0.8 C
București
sâmbătă, februarie 4, 2023

Banking & Servicii financiare – Claudiu Doroș, Evergent Investments: Abilitatea de a imagina viitorul este cheia succesului; Ne îndreptăm atenția spre companii cu tehnologie pentru resurse curate, securitate cibernetică, IT și cercetare-dezvoltare – Sinteza

5 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Evergent Investments acordă atenție deosebită companiilor din sectorul energetic, al utilităților și cel financiar-bancar, în această perioadă, potrivit lui Claudiu DOROȘ, Președinte al Consiliului de Administrație și Director General al EVERGENT Investments.

“Rapoartele la semestru demonstrează că aceștia sunt beneficiarii inflației, cunoscând o creștere semnificativă a veniturilor față de aceeași perioadă a anului precedent”, ne-a spus el, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate.

O tactică pe care o abordăm este achiziția acțiunilor companiilor de valoare, cu dividende atractive, deoarece sunt defensive la inflație și la ratele de dobanda mari.

Claudiu Doroș: “În această perioadă, acordăm atenție deosebită companiilor din sectorul energetic, al utilităților și  cel financiar-bancar”

Evergent Investments acordă atenție deosebită companiilor din sectorul energetic, al utilităților și  cel financiar-bancar, în această perioadă, potrivit lui Claudiu DOROȘ, Președinte al Consiliului de Administrație și Director General al EVERGENT Investments.

“Rapoartele la semestru demonstrează că aceștia sunt beneficiarii inflației, cunoscând o creștere semnificativă a veniturilor față de aceeași perioadă a anului precedent”, ne-a spus el, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate.

“Provocarea principală este expunerea noastră strategică pe piața românească prin prisma lipsei unor instrumente de acoperire a riscului. O tactică pe care o abordăm este achiziția acțiunilor companiilor de valoare, cu dividende atractive, deoarece sunt defensive la inflație și la ratele de dobanda mari. În ceea ce privește achiziția acțiunilor companiilor de creștere, avem o poziționare relativ defensivă deoarece ne așteptăm la corecții, la resetări în scădere pe termen lung”, a mai spus Claudiu Doroș.

De asemenea, compania își îndreaptă atenția spre companii cu tehnologie pentru resurse curate, securitate cibernetică, IT și cercetare-dezvoltare: “Investim in companii care pot transforma, care ridică standardele ori provoaca status-quo-ul”.

Piața de capital din România a împlinit, în luna septembrie, doi ani de la promovarea la statutul de piață emergentă, după criteriile agenției FTSE Russell. În total, România are, din 19 septembrie, 13 companii incluse în indicii FTSE Russell dedicați piețelor emergente, șapte în indicii FTSE Global Micro Cap și șase în indicii FTSE Global All Cap.

*** 

Cum vedeți evoluția pieței noastre de capital în ultimii doi ani?

Claudiu Doroș: Noi, EVERGENT Investments, putem privi prin prisma celor 25 de ani de experiență și a diverselor stadii de dezvoltare prin care a trecut compania noastră odată cu piața romanească.

Un ciclu de creștere economică puternică a fost întrerupt abrupt de pandemia de COVID în ultimii 2 ani, manifestare care s-a resimțit, atât pe piețele mature, cât și pe cele în dezvoltare. Însa, în ultimul an, companiile listate au demonstrat reziliență, în special blue-chips din sectoarele energetic și financiar, care au performat excepțional ca urmare a creșterii spectaculoase a cererii de bunuri și servicii după scăderea bruscă din pandemie. Analiza emitenților listați la BVB arată că multe companii antreprenoriale au dovedit că pot fi conduse după cele mai bune practici de guvernanță corporativă și au performat spre încântarea investitorilor. EVERGENT Investments a reușit astfel să continue o performanță financiară deosebită, cu cele două componente, de profitabilitate și de randament al activelor.

Un val de listări pe piața Aero a adus în atenția tuturor noi companii dintre care se vor selecta viitorii performeri. Din nefericire, apetitul investitorilor și dinamica renăscută a companiilor de brokeraj nu pot înlocui un management performant și bune practici de guvernanță într-o companie. Prin urmare, mai puțin de jumătate dintre aceste companii nou listate au reușit să arate performanță financiară și evoluție pozitivă a acțiunilor în piață. Reiterăm o recomandare pe care noi, ca acționari ai BVB și parteneri cu brokerii, am mai făcut-o: profesioniștii care lucrează în piață să fie mult mai selectivi cu documentele de ofertă pe care le prezintă micilor investitori. După efervescența și apetitul crescut pentru investiții pe care le-am observat în ultimul timp, ne dorim ca această categorie de investitori să aibă încredere, să câștige și să se profesionalizeze pe termen lung, fiind un catalizator important în orice piață de capital, alături de instituționali.

Aș mai adauga că, deși nivelul cotațiilor din noiembrie 2021 nu a fost încă atins după turbulențele provocate piețelor de invazia din Ucraina, companiile listate și acțiunile lor s-au dovedit reziliente, fapt evidențiat de rezultatele financiare la semestrul I 2022. În acest semestru, configurația piețelor s-a schimbat dramatic, iar factorii de stres economic precum creșterea prețurilor la energie sau majorarea dobânzilor pentru combaterea inflației își vor pune în continuare amprenta, însă apreciem că vom “închide” anul 2022 într-o notă pozitivă, atât la nivelul companiilor, cât și la nivelul BVB. În această perioadă, am reanalizat fiecare poziție, creând un echilibru al sectoarelor din portofoliu, astfel EVERGENT Investments a reușit să realizeze în primele 6 luni profitul de 65,2 milioane lei bugetat prudent pentru tot anul 2022, menținând valoarea activelor în jurul pragului de semnificație de 500 milioane EUR.

Când și în ce condiții vedeți posibilă promovarea la statutul de piață emergentă de către MSCI?

Claudiu Doroș:  Deși Bursa de Valori București și participanții la piață fac eforturi să atingă statutul de piață emergentă, considerăm ca firească o corelare a acestui statut cu cel al economiei românești, care, deși efervescentă, are încă destule vulnerabilități. O problemă cronică a bursei locale este slaba lichiditate, care ar putea fi combătută prin noi listări, prin creșterea free-floatului companiilor cu capital majoritar de stat, prin vânzarea pachetelor care depășesc 50% din capitalul social. Bineînțeles că și noi, EVERGENT Investments, contribuim la lichiditatea pieței. Ca emitent, derulăm periodic programe de răscumpărare care cresc lichiditatea acțiunii EVER, în beneficiul propriilor acționari, la care am adăugat colaborarea cu un market-maker, ceea ce recomandăm și altor emitenți. Ca investitor instituțional, rebalansăm periodic portofoliile printr-o alocare dinamică a resurselor în funcție de performanța fiecărui sector și a companiilor pe care suntem expuși, echipa noastră monitorizând permanent performanța financiară trimestrială a acestora.

Care sunt principalele provocări pentru EVERGENT Investments în actualul context economic și geopolitic?

Claudiu Doroș: Contextul global este complicat și credem că va persista, încetinind considerabil creșterea economică, menținând inflația la un nivel ridicat, cu o presiune mare asupra bugetelor și o restrângere a marjelor de profit ale companiilor, ceea ce ne determină să fim rezervați în privința anumitor investiții.

Provocarea principală este expunerea noastră strategică pe piața românească prin prisma lipsei unor instrumente de acoperire a riscului. O tactică pe care o abordăm este achiziția acțiunilor companiilor de valoare, cu dividende atractive, deoarece sunt defensive la inflație și la ratele de dobândă mari. În ceea ce privește achiziția acțiunilor companiilor de creștere, avem o poziționare relativ defensivă deoarece ne așteptăm la corecții, la resetări în scădere pe termen lung.

În această perioadă plină de provocari apar oportunități în timpul raliului prețurilor acțiunilor, prin urmare un risc este chiar așteptarea clarității ori certitudinii. Piața bear și corecțiile pot părea insurmontabile, dar acum este nevoie de forță și de experiență în investiții pentru plasamente de capital.

Ce investiții aveți în vedere în actualul context inflaționist?

Claudiu Doroș: Deși contextul economic și geopolitic domină mișcările piețelor, experiența celor 25 de ani de administrare a activelor și în perioade nefavorabile, cu niveluri diferite de complexitate, ne stabilește abordarea investițională bazată pe o disciplină în evaluare, o expunere la acțiuni cu valoare mare și risc mediu. În această perioadă acordam atentie deosebita companiilor din sectorul energetic, al utilităților și  cel financiar-bancar. Rapoartele la semestru demonstrează că aceștia sunt beneficiarii inflației, cunoscând o creștere semnificativă a veniturilor față de aceeași perioadă a anului precedent.

Considerăm că menținerea unui orizont lărgit de timp și analiza fundamentală sunt factorii esențiali in procesul decizional investitional care generează valoare pe termen lung pentru acționarii noștri.

De asemenea, prin investițiile în portofoliul Private equity, diferențiatorul companiei noastre, asiguram un raport atractiv risc/randament pe termen lung.

Agrointens – proiectul “Ferme de afini” – este un proiect în derulare, care are în exploatare 3 ferme cu o suprafață totală de aproape 100 ha, iar planurile noastre includ dublarea acestei suprafețe în perioada următoare. Recent, am achizitionat peste 70 ha pentru continuarea acestui proiect remarcabil. Prin Agrointens suntem lideri de piață în producția de afine in Romania.

Atria Urban Resort, proiect aflat în faza a III a de dezvoltare, este unul dintre cele mai mari ansambluri rezidențiale din București și are în plan construcția a 1,400 de apartamente, cu o valoare de exit de cca 120 milioane de euro.

Viitoarele investiții în real-estate beneficiază de un landbank strategic în zona de nord și cea semicentrala a Bucureștiului, prin terenurile aflate în portofoliul EVER IMO, subsidiara noastra specializata. Proiectele imobiliare urmează a fi dezvoltate la momentul potrivit.

În acest mediu, cu factori perturbatori în dinamica permanenta, abordarea noastră investițională necesită pragmatism, nu exces de încredere.

Ce alte sectoare aveți în vedere pentru viitoarele investiții?

Claudiu Doroș: Am intrat în sectorul IT prin achiziția unui pachet semnificativ din MWare Solutions, compania specializata în Big Data, date nestructurate, inteligență artificială și digitalizare. Viitorul tehnologiilor avansate este nelimitat și poate genera transformări profunde, care ar putea conduce, de exemplu, la nivel global la economii descentralizate cu industrii circulare. Ne îndreptăm atenția spre companii cu tehnologie pentru resurse curate, securitate cibernetică, IT și cercetare-dezvoltare. Investim in companii care pot transforma, care ridică standardele ori provoaca status-quo-ul.

MWare Solutions SA se diferențiază de jucătorii locali și chiar internaționali din sectorul IT prin platforma sa tehnologică, care introduce capabilitatea de analiză a datelor nestructurate din cadrul organizațiilor private sau publice. Această tehnologie utilizează un model semantic de înțelegere a datelor bazat pe rețele neuronale, cu capabilități native de tip deep-learning și machine learning, pentru a descoperi noi perspective în luarea deciziilor, înțelegerea clienților, noi indicatori și posibilități de automatizare a proceselor organizaționale bazate pe inteligența artificială.

Sectorul IT este unul de importanță majoră în economia românească, cu un aport de aproximativ 6,2% la Produsul Intern Brut, care însumează 13,6 miliarde de euro. Așteptările acestui sector sunt de creștere cu rate de două cifre în anii următori, fiind susținut suplimentar și de PNRR prin componenta C7 – Transformarea digitală, cu o alocare bugetară de 1,88 miliarde de euro.

În concluzie, considerăm că abilitatea de a imagina viitorul este cheia succesului. Dacă privim peste ani, vom vedea că va fi despre tehnologii, comportamente modificate, noi valori si standarde ESG.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!