25.7 C
București
joi, septembrie 29, 2022

Banking & Servicii financiare – ANALIZĂ. Ratele românilor cu credite ipotecare în lei legate de ROBOR s-au dublat în ultimul an în unele cazuri, după ce ROBOR a crescut de 5 ori peste 8%, de la 1,5% în vara anului 2021 – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

♦ Românii plătesc dublu sau chiar mai mult pentru creditele ipotecare în lei ♦ ROBOR la 3 luni, indicele folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a crescut de la un minim istoric de 1,5% în vara anului 2021 peste 8% în august 2022 ♦ Cu cât valoarea creditului pe care românii

♦ Românii plătesc dublu sau chiar mai mult pentru creditele ipotecare în lei ♦ ROBOR la 3 luni, indicele folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a crescut de la un minim istoric de 1,5% în vara anului 2021 peste 8% în august 2022 ♦ Cu cât valoarea creditului pe care românii l-au contract este mai mare cu atât creşterea ratei din ultimul an este mai mare.

Ratele la creditele ipotecare în lei contractate de români înainte luna mai 2019, moment în care indicele ROBOR folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei a fost înlocuit cu IRCC, sunt de circa două ori mai mari faţă de anul trecut, conform calculelor ZF.

Ratele creditelor ipotecare în lei legate de ROBOR au înregistrat creşteri de la lună la lună. Pentru a vedea evo­luţia acestor rate ZF a calculat, cu ajutorul platformei Conso.ro şi al datelor BNR privind evoluţia ROBOR, rata ipotetică pentru trei categorii de credite ipotecare, respectiv o valoare a creditului ipotecar de 200.000 lei, de 250.000 lei şi de 300.000 lei, pe o perioadă de 30 de ani, utilizând nivelul mediu al ROBOR la 3 luni din fiecare lună în ultimul an şi o marjă aproximativă de 3% pe care băncile o adaugă la ROBOR când calculează dobânzile în cazul creditelor ipotecare, nivelul marjei fiind în general între 2,5% şi peste 3% în cazul celor mai mari bănci din România. Dobânzile nu sunt actualizate zilnic în contractele de credit, ci trimestrial sau semestrial în funcţie de bancă.

Astfel, pentru un credit ipotecar în lei în valoare de 200.000 lei contractat de un român pe o perioadă de 30 de ani rata era de 1.013 lei pe lună în iulie 2021, când ROBOR la 3 luni era la cel mai mic nivel, res­pectiv 1,5%, Analizând evoluţia ROBOR din ulti­mul an, se observă cum fiecare creştere in­fluenţează şi creşterea ratelor plătite lunar. În p­erioada iulie – decembrie 2021, creşte­rea a fost de aproa­pe 161 lei, iar pe măsură ce ROBOR a urcat mai accentuat şi rata a devenit din ce în ce mai mare.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!