ANAF începe controalele printre românii cu averile mari!
În condiţiile în care problemele de la bugetul de stat necesită o colectare mult mai eficientă din partea ANAF, care trebuie să strângă sume mai mari de la contribuabili, Fiscul a demarat şi verificările în rândul persoanelor fizice cu averi mari, respectiv cei care deţin o avere mai mare de 25 de milioane de euro.
ANAF a trimis deja înştiinţări privind demararea controalelor printre românii cu averi mari
Potrivit înstiinţărilor trimise de către ANAF, instituţia „aduce la cunoştinţa contribuabililor că, în conformitate cu prevederile art. 138 din Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, organul fiscal central are dreptul de a efectua o verificare fiscală a ansamblului situaţiei fiscale personale a persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit”.
Cum funcţionează, mai exact, controalele efectuate de ANAF? În vederea verificării situaţiei fiscale a persoanei fizice controale, inspectorii Fiscului vor începe cu următoarele activităţi preliminare:
- analiza de risc. Se verifică aici dacă între veniturile estimate și veniturile declarate există o diferenţă mai mare de 10% din veniturile declarate, dar nu mai puțin de 50.000 lei;
- notificarea, în scris, a persoanelor fizice identificate cu risc fiscal;
- selectarea persoanelor fizice ce urmează a fi supuse verificării.
În acest context, ANAF poate recurge la:
- aplicarea unor tratamente fiscale alternative de creştere a conformării fiscale voluntare, pe baza riscurilor identificate;
- selectarea, pe baza analizei de risc, a persoanelor fizice care prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile, în vederea efectuării de verificări ale situaţiei fiscale personale/verificări documentare, în condiţiile legii.
Cum defineşte ANAF persoanele cu averi mari?
Care sunt persoanele fizice care se încadrează, mai exact, în categorie celor cu averi mari? Potrivit normelor ANAF (Ordinul nr. 920/2023), a fost definită persoana fizică cu avere mare, respectiv persoana fizică rezidentă fiscal în România acea persoană care deţine o avere, atât în România, cât şi în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de BNR.
Averea reprezintă suma valorilor aferente următoarelor elemente patrimoniale:
- a) bunurile imobile deţinute;
- b) bunurile mobile deţinute;
- c) activele financiare deţinute.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).