de cereri din țara respectivă și de agenția de recrutare colaboratoare se așteaptă mai mult sau mai puțin. 

Conform estimărilor agențiilor de recrutare, până la acest moment s-au acordat aproximativ 75 000 de avize de  muncă. Dintre cei care au primit aviz, mai puțin de 40 000 au sosit deja în țară. Cel mai probabil o parte dintre cei care au obținut avizul de muncă după data de 1 septembrie vor ajunge în țară abia anul viitor.  Cu siguranță, în primele luni ale acestui an au ajuns în țară muncitorii care au primit avize de muncă din iulie anul trecut, aproximativ 20 – 30 de mii de persoane. 

Conform estimărilor, maxim 70 000 de muncitori străini au ajuns în 2022 în România.  La aceștia se adaugă cei 100 000 veniți în ultimii 11 ani. Însă asta nu înseamnă neapărat că sunt în România 170 000 de muncitori străini. O parte dintre cei veniți au folosit angajatorii români doar pentru a veni în Europa și, o dată ajunși aici, au fugit spre vestul Europei. Pentru a preveni acest lucru angajatorii trebuie să fie mult mai atenți. 

Cum previi fuga muncitorilor străini

Agențiile de recrutare de forță de muncă străină vorbesc despre mulți fugari. De exemplu, agențiile din Bangladesh care își caută colaboratori în România susțin că din 5-6 mii de bengalezi veniți anul trecut, aproximativ 70% au fugit ilegal spre vestul Europei. Însă, avem și cazuri de agenții autohtone care se ocupă de recrutarea muncitorilor străini cu o rată de retenție a muncitorilor de peste 95%. De ce trebuie să țineți cont pentru a securiza muncitorii străini la locul de muncă:

  • Atenție sporită la selecția de candidați muncitori străini, pe bază de video și interviu online
  • Cazare decentă și salariu la nivelul pieței 
  • Comunicare transparentă cu muncitorii, de la oferta inițială până la plata salariului 
  • Consultarea referințelor despre agenția de recrutare și experiențele clienților de până acum
  • Verificarea garanțiilor oferite și a asistenței privind integrarea muncitorilor în companie
  • Nimic nu este gratis, cei care plătesc inclusiv costul avizelor de muncă, au cel mai mare număr de fugari 

Sunt zeci de agenții de recrutare care se ocupă cu aducerea muncitorilor străini, atât autohtone, cât și din India, Bangladesh, Pakistan, Nepal, Vietnam. Ofertele acestora sunt foarte diferite, unii nu percep niciun cost, alții iau comisioane, însă în alegerea colaboratorilor trebuie ținut cont de sfaturile de mai sus.  

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!