-0.1 C
București
marți, ianuarie 25, 2022

Banking & Servicii financiare – Banca Transilvania: La 20 de ani de la introducerea monedei unice, zona euro este în regres faţă de SUA – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Acest prim bilanţ a luat în considerare indicatori precum PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare (unul dintre cei mai utilizaţi pentru a măsura procesul de dezvoltare economică)... La finalul acestui prim bilanţ al evoluţiilor din zona euro la aniversarea a 20 de ani de la introducerea fizică a monedei unice europene atragem atenţia cu privire rolul important al programelor lansate de Uniunea Europeană după incidenţa pandemieicoronavirus (cea mai severă criză sanitară la nivel mondial din ultimul secol) (Next Generation şi cadrul financiar multianual) în redinamizarea proceselor de convergenţă şi dezvoltare economică...

O analiză din perspectiva evoluţiei PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare, efectuată de Banca Transilvania, evidenţiază un regres în zona euro, cel puţin raportat la dinamica din SUA pe parcursul ultimelor decenii. Analiza vine la 20 de ani de la introducerea fizică a monedei euro. 

Acest prim bilanţ a luat în considerare indicatori precum PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare (unul dintre cei mai utilizaţi pentru a măsura procesul de dezvoltare economică), evoluţia ritmului de creştere şi dinamica investiţiilor productive din cele două blocuri economice ale lumii, notează Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroeconomică, Banca Transilvania

Astfel, PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare din zona euro se situa la doar 70,4% din nivelul înregistrat în SUA în anul pandemic 2020, în scădere semnificativă comparativ cu evoluţiile de la începutul anilor 2000 (peste 86%).

Această deteriorare a nivelului de dezvoltare din zona euro comparativ cu evoluţia din SUA a fost mai pronunţată în perioada de după incidenţa Marii Recesiuni, un şoc economico-financiar simetric, cu implicaţii asimetrice.

Astfel, PIB/locuitor din zona euro ca procent din nivelul din SUA s-a diminuat de la 82,6% în anul 2006 la 75,6% în 2013, anul în care Uniunea Monetară Europeană a iniţiat ciclului economic post-criză.

Totodată, impactul pandemiei a fost mai sever în zona euro comparativ cu evoluţia din SUA – PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare din zona euro (ca procent din nivelul din SUA) a scăzut de la 71,6% în 2019 la 70,4% în 2020.

Evoluţia nefavorabilă a proceselor de creştere şi dezvoltare din zona euro din perspectiva analizei comparative cu SUA a fost determinată, în principal, de climatul investiţional. Astfel, investiţiile productive din zona euro au evoluat la un ritm inferior celui înregistrat în SUA pe parcursul ultimelor decenii.

Baza acestei evoluţii a fost discontinuitatea măsurilor în direcţia aprofundării procesului de convergenţă economică europeană şi de generare de capacitate de rezistenţă la şocuri.

Pe de altă parte, implementarea Noii Guvernanţe Economice Europene la nivel de regiune începând cu anul 2012 a fost incompletă, iar pilonii acesteia nu au fost definitivaţi nici până în prezent (în special Uniunea Bancară şi Uniunea Pieţelor de Capital).

La finalul acestui prim bilanţ al evoluţiilor din zona euro la aniversarea a 20 de ani de la introducerea fizică a monedei unice europene atragem atenţia cu privire rolul important al programelor lansate de Uniunea Europeană după incidenţa pandemiei
coronavirus (cea mai severă criză sanitară la nivel mondial din ultimul secol) (Next Generation şi cadrul financiar multianual) în redinamizarea proceselor de convergenţă şi dezvoltare economică, inclusiv prin susţinerea tranziţiei spre un nou model economic, axat de digitalizare, energie verde şi rezistenţă la incidenţa şocurilor (endogene şi exogene).

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!