1.9 C
București
marți, ianuarie 25, 2022

Banking & Servicii financiare – Analiştii financiari se aşteaptă la deprecierea leului şi creşterea inflaţiei în următoarele luni. Adrian Codîrlaşu, CFA: Au crescut anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă pe piaţa monetară; rata de politică monetară ar putea creşte de cel puţin încă două ori în urmatoarele 12 luni – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

... In concordanta cu aceste evolutii, au crescut si anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda de piata monetara, acestea indicand anticipatii de majorare a ratei de dobanda de politica monetara de cel putin inca doua ori in urmatoarele 12 luni... Analiştii financiari se aşteaptă la deprecierea leului în următoarele 6 luni, cursul fiind estimat de majoritatea dintre ei la 4,9986 lei/euro, în timp ce prognoza pentru 12 luni indică un curs de 5,0329 lei pentru un euro... Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a ramas constant, la valoarea de 57,2 puncte, (fata de aceeasi luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 25,1 puncte)... În acelaşi timp, indicatorul de încredere macroeconomică pe luna octombrie care a rămas relativ constant, la 57,2 puncte, dat faţă de aceeaşi lună din 2020 indicatorul a crescut cu 25,1 puncte..

Analiştii financiari se aşteaptă la deprecierea leului în următoarele 6 luni, cursul fiind estimat de majoritatea dintre ei la 4,9986 lei/euro, în timp ce prognoza pentru 12 luni indică un curs de 5,0329 lei pentru un euro, potrivit sondajului realizat de CFA România.

Rata anticipata a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a crescut la o valoare medie de 5,43%.

În acelaşi timp, indicatorul de încredere macroeconomică pe luna octombrie care a rămas relativ constant, la 57,2 puncte, dat faţă de aceeaşi lună din 2020 indicatorul a crescut cu 25,1 puncte. Aceasta situatie s-a datorat evolutiei divergente a celor doua componente ale indicatorului.

În schimb, au crescut anticipaţiile privind evoluţia inflaţiei şi implicit a dobânzilor.

”In contextul cresterii substantiale a ratei inflatiei, anticipatiile inflationiste pentru un orizont de 12 luni s-au majorat. In concordanta cu aceste evolutii, au crescut si anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda de piata monetara, acestea indicand anticipatii de majorare a ratei de dobanda de politica monetara de cel putin inca doua ori in urmatoarele 12 luni. Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a ramas constant, la valoarea de 57,2 puncte, (fata de aceeasi luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 25,1 puncte). Aceasta situatie s-a datorat evolutiei divergente a celor doua componente ale indicatorului”, a declarat Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.

Cea mai mica valoare estimata a cursului EURRON din sondaj, pentru un orizont de 12 luni, este 4.9400 lei/euro.

Cea mai mare parte a participanţilor la sondaj, 64.3%, anticipează ca impactul economic al coronavirusului va dura până în trimestrul IV al anului 2022.

• Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este 6.8%;

• Evolutia, in termeni reali a PIB in anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este +6,9%;

• Datoria publica ca procent din PIB va ajunge, intr-un orizont de 12 luni, la aproximativ 51,8%;

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!