3.7 C
București
duminică, decembrie 8, 2024

Banking & Servicii financiare – Acționarii Contrapărții Centrale, convocați la ASF, după ce BVB a anunțat potențiale riscuri pentru proiect – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Într-un interviu recent, vicepreședintele ASF Gabriela Horga a spus că se așteaptă ca, în prima jumătate a anului 2024, CCP.RO să transmită către ASF documentele și informațiile lipsă fiind astfel declanșată perioada de 6 luni pentru procesul de autorizare.

În data de 26 februarie 2024, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a aprobat desemnarea sistemului operat de CCP.RO Bucharest S.A. drept sistem protejat în ceea ce privește finalitatea decontării și deschiderea unui cont curent pentru CCP.RO în evidențele Băncii Naționale a României...

Bursa a anunţat la finalul lunii iulie în 2020 că a semnat un parteneriat cu Cassa di Compensazione e Garanzia (CC&G), unul dintre liderii de servicii post-tranzacţionare şi parte a London Stock Exchange Group (LSEG): “Prin acest parteneriat CC&G va oferi atât consultanţă privind stabilirea Contrapărţii Centrale în România...

*Majorare de capital de 3,66 milioane de lei, la CCP

Acționarii Contrapărții Centrale (CCP RO Bucharest – a cărei autorizare este necesară pentru lansarea pieței derivatelor la Bursa de Valori București), au fost convocați la Autoritatea de Supraveghere Financiară, la o discuție unde vor participa inclusiv reprezentanți BNR, pe data de 9 mai, după ce BVB a anunțat, ieri, potențiale riscuri pentru proiect.

Se pare că autoritatea dorește să afle poziția acționarilor semnificativi legat ultimele evoluții ale proiectului, în contextul în care autoritatea era foarte aproape de închiderea dosarului privind autorizarea CCP-ului românesc.

Autorizarea contrapărții centrale (instituția necesară pentru lansarea pieței derivatelor) până la finalul anului este supusă unor riscuri potențiale, iar Bursa de Valori București va evalua inclusiv necesitatea unei deprecieri parțiale a investiției la CCP.RO, reiese dintr-un raport surpriză publicat ieri.

Astfel, BVB a transmis: “Bursa de Valori București S.A. („BVB”) aduce la cunoștința investitorilor că, pe baza informațiilor care i-au fost aduse la cunoștință până la acest moment, autorizarea până la finalului anului 2024 a CCP.RO Bucharest S.A. („CCP.RO”), în calitate de contraparte centrală, în conformitate cu prevederile Regulamentului UE 648/2012 (EMIR) este supusă unor potențiale riscuri induse de necesitatea negocierilor ce vor urma în ceea ce privește serviciile de tehnologie pentru administrarea tehnică a sistemului de compensare administrat operațional de către CCP.RO.

Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară nr. 3/2013 prevede un termen de 18 luni de la data depunerii cererii de autorizare pentru completarea documentației necesare în vederea declarării dosarului de autorizare complet, termen care se va împlini la data de 8 septembrie 2024. La nivelul CCP.RO se fac demersuri pentru transmiterea către autoritățile de reglementare a informațiilor solicitate în vederea încadrării în termenul menționat.

Bursa de Valori București S.A. își propune să adopte o abordare prudențială în cadrul căreia va evalua inclusiv necesitatea unei deprecieri parțiale a investiției BVB la CCP.RO în cazul în care termenul anterior menționat nu va putea fi respectat, situație în care, dacă se va lua decizia de depreciere, aceasta va fi reflectată în situațiile financiare individuale ale BVB.”

Din acționariatul CCP, fac parte BVB (cu 52,38%), OPCOM (16,76%), PPC Energy (8,38%), Electrica (7,72%), dar și Tinmar, Banca Transilvania, Lion Capital, Transilvania Investments, SIF Muntenia, Infinity Capital, Swiss Capital, BRK Financial Group, potrivit termene.ro.

Într-o Adunare Generală de la începutul lunii aprilie, acționarii CCP.RO au decis majorarea capitalului social cu 3,66 milioane lei, prin aport în numerar.

Anunțul BVB legat de riscurile proiectului a luat prin surprindere piața, în contextul în care proiectul era în linie dreaptă spre autorizare.

Într-un interviu recent, vicepreședintele ASF Gabriela Horga a spus că se așteaptă ca, în prima jumătate a anului 2024, CCP.RO să transmită către ASF documentele și informațiile lipsă fiind astfel declanșată perioada de 6 luni pentru procesul de autorizare. Ea a detaliat procesul de autorizare: “La data de 31 ianuarie 2023, CCP.RO a depus la ASF cererea oficială de autorizare în conformitate cu EMIR și Regulamentul ASF nr. 3/2013. În urma analizei documentației transmise, ASF a informat CCP.RO că dosarul de autorizare este incomplet, solicitând totodată completarea acestuia cu informații/documente suplimentare. CCP.RO avea inițial un termen de maximum 12 luni pentru a transmite către ASF toate documentele și informațiile suplimentare solicitate, conform prevederilor Regulamentului ASF nr. 3/2013, însă, având în vedere evoluția proiectului, ASF a aprobat deja prelungirea termenului cu încă maximum 6 luni.

În data de 26 februarie 2024, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a aprobat desemnarea sistemului operat de CCP.RO Bucharest S.A. drept sistem protejat în ceea ce privește finalitatea decontării și deschiderea unui cont curent pentru CCP.RO în evidențele Băncii Naționale a României, cont nepurtător de dobândă, care va deveni operațional ulterior autorizării CCP.RO în baza prevederilor Regulamentului (UE) nr. 648/2012.

Se așteaptă ca, în prima jumătate a anului 2024, CCP.RO să transmită către ASF documentele și informațiile lipsă fiind astfel declanșată perioada de 6 luni pentru procesul de autorizare. În conformitate cu EMIR, în termen de șase luni de la depunerea unei cereri complete, autoritatea competentă informează în scris CCP solicitantă, cu o explicație pe deplin motivată, dacă autorizația a fost acordată sau refuzată. De asemenea, în termen de patru luni de la declararea dosarului CCP ca fiind complet, ASF întocmește raportul de evaluare conform EMIR și îl supune atenției Colegiului.”

Contrapartea centrală este o infrastructură financiară centrală care se interpune între părțile unei tranzacții, devenind cumpărător pentru fiecare vânzător, respectiv vânzător pentru fiecare cumpărător, garantând finalizarea decontării tranzacției prin aplicarea de mecanisme specifice pentru administrarea riscului. Obiectivul principal este creșterea lichidității pe piata de capital locală, prin lansarea unei piețe a derivatelor pe acțiuni și indici care să potențeze și piața spot. În prima etapă, CCP.RO își propune să lanseze contracte futures cu activ suport pe acțiuni și indici de acțiuni – cu decontare în numerar, contracte futures cu activ suport pe energie electrică – cu decontare în numerar și opțiune de livrare fizică, precum și contracte forward pentru energia electrică. Lansarea derivativelor pe piață de energie va permite o gestionare mai bună a riscurilor de piață pentru toți participanții.

Pentru serviciile de tehnologie, unde sunt necesare acum negocieri, BVB semnase un parteneriat cu CC&G, parte a London Stock Exchange Group.

Bursa a anunţat la finalul lunii iulie în 2020 că a semnat un parteneriat cu Cassa di Compensazione e Garanzia (CC&G), unul dintre liderii de servicii post-tranzacţionare şi parte a London Stock Exchange Group (LSEG): “Prin acest parteneriat CC&G va oferi atât consultanţă privind stabilirea Contrapărţii Centrale în România, cât şi asistenţă tehnologică specifică serviciilor de compensare şi management al riscului care vor fi derulate de CCP.RO Bucharest SA şi care se aplică tuturor claselor de active tranzacţionate pe piaţa de capital românească. CCP.RO Bucharest SA are rolul de a funcţiona ca o Contraparte Centrală (CCP) independentă pentru pieţele din România. Fiecare entitate juridică va rămâne în totalitate responsabilă de activitatea propriei contrapărţi centrale. Acordul, care se va derula pe o perioadă de 7 ani, aduce o dimensiune suplimentară în ceea ce priveşte colaborarea privind Contrapartea Centrală în sensul în care va permite Contrapărţii Centrale din România să se concentreze pe cerinţele specifice pieţei locale în timp ce va beneficia de expertiza CC&G privind serviciile de compensare şi de management al riscului, care au la bază o arhitectură IT extrem de robustă.

CCP.RO Bucharest va găzdui infrastructura care va permite relansarea şi dezvoltarea pieţei derivatelor în România şi va asigura mecanisme noi pentru diminuarea şi transferul riscurilor la nivelul pieţelor deservite, şi anume pieţele operate de BVB şi, respectiv, de OPCOM, contribuind la creşterea încrederii şi activităţii pe aceste pieţe.”

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!