-0.1 C
București
marți, ianuarie 25, 2022

Banking & Servicii financiare – ARB: Viteza de creştere a creditului neguvernamental, de 13,5% în luna octombrie, record în ultimii 12 ani – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Viteza de creştere a soldului creditului neguvernamental, de 13,5% în ritm anual, din luna octombrie 2021, este cea mai mare viteză de creştere a creditării economiei reale din ultimii 12 ani, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Române a Băncilor. În primele zece luni din anul 2021, băncile au acordat credite noi în valoare de 90,75 miliarde lei, cu 34,6% mai mult comparativ cu nivelul creditelor noi accesate de populaţie şi companii în perioada similară a anului trecut... ... În primele zece luni din 2021, ponderea împrumuturilor noi în lei în total credite este de 82%, creditele în euro reprezintă 15,90%, restul fiind împrumuturi în dolari.Soldul creditului neguvernamental s-a cifrat la 317 miliarde lei, la finele lunii octombrie 2021, în creştere cu 0,8% în ritm lunar, aceasta fiind o viteză de creştere mai redusă faţă de nivelul înregistrat în luna septembrie.

Viteza de creştere a soldului creditului neguvernamental, de 13,5% în ritm anual, din luna octombrie 2021, este cea mai mare viteză de creştere a creditării economiei reale din ultimii 12 ani, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Române a Băncilor.

Astfel, după anul 2009, băncile au acordat cel mai mare volum de credite noi către populaţie şi companii în acest an.

Sistemul bancar a sprijinit populaţia şi companiile în perioada pandemiei, prin acordarea de finanţări în cel mai susţinut ritm de la criza financiară trecută şi prin suspendarea temporară a obligaţiilor de plată ale debitorilor afectaţi de efectele negative ale pandemiei Covid19 prin intermediul moratoriului public şi a celui privat.

În primele zece luni din anul 2021, băncile au acordat credite noi în valoare de 90,75 miliarde lei, cu 34,6% mai mult comparativ cu nivelul creditelor noi accesate de populaţie şi companii în perioada similară a anului trecut, de 67,42 miliarde lei, se arată într-o analiză Dreptullabanking pe baza datelor BNR. Creditele noi acordate în primele zece luni ale acestui an depăşesc volumul împrumuturilor acordate pe parcursul întregului an 2020. În această perioadă, creditarea a fost impulsionată de creditele accesate de companii, ponderea acestora fiind de 53,75%, în timp ce populaţia a contractat 46,25% din volumul creditelor noi.

Potrivit comunicatului, se observă un apetit mai mare pentru creditele în lei, ceea ce înseamnă diminuarea riscului valutar pentru cei care au luat împrumuturi. În primele zece luni din 2021, ponderea împrumuturilor noi în lei în total credite este de 82%, creditele în euro reprezintă 15,90%, restul fiind împrumuturi în dolari.

Soldul creditului neguvernamental s-a cifrat la 317 miliarde lei, la finele lunii octombrie 2021, în creştere cu 0,8% în ritm lunar, aceasta fiind o viteză de creştere mai redusă faţă de nivelul înregistrat în luna septembrie. Ponderea creditelor acordate în monedă naţională este de 71,7% din soldul creditului neguvernamental, în luna octombrie 2021.

“Băncile din România acordă credite atât pentru sprijinirea companiilor care şi-au reluat activitatea după lockdown sau chiar şi-au intensificat-o în 2021, cât şi pentru necesităţile populaţiei. Industria bancară din România asigură, datorită specificului activităţii sale, un rol cheie în buna funcţionare a mecanismelor economice şi financiare, cu impact deopotrivă asupra evoluţiilor macroeconomice, a dinamicii mediului de afaceri şi a îmbunătăţirii gradului de prosperitate economică din România”, se mai spune în comunicat.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!