Măsurile de reformare a legislaţiei din domeniul sistemului pensiilor private vizează, pe de o parte, o îmbunătăţire a capacităţii de supraveghere a Autorităţii de Supraveghere Financiară în interesul consumatorilor şi pe de altă parte, consolidarea cadrului de reglementare, arată ASF după decizia Curţii Constituţionale potrivit căreia modificările aduse legii privind privind fondurile de pensii private sunt constituţionale.
“Autoritatea de Supraveghere Financiară salută decizia Curţii Constituţionale referitoare la respingerea obiecţiilor de neconstituţionalitate, care au fost ridicate în ceea ce priveşte Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 174/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul pensiilor private. Măsurile de reformare a legislaţiei din domeniul sistemului pensiilor private vizează, pe de o parte, o îmbunătăţire a capacităţii de supraveghere a Autorităţii de Supraveghere Financiară în interesul consumatorilor, iar pe de altă parte consolidarea cadrului de reglementare”, se precizează într-un comunicat al ASF.
Potrivit sursei citate, principalele modificări ale cadrului legislativ care guvernează sistemul pensiilor private prevăd stabilirea unor principii privind regulile de investire şi privind modul de evaluare a activelor fondurilor şi responsabilitatea administratorilor, stabilirea obligaţiei administratorului de a deţine permanent un nivel adecvat de lichiditate, a cărui valoare acoperă activitatea curentă pentru o perioadă de cel puţin 6 luni, introducerea unor prevederi privind cerinţele pentru persoanele cu funcţii-cheie şi a unor prevederi exprese privind autorizarea acestor persoane şi stabilirea atribuţiilor directorilor de investiţii din cadrul administratorilor.
De asemenea, sunt stabilite şi obligaţiile consiliului de a defini şi supraveghea implementarea mecanismelor de guvernanţă care asigură gestionarea eficientă şi prudentă a unei organizaţii, inclusiv separarea sarcinilor în cadrul organizaţiei şi prevenirea conflictelor de interese, într-un mod care promovează integritatea pieţei.
Totodată, se vor separa atribuţiile şi responsabilităţile diferitelor structuri de conducere, supraveghere şi control, după caz, astfel încât să fie evitate eventualele conflicte de interes şi să fie acordată autoritatea şi independenţa necesare funcţiilor de control.
Proiectul de act normativ prevede stabilirea unui comision unic de administrare, perceput de administrator pentru prestarea activităţilor principale şi a celor secundare/conexe şi stabilirea dreptului participanţilor şi al beneficiarilor de a cere plata activului personal net sau a pensiei private ca fiind imprescriptibil. Se va introduce şi posibilitatea ca, în cazul declanşării procedurii de administrare specială, ASF să poată desemna Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private drept administrator special, în condiţiile stabilite prin reglementări, pentru asigurarea unui nivel suplimentar de siguranţă a sistemului de pensii private în cazul în care niciun alt administrator nu îndeplineşte cerinţele legale în acest sens şi s-a produs completarea şi clarificarea regimului sancţionatoriu.
Legea menţionată aduce modificări Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi Legii nr. 187/2011 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Fondului de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private.
Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital, cele trei sectoare însumând peste 10 milioane de participanţi.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).