7.8 C
București
vineri, ianuarie 24, 2025

Banking & Servicii financiare – Agricultorii afectaţi de seceta din 2023 vor putea cere suspendarea ratelor la credite sau leasing până la finalul acestui an – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Agricultorii afectaţi de seceta din 2023 vor putea cere suspendarea ratelor la credite sau la contracte de leasing până la finalul acestui an, potrivit unei Ordonante de Urgentă aprobată joi de Guvern pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar...

Actul normativ are în vedere recunoaşterea secetei pedologice din anul 2023 ca fiind un fenomen meteorologic nefavorabil asimilat unei calamităţi naturale în agricultură, precum şi un moratoriu în contractele de credit sau leasing ale producătorilor agricoli pentru o perioadă de până la 31 decembrie 2024...

Agricultorii afectaţi de seceta din 2023 vor putea cere suspendarea ratelor la credite sau la contracte de leasing până la finalul acestui an, potrivit unei Ordonante de Urgentă aprobată joi de Guvern pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 şi ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Actul normativ are în vedere recunoaşterea secetei pedologice din anul 2023 ca fiind un fenomen meteorologic nefavorabil asimilat unei calamităţi naturale în agricultură, precum şi un moratoriu în contractele de credit sau leasing ale producătorilor agricoli pentru o perioadă de până la 31 decembrie 2024, prin care se propune amânarea plăţii unor obligaţii contractuale ale debitorilor, respectiv ale producătorilor agricoli afectaţi de seceta pedologică, care pot solicita creditorilor suspendarea obligaţiei de plată a creanţelor restante acumulate, precum şi a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, acordate debitorilor.

Beneficiarii acestei Ordonanţe de Urgenţă sunt producătorii agricoli care au încheiat contracte de credit, respectiv leasing cu instituţii de credit sau instituţii financiare nebancare şi pentru care creditorul nu a declarat scadenţa anticipată, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, la cultura de porumb, producţia totală a anului 2023 este redusă cu circa 30% faţă de producţia totală medie a anilor 2019, 2020 şi 2021, la cultura de floarea-soarelui producţia este redusă cu circa 14%, la cultura de soia cu circa 9%.

De asemenea, pe arealele agricole ale judeţelor Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Giurgiu, 2 Ialomiţa, Teleorman, Tulcea, Vaslui, producţiile medii la aceste culturi au fost deosebit de scăzute, cu procente de diminuare reprezentând între 35% şi 70% faţă de producţiile medii la nivel naţional.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!