24.5 C
București
miercuri, mai 31, 2023

Antreprenoriat – LIST 2023: 17 soluii digitale romneti pentru domeniul sntii mintale – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

O platform de informaii despre sntatea mintal, una pentru formare i asisten n intervenia n urgena psihiatric i alta de sprijin n educaia socio-emoional a copiilor fac parte dintr-o list cu 17 soluii digitale pentru domeniul sntii mintale.

LIST 2023: 17 soluii digitalen domeniul sntii mintale Snanateamintal.ro -Soluiava fi un centru de resursecare conine informaii verificate despre sntate mintal n general ct i specific pentru copii, adolesceni, aduli i vrstnici, dar i pentru grupuri vulnerabile cum ar fi femei, brbai, persoane queer sau din comunitatea LGBTQI+, prini, persoane cu boli cronice, ngrijitori, lucrtori n domenii la risc, militari i veterani de rzboi, refugiai sau persoane din medii dezavantajate.

Cercetareaa identificat 10 tematici problematice din sistemul de sntate mintal i 55 de probleme punctuale, printre care: dezvoltarea socio-emoional a copiilor este adresat inconsistent la nivel naional; stigmatizarea ntrzie accesul celor care au nevoie de servicii; coordonarea autoritilor cu privire la prevenirea suicidului i a aciunii n situaii de criz suicidar nu reprezint o prioritate; singurtate i depresia sunt considerate stri inevitabile ale mbtrnirii; angajatorii nu are Abilitile i interesul necesar pentru a sprijini o persoan cu o tulburare de sntate mintal s se (re)integreze la locul de munc; continuarea tratamentului i reintegrarea n societate dup instituionalizare prelungit este problematic...

O platform de informaii despre sntatea mintal, una pentru formare i asisten n intervenia n urgena psihiatric i alta de sprijin n educaia socio-emoional a copiilor fac parte dintr-o list cu 17 soluii digitale pentru domeniul sntii mintale.

Cele 17 soluii digitale au fost prezentate de Code for Romania, care a lansat luni Raportul de cercetare Sntate Mintal pentru Toidin cadrul programului Civic Labs. Soluiile vor oferi sprijin att persoanelor care sufer de probleme de sntate mintal, ct i familiilor lor, angajatorilor, dar i celor ce ofer servicii de specialitate.

LIST 2023: 17 soluii digitalen domeniul sntii mintale

  1. Snanateamintal.ro -Soluiava fi un centru de resursecare conine informaii verificate despre sntate mintal n general ct i specific pentru copii, adolesceni, aduli i vrstnici, dar i pentru grupuri vulnerabile cum ar fi femei, brbai, persoane queer sau din comunitatea LGBTQI+, prini, persoane cu boli cronice, ngrijitori, lucrtori n domenii la risc, militari i veterani de rzboi, refugiai sau persoane din medii dezavantajate.
  2. PsiAcces -Acces gratuit la servicii de sntate mintal de la distan. i propune s sprijine accesul la servicii de sntate mintal pentru persoanele din grupuri vulnerabile care se confrunt cu bariere geografice i financiare n accesarea lor.
  3. MentaLab -Soluia i propune s sprijine educatorii n sntate mintal (psihologi i psihiatri care lucreaz n spitale publice) n a livra ntr-un mod eficient i scalabil scurte cursuri de formare i educaie n aspecte legate de interaciunea cu pacientul, sntate mintal ct i bunstarea mintal a lucrtorului n sntate.
  4. EvaluMe -Soluia i propune s faciliteze identificarea timpurie de tulburri mintale i ale complicaiilor acestora, prin intermediul accesibilizrii screening-ului la nivel populaional n rndul furnizorilor de servicii medicale.
  5. AIDA Sntate Mintal-Soluia i propune s fie un centru de resurse pentru formare ct i un asistent n intervenia n urgena psihiatric sau n criza de sntate mintal, care s ofere informaii personalizate pentru fiecare tip de specialist care intervine n astfel de situaii.
  6. NARRActivity – Soluia vreas sprijine educaia socio-emoional a copiilor, ca o component esenial n dezvoltarea lor, prin intermediul povetilor ilustrate interactive, ct i al activitilor educative (online i offline).
  7. CareMate -Soluia i propune s vin n sprijinul tinerilor care triesc n familiii cu persoane care au tulburri mintale complexe sau severe, cu scopul de a-i sprijini n a nelege un diagnostic ct i de a gestiona emoional o astfel de situaie.
  8. KUIB: Sntate Mintal – Vrea s ofereinfrastructura critic pentru crearea i gestionarea unor comuniti online pentru sprijinul persoanelor care triesc cu tulburri mintale, ct i al familiilor acestora.
  9. NaviCare Sntate Mintal – Vreas fac mai cunoscute i mai accesibile serviciile de psihoterapie sau consiliere psihologic decontate de Casa Naional de Asigurri de Sntate, conform cadrului legal actual.
  10. RE-work – Vrea s accesibilizeze informaia referitoare la strategiile i mecanismele prin care locurile de munc din Romnia pot sprijini sntatea mintal a angajailor.
  11. StigmaShield – i propune s reduc stigmatizarea tulburrilor mintale, prin mbuntirea modului n care acestea sunt raportate n mass-media.
  12. EchiLingo.ro – i propune s adreseze stigmatizarea persoanelor care au tulburri psihice prin sprijinirea populaiei generale i a celor care lucreaz n servicii cheie n a nelege impactul limbajului pe care l folosesc.
  13. PsyCompass – Soluiai propune s sprijine psihologii aflai la nceput de drum, cu scopul de a le facilita accesul informat la profesie. Informaiile disponibile pentru aceast categorie profesional sunt n general dispersate, iar cei la nceput de drum pot avea dificulti n a le accesa.
  14. Tandem – Soluia i propune s fie un centru de resurse gratuite i de consiliere pentru vrstnici i familiile lor, pentru a-i sprijini n procesul de mbtrnire.
  15. Optimo – asistent evaluare – i propune s vin n sprijinul coordonatorilor de programe de sntate mintal din sistemul public i non-profit, cu un instrument care permite monitorizarea i evaluarea acestora.
  16. PTSD Coach -Este o aplicaie multilingv dedicat persoanelor care sufer de tulburare de stres post-traumatic, care au nevoie de sprijin imediat pe care nu l pot accesa din cauza barierelor geografice sau financiare.
  17. SafeSquares – Va fi un program de pregtire a unor membri ai personalului din diferite spaii publice, precum cafenelele, centrele comerciale, biblioteci, galerii, muzee i alte locuri, n cum s interacioneze cu o persoan care are nevoie de ajutor ntr-un moment dificil.

Potrivit raportului, nainte de pandemia COVID-19, aproape 13% din populaia global tria cu o tulburare de sntate mintal, procent care a crescut apoi semnificativ (cu 26%-28% doar pentru anxietate i depresie). n Romnia, din anul 2015 pn n anul 2020, peste 1,4milioane de persoane au fost diagnosticate cu o form de tulburare mintal. ns o mare parte dintre cei afectai de astfel de probleme nu apar n statistici pentru c nu au acces la servicii de sntate, deci numrul real al persoanelor care ar avea nevoie de sprijin este mult mai mare. Cu toate acestea, programele existente nu sunt eficient implementate, iar serviciile oferite sunt insuficiente i nc puternic medicalizate.

Cercetareaa identificat 10 tematici problematice din sistemul de sntate mintal i 55 de probleme punctuale, printre care: dezvoltarea socio-emoional a copiilor este adresat inconsistent la nivel naional; stigmatizarea ntrzie accesul celor care au nevoie de servicii; coordonarea autoritilor cu privire la prevenirea suicidului i a aciunii n situaii de criz suicidar nu reprezint o prioritate; singurtate i depresia sunt considerate stri inevitabile ale mbtrnirii; angajatorii nu are Abilitile i interesul necesar pentru a sprijini o persoan cu o tulburare de sntate mintal s se (re)integreze la locul de munc; continuarea tratamentului i reintegrarea n societate dup instituionalizare prelungit este problematic.

n total, sunt1420 ore de cercetare, 55 probleme identificate, 320 ore de incubare, 680 ore de prototipare i 17 soluii depistate.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.startupcafe.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-È›i compania È™i oferta sa!