Compa Sibiu își va separa activitatea de producție de cea imobiliară, care va trece pe o nouă companie nelistată, prin divizare, potrivit proiectului de divizare publicat de companie, la Bursa de Valori București.
Activele imobiliare, care reprezintă 44% din activul companiei, ar urma să treacă pe societatea Compa Sib Imobiliare SA, în cazul în care acționarii aprobă divizarea.
Prețul pentru acționarii care nu sunt de acord cu divizarea și solicită retragerea din societate este de 0,6001 lei/acțiune, cu 20% mai mic față de ultimul preț de pe bursă și cu 30% mai mic față de preț de pe bursă dinaintea anunțului. Valoarea contabilă per acțiune (activul net/acțiune) este de 2,27 lei.
Compania arată că prețul a fost stabilit de evaluatorul Value Management Consult S.R.L.
“În cazul în care unii dintre acționarii Compa nu vor fi de acord cu Divizarea, aceștia vor avea dreptul de a se retrage din Compa și de a solicita cumpărarea acţiunilor lor de către Compa, în termen de 30 de zile de la data adoptării hotărârii adunării generale extraordinare a acționarilor Compa privind aprobarea Divizării.
Acţionarii care nu vor vota în favoarea Divizării şi care își vor exercita dreptul de retragere din Compa, cu consecinţa răscumpărării de către Compa acţiunilor lor, vor notifica Compa exercitarea dreptului de retragere prin depunerea unei declarații de retragere de acționar, semnată olograf sau cu semnătură electronică calificată, la sediul Compa, prin corespondenţă sau prin intermediul Depozitarului Central”, se arata in proiectul de divizare.
Acțiunile Compa au înregistrat un avans de 90,82% în acest an.
Un investitor consideră că prețul de retragere este unul foarte mic și apreciază că evaluarea va fi contestată. Acesta ne-a spus: “Proiectul de divizare parțială a Compa Sibiu naște un precedent periculos pentru întreaga piață de capital locală. Drept de retragere la 0,6001 lei/acțiune în contextul unui activ net anunțat chiar de societate de 2,27 lei/acțiune. Dacă se va convoca AGA și se va vota conform proiectului, acționarii mici și inclusiv fondurile de pensii se vor afla în situația în care 44% din patrimoniul companiei se va muta într-o nouă societate, nelistatată și care nu intră sub supravegherea ASF. Dreptul de retragere conform proiectului este cu 74% mai mic decât valoarea contabilă per acțiune. În acest context, se deschide calea mutării patrimoniului societăților listate într-o zonă unde micii investitori nu mai sunt protejați. O majorare de capital cu aport în numerar ar diminua deținerile acestora și practic ar fi eliminați din companie. În acest context, voi solicita sprijinul ASF, BVB și în cele din urmă al celorlalte instituții care ar putea să ne protejeze de un abuz de poziție dominantă. Așadar, cu astfel de practici, oare chiar merităm includerea în MSCI și FTSE? Mai putem vorbi de o piață reglementată unde aproape jumătate din patrimoniul unei societăți este mutat în afara pieței reglementate și unde dreptul de retragere este cu 74% mai mic decât activul net?”
Compa activează în principal în industria auto, producând piese și componente auto (componente pentru sisteme de injecție, subansamble și componente turbosuflante și injectoare, componente pentru coloane de direcție, arcuri înfășurate la rece, repere ștanțate, confecții metalice, componente pentru instalații de aer condiționat, echipamente industriale, matrițe, scule), având o istorie cumulată de aproximativ 130 de ani, find unul dintre cei mai mari exportatori cu capital privat din România.
Compa deține, în prezent, active precum construcții (e.g., hale metalice, magazi, ateliere, garaje, depozite, clădiri administrative, etc.) și terenuri (împrejmuite sau neîmprejmuite), într-un numär de aproximativ 90 de unitāți, care sunt situate pe rază județului Sibiu.
De asemenea, Compa deține 100% din capitalul social al Arini Hospitality S.R.L., o societate cu răspundere limitată, organizată și funcționând în conformitate cu legile din România, având obiect de activitate principal corespunzător codului CAEN 5510 – Hoteluri și alte facilități de cazare similare („Arini”).
Arini deține, la rândul său, un imobil, teren și construcții, cu privire la care în prezent se dezvoltã un ansamblu compus din douä hoteluri, proiecte care în prezent se aflä în diferite stadii de dezvoltare.
Pe lângà activitatea în zona producției industriale (producerea de componente auto, echipamente industriale, matrițe și scule), Compa desfãșoară, în subsidiar, și activități legate de deținerea, administrarea și valorificarea activelor imobiliare proprii și a celor rezultate din activitatea desfăsurata de Arini conform obiectului sãu de activitate.
Activitatea de Producție se concentreazã pe exploatarea activelor Compa (constând în platforme tennice, hale, linii de producție, ateliere, vopsitorii, magazii, depozite, strunguri, anexe tehnice, etc.) utilizate pentru producția de componente auto și care sunt asamblate (integrate) ulterior în automobile precum Audi, BMW, Citroen, Fiat, Ford, GM, Mercedes, Peugeot, Porsche, Renault, Toyota, VW, Kia.
Ramura secundară de activitate, care reprezintă un segment mai restrâns al activității Compa, constă în activitatea de valorificare a bunurilor imobiliare proprii deținute de Societate și care fie deservesc Activitäții de Producție, fie nu sunt direct legate de obiectul principal de activitate. De asemenea, în ramura secundară de activitate a Compa este inclusă și activitatea de administrare și valorificare (în calitate de asociat unic) a activelor deținute de Arini, corespunzător obiectului de activitate al acestei societăți, i.e., exploatare în scop turistic, prin închirierea în scop turistic și punerea în valoare a imobilelor deținute de cätre Arini.
Astfel, ramura secundară de activitate a Compa este formată din toate activele imobiliare (clădiri și terenuri) deținute de Compa, participațiile deținute de Compa în Arini, contractele și autorizatile intrinsec legate de activele imobiliare, precum și anumiți angajați a căror activitate este legată de aceste active (Activitatea Imobiliară).
În proiectul de divizare se mai arată: “Prin urmare, după cum se poate observa de mai sus, cele două ramuri de activitate se disting una fătã de cealaltă prin prisma specificului și naturii activității desfäșurate, a resurselor necesare a fi alocate, a necesităților investiționale și de finanțare, și a perspectivelor de dezvoltare pe termen mediu și lung. De asemenea, acestea au alocate active și pasive distincte, care reprezintã un ansamblu de resurse, capabil s funcționeze în mod independent.
Ca parte a procesului de Divizare, se urmărește restructurarea activități desfășurate în prezent de Compa, prin separarea celor dou ramuri de activitate (i.e., Activitatea de Producție și Activitatea Imobiliară), respectiv prin transferul Activității mobiliare, astfel cum a fost descrisã mai sus și cum va fi delimitată prin prezentul Proiect, către Societatea Beneficiară.”
Compania a încheiat primul semestru cu o cifră de afaceri de 404 milioane lei, în creştere cu 7%, şi un profit net de 9,2 milioane lei, dublu faţă de nivelul din perioada similară a anului trecut. Veniturile totale s-au cifra la 415 milioane lei, iar cheltuielile la 404 milioane lei. La nivel consolidat, afacerile grupului s-au majorat cu 7%, la 406 milioane lei, iar profitul a urcat la 8,3 milioane lei faţă de 4,1 milioane lei în S1 2022, potrivit zf.ro.
Ioan Deac deține 19,44% din Compa, iar Mihaela Dumitrescu, 19,16%.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).