26 C
București
sâmbătă, mai 21, 2022

Banking & Servicii financiare – Anunțul zilei despre pensii! Toţi românii pot face asta. A intrat deja în vigoare – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Angajații români care vor să își completeze perioadele în care nu au contribuit la sistemul de pensii vor putea face acest lucru, cumpărându-și vechimea în muncă, însă doar până la finele lunii august 2023.

Este vorba despre OUG 163/2020, care prevede că până la data de 1 septembrie 2023, angajații care nu sunt încă pensionari pot să își plătească contribuția de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare,”în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia...

Însă sustenabilitatea sistemului de pensii, atât timp cât noi avem între 4 şi 5 milioane de cetăţeni români care au fost pregătiţi de România şi care contribuie la PIB-urile altor state din Europa, este un motiv extrem de important să solicităm flexibilizarea...

Angajații români care vor să își completeze perioadele în care nu au contribuit la sistemul de pensii vor putea face acest lucru, cumpărându-și vechimea în muncă, însă doar până la finele lunii august 2023.

Este vorba despre OUG 163/2020, care prevede că până la data de 1 septembrie 2023, angajații care nu sunt încă pensionari pot să își plătească contribuția de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare,”în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

În ceea ce privește modalitatea de plată a contribuției de asigurări sociale datorate, OUG arată că aceasta poate fi efectuată fie eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 august 2023, fie într-o singură tranșă.

Cât costă un an de vechime?

În același timp, viitorii pensionari mai trebuie să știe că începând cu data de 1 ianuarie 2022, mai multe aspecte au intrat în vigoare. Casa de Pensii menționează că venitul minim lunar asigurat în baza contractului de asigurare socială este de 2.550 lei (valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată).

Totodată, cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestui venit este de 638 lei, arată sursa citată. Mai exact, după un calcul simplu, pentru un an de vechime, un angajat trebuie să plătească în jur de 7.650 de lei, fie într-o tranșă, fie în tranșe lunare.

Menționăm faptul că o serie de precizări în acest sens au fost făcut astăzi de ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi. Acesta a anunțat la o conferință de presă că plafonul de 9,4% din PIB care limitează cheltuielile cu pensiile va fi flexibilizat.

Ce spune ministrul Muncii?

De asemenea, ministrul a mai adăugat că este nevoie de sustenabilitate în sistemul public de pensii, iar acest lucru trebuie obținut, în condițiile în care milioane de români au contribuit la PIB.

„Am discutat cu domnul comisar un aspect extrem de important aici în sistemul de pensii şi i-am explicat domnului comisar de ce sunt atât de imperativ când solicit flexibilizarea acestui procent de 9,4%. Aşa va fi pe viitor, acest procent de 9,4% va fi flexibilizat, din mai multe motive. Am fost amândoi de acord că sustenabilitatea sistemului public de pensii este foarte importantă, şi aşa trebuie să fie, şi susţinem acest lucru.

Însă sustenabilitatea sistemului de pensii, atât timp cât noi avem între 4 şi 5 milioane de cetăţeni români care au fost pregătiţi de România şi care contribuie la PIB-urile altor state din Europa, este un motiv extrem de important să solicităm flexibilizarea, şi vom obţine această flexibilizare de la Comisia Europeană”, a afirmat Marius Budăi.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!