23.4 C
București
vineri, august 12, 2022

Banking & Servicii financiare – Ce economii au făcut românii în 2021 și câți au scos banii de la bănci. Cele mai recente date de la INS – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -masuri, metode, obiective, strategii, idei, plan, cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În ceea ce privește gospodăriile cu cele mai mici economii, adică până la 10% din veniturile totale, din acestea fac parte agricultorii, cu +9%, șomerii cu +4,5%, gospodăriile din regiunea Sud-Est +9,1%, gospodăriile formate din persoane singure +8,6% și cele cu vârsta cuprinsă între 15 – 24 ani +6,3%.

„Pentru acoperirea cheltuielilor, o parte din gospodării au retras sume din economiile realizate în perioadele anterioare depuse la bănci şi alte instituţii financiare sau au apelat la împrumuturi şi credite de la bănci, CAR, agenţi economici şi de la persoane particulare, sumele intrate cu acest titlu în bugetele gospodăriilor formând în medie 6,6 lei şi respectiv 8,7 lei lunar pe gospodărie.

Împreună cu sumele încasate sub formă de avans sau prin restituirea unor sume acordate altor persoane, precum şi cu contravaloarea mărfurilor cumpărate şi a serviciilor prestate pe credit, toate aceste fluxuri monetare intrate în bugetele gospodăriilor s-au ridicat...

În 2021, economiile au reprezentat în medie 807 lei lunar pe o gospodărie, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică. Sursa citată precizează că acest lucru a reprezentat 14,2% din veniturile totale, în scădere faţă de anul precedent cu două puncte procentuale.

Referitor la situația pe categorii de gospodării, cele mai mari economii au fost făcute de pensionari. Astfel, potrivit INS, gospodăriile de pensionari au economisit în medie +15,4% din venituri, în timp ce gospodăriile de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole au economisit 14,7%.

Salariații au economisit +14,1%, gospodăriile de agricultori +9%, în timp ce, nivelul cel mai scăzut al economiilor, de +4,5%, s-a înregistrat la gospodăriile de şomeri.

Gospodăriile cu cele mai mici economii

În ceea ce privește gospodăriile cu cele mai mici economii, adică până la 10% din veniturile totale, din acestea fac parte agricultorii, cu +9%, șomerii cu +4,5%, gospodăriile din regiunea Sud-Est +9,1%, gospodăriile formate din persoane singure +8,6% și  cele cu vârsta cuprinsă între 15 – 24 ani +6,3%.

De cealaltă parte, veniturile au depăşit cheltuielile cu 16%, la gospodăriile formate din 5 persoane (+17,3%), la cele din regiunile Sud-Muntenia (+16,8%) şi Centru (+17,1%), la cele cu nivel de pregătire superior (+16,4)

„Pentru acoperirea cheltuielilor, o parte din gospodării au retras sume din economiile realizate în perioadele anterioare depuse la bănci şi alte instituţii financiare sau au apelat la împrumuturi şi credite de la bănci, CAR, agenţi economici şi de la persoane particulare, sumele intrate cu acest titlu în bugetele gospodăriilor formând în medie 6,6 lei şi respectiv 8,7 lei lunar pe gospodărie. Împreună cu sumele încasate sub formă de avans sau prin restituirea unor sume acordate altor persoane, precum şi cu contravaloarea mărfurilor cumpărate şi a serviciilor prestate pe credit, toate aceste fluxuri monetare intrate în bugetele gospodăriilor s-au ridicat, în medie, la 17,6 lei lunar pe o gospodărie, acoperind 0,4% din cheltuielile totale ale gospodăriilor”, subliniază INS.

Pensionarii au apelat în cea mai mică măsură la credite și la economii

Referitor la situația creditelor și a economiilor, INS menționează că anul trecut, gospodăriile de pensionari au apelat în cea mai mică măsură la credite şi la economii. Sumele utilizate s-au ridicat  în medie la numai 10,5 lei, adică 0,4% din cheltuielile totale.

De cealaltă parte, în cazul gospodăriilor de şomeri 2,1% din cheltuieli au fost acoperite din aceste surse, din care împrumuturile au reprezentat 28,2%, iar sumele retrase de la bănci din economiile anterioare 71,7%.

INS mai precizează că la toate categoriile de gospodării analizate, suma intrărilor rezultate în urma operaţiunilor de creditare la care participă gospodăriile este mai mică decât suma ieşirilor ocazionate de aceste operaţiuni.

Deși în medie pe ansamblul gospodăriilor, soldul acestor fluxuri este negativ, adică -222,27 lei lunar pe gospodărie, acesta împreună cu soldul balanţei veniturilor şi cheltuielilor +584,68 lei  se concretizează în creşterea cu 362,41 lei, în medie pe o gospodărie, a soldului în numerar aflat în gospodării.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -idei, plan, strategii, dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!