33.2 C
București
marți, iulie 5, 2022

Banking & Servicii financiare – BNR: Indicele ROBOR a crescut iarăşi miercuri, 25 mai. Se majorează costul creditelor în lei – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Veste extrem de proastă pentru românii cu credite la bănci! Indicele ROBOR la 3 luni a ajuns la 5,90% pe an, aproape de maximul din urmă cu nouă ani Indicele ROBOR nu se mai opreşte din creştere! Mai exact...

Un nivel mai ridicat decât cel de astăzi a mai fost înregistrat doar pe 12 februarie 2013, când indicele ROBOR la 3 luni avea valoarea de 5,92%.

Reamintim că, la începutul anului 2022, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Veste extrem de proastă pentru românii cu credite la bănci!

Indicele ROBOR la 3 luni a ajuns la 5,90% pe an, aproape de maximul din urmă cu nouă ani

Indicele ROBOR nu se mai opreşte din creştere!

Mai exact, indicele ROBOR la 3 luni, referinţa pentru costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut miercuri, 25 mai, la 5,90% pe an.

Valoarea din şedinţa precedentă era de 5,83% pe an, arată datele oficiale ale Băncii Naţionale a României (BNR).

Un nivel mai ridicat decât cel de astăzi a mai fost înregistrat doar pe 12 februarie 2013, când indicele ROBOR la 3 luni avea valoarea de 5,92%.

Reamintim că, la începutul anului 2022, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Cum au evoluat indicii ROBOR la 6 luni şi 12 luni, respectiv IRCC?

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 6,06% pe an, de la 6,03% pe an anterior.

Indicele ROBOR la 12 luni s-a majorat la 6,26% pe an, de la 6,19% pe an, marţi.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an.

IRCC se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021. Indicele este în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Avertisment cu privire la riscurile ascunse din creşterea ROBOR

La începutul acestei săptămâni, CONAF (Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin), lansa un avertisment cu privire la riscurile ascunse din creşterea ROBOR.

CONAF avertizează cu privire la riscurile provocate firmelor mici şi mijlocii de creşterea dobânzilor bancare.

Astfel, creşterea costurilor creditării este un risc evident şi de neevitat, însă firmele mici şi mijlocii se pot aştepta la înăsprirea condiţiilor de creditare şi, în consecinţă, la scăderea cererii de mărfuri şi servicii din partea populaţiei.

Scumpirea creditării nu este însă singurul risc pe care îl au firmele mici şi mijlocii în actuala conjunctură cu inflaţie mare, incertitudine şi volatilitate în pieţele financiare.

Întreprinderile care se bazează pe facilităţi variabile de descoperire de cont ar putea constata că ratele lor devin mai scumpe în lunile următoare.

Pentru întreprinderile mici, aflate în poziţii financiare limitate, în special cele care depind de facilităţile de descoperire de cont, este înţelept să acţioneze din timp, să discute cu banca pentru a obţine soluţii alternative, care ar putea include refinanţarea.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!