Infracționalitatea cibernetică reprezintă o îngrijorare majoră nu numai în România, ci la nivel internațional, a spus, azi, Maria Rousseva, CEO BRD.
Ea a continuat: “Din păcate, progresul tehnologic și faptul ca avem deschise canalele tehnice pentru clienți tot timpul, 24 de ore din 24, au făcut ca aceste activități să fie în atenția infractorilor.
Noi toți, inclusiv cei care ajută la educarea clienților, jurnaliști, noi toți avem datoria să educăm, să clarificăm și să insistăm pe lângă clienți să fie atenți, să respecte toate recomandările transmise de bănci pentru a evita acest tip de fraude.
Când discutăm de fraude online am observat că doar le numim “online”, dar în special cele din ultima perioadă sunt, de fapt, fraude care manipulează oamenii, nu canalele. Este foarte important.
Am observat că este un trend ca infractorii să manipuleze clienții și să îi conducă la tranzacții sau transferuri sau acte care le fac rău, indiferent de canal. Este foarte îngrijorător.
Este foarte important pentru noi, băncile, și pentru întreaga societate, să ne asigurăm că clienții sunt la curent cu aceste fraude. Unii clienți nici nu înțeleg ce li s-a întâmplat.”
Prevenția este cea mai importantă măsură care poate fi luată, în opinia sa: “Apoi, avem obligația să avem grijă de canalele digitale. Investim mult în securitatea IT și testăm activ fiecare canal care e expus clienților. Considerăm că măsurile noastre de protecție sunt la nivel înalt.
Desigur, în acest domeniu, ne confruntăm continuu cu atacuri ale infractorilor, așa că trebuie să continuăm să investim, să ne mișcăm la fel de rapid ca ei.
În 2023, investițiile IT noi în transformarea băncii au fost de 50 milioane de euro. Pe lângă acești bani investiți în tehnologii noi și soluții noi pentru clienți, am investit încă 50 de milioane de euro pentru mentenanța și îmbunătățirea soluțiilor noastre.”
În ultima perioadă, s-au intensificat tentativele de fraude financiare de tip deepfake, care folosesc imaginea unor personalități, pentru a convinge publicul să facă investiții financiare.
De exemplu, pe mai multe platforme și rețele de socializare, au apărut postări tip deepfake care îl implică pe guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.
Videoclipurile folosesc fraudulos imaginea și vocea guvernatorului BNR pentru a convinge publicul să facă investiții financiare pe o platformă inexistentă, potrivit unui comunicat BNR.
De asemenea, Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a depus o plângere penală pentru o tentativă de deep fake, prin care se încearcă păcălirea românilor.
Astfel de videoclipuri false au apărut și cu Marcel Ciolacu, Iancu Guda, Ion Țiriac sau Andreea Esca.
Poliţia Română anunţă că a fost sesizată cu privire la existenţa unor noi modalităţi de comitere a fraudelor cu investiţii.
Schema folosită de către persoanele sau entităţile care utilizează această metodă este simplă: cei interesaţi să investească sunt redirecţionaţi către o pagină unde le sunt solicitate datele de contact. În continuare, sunt contactaţi telefonic de persoane necunoscute, care utilizează numere de telefon atât româneşti, cât şi din Marea Britanie.
„Autorii, după discuţii repetate, reuşesc, să convingă victimele să «investească» iniţial sume mici, de regulă 1.200 de lei, pe diferite platforme de investiţii online, special create în acest scop. În multe situaţii, sub pretextul că vor acorda suport tehnic, atacatorii conving persoanele vătămate să îşi instaleze pe dispozitivele electronice folosite(telefon, tabletă, laptop etc.), aplicaţii tip remote desktop (control de la distanţă), prin care aceştia capătă control total al acelor dispozitive”, precizează poliţiştii.
Aceştia atrag atenţia că, având control asupra dispozitivului victimei, autorii au acces şi la aplicaţiile bancare ale acestuia şi transferă banii sau îi convertesc în criptomonedă. Poliţiştii mai transmit că, în condiţiile în care victimele nu au fonduri disponibile, autorii fac credite online în numele acestora, sumele fiind sustrase apoi.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).