-4.1 C
București
luni, ianuarie 24, 2022

Banking & Servicii financiare – Avertisment dur pentru România! Riscăm să pierdem bani din PNRR. Dan Vîlceanu: Urmează acordul pentru împrumut – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

”Nu am reuşit să îi cheltuim încă, dar vor fi cheltuiţi, Ministerul de Finanţe poate să tragă sume din partea de granturi, pe Autostrada A3 () Din câte ştiu, urmează în perioada următoare, acordul pentru împrumutul din PNRR, iar în ceea ce priveşte atingerea jaloanelor, astăzi, împreună cu Ministrul justiţiei am atins cel de-al 7-lea jalon”, a mai afirmat ministrul Dan Vîlceanu. A fost adoptat, aşa cum vă spuneam, în 28 octombrie, câte lucruri puteai să faci până acum? Ceea ce vreau să asigur – şi am avut o discuţie şi cu reprezentanţi ai Comisiei Europene – este că suntem foarte serioşi, am trecut la implementare, nu avem acum în plan să renegociem nimic, ci pur şi simplu suntem hotărâţi să implementăm cât mai repede, să atingem aceste jaloane”, a spus Dan Vîlceanu, duminică, la B1 Tv.

Avertisment dur pentru România! Riscăm să pierdem bani din PNRR. Dan Vîlceanu: Urmează acordul pentru împrumut

Așadar, ministrul Fondurilor Europene a declarat că jalonul trebuie încheiat până la finalul anului 2022. Dacă acest lucru nu se  întâmplă, România va pierde banii. De asemenea, Dan Vîlceanu a mai spus că Ministerul Muncii va încerca să negocieze un acord cu Banca Mondială în acest sens.

”A existat o licitaţie pe care Ministerul Muncii a organizat-o în urmă cu ceva timp, înţeleg că s-a renunţat la acea procedură de achiziţie publică, şi se va face un contract cu Banca Mondială pentru această consultanţă”, a spus Dan Vîlceanu.

În plus, ministrul Fondurilor Europene este de părere că lucrurile se pot rezolva în termenul asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, subliniind că pentru legea pensiilor a fost un singur ofertant, în timp ce pentru legea salarizării nu a fost niciunul.

Dan Vîlceanu: Altfel nu putem trage banii

Tot de la Palatul Victoria, ministrul Fondurilor Europene a spus că jalonul privind consultanţa internaţională pe cele două legi trebuie atins până la sfârşitul anului viitor. Dacă acest lucru nu se întâmplă, spune Dan Vîlceanu, România nu va putea trage banii

Ministrul a fost întrebat dacă România a reușit să tragă vreun ban din Planul Național de Redresare și Reziliență, însă acesta a declarat că încă nu s-a cheltuit niciun ban.

”Nu am reuşit să îi cheltuim încă, dar vor fi cheltuiţi, Ministerul de Finanţe poate să tragă sume din partea de granturi, pe Autostrada A3 (..) Din câte ştiu, urmează în perioada următoare, acordul pentru împrumutul din PNRR, iar în ceea ce priveşte atingerea jaloanelor, astăzi, împreună cu Ministrul justiţiei am atins cel de-al 7-lea jalon”, a mai afirmat ministrul Dan Vîlceanu.

De asemenea, ministrul Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu a mai precizat că alte acte normative sunt în avizare și că acestea vor fi adoptate în ședințele viitoare, subliniind că sunt în grafic cu jaloanele.

Dan Vîlceanu: Nu se poate negocia nimic acum legat de PNRR

Dan Vîlceanu a explicat că autorităţile române nu intenţionează să renegocieze Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), deja aprobat în octombrie în Consiliul miniştrilor de Finanţe şi Economie al Uniunii Europene. Mai mult, Dan Vîlceanu a infirmat zvonurile care spun că România este în întârziere în ceea ce priveşte implementarea PNRR.

De asemenea, acesta a spus că autorităţile române discută constant cu Comisia Europeană, primind asistenţă în implementarea proiectelor prevăzute în PNRR. Ba mai mult, acesta a explicat că discuțiile cu reprezentanții Comisiei Europene „nu sunt ca la şcoală, au venit să îţi arate din deget, să spună nu ai făcut, te rog frumos să te supui”.

„PNRR funcţionează ca un tot unitar, nu funcţionează cum sunt fondurile europene clasice, că dacă un proiect se blochează, celelalte merg, pentru că nu au nicio legătură cu acel proiect. Tocmai de aceea, în 2023 poţi să ajustezi anumite investiţii pe care le ai de făcut prin PNRR. Adică poţi să verifici, atunci e un moment în care putem verifica dacă anumite proiecte sunt întârziate şi putem să ajustăm anumite proiecte de investiţii. Dar vă spun, nu se poate – ca să mai oprim un fake news – negocia nimic acum, doar ce am negociat, Doamne fereşte! În 28 octombrie a fost ECOFIN-ul în care a fost aprobat planul României.

Nu se poate renegocia. Pe de altă parte, aş vrea să mai oprim o nedreptate care se face: nu suntem întârziaţi cu PNRR. A fost adoptat, aşa cum vă spuneam, în 28 octombrie, câte lucruri puteai să faci până acum? Ceea ce vreau să asigur – şi am avut o discuţie şi cu reprezentanţi ai Comisiei Europene – este că suntem foarte serioşi, am trecut la implementare, nu avem acum în plan să renegociem nimic, ci pur şi simplu suntem hotărâţi să implementăm cât mai repede, să atingem aceste jaloane”, a spus Dan Vîlceanu, duminică, la B1 Tv.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!