1.7 C
București
vineri, ianuarie 27, 2023

Banking & Servicii financiare – Cifra de afaceri a Grupului Alro a crescut cu 19% în T1-T3 2022, la 2,9 miliarde lei – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Rezultatul net al Grupului ALRO pentru această perioadă a fost o pierdere netă de 110 milioane RON (T1- T3 2021: o pierdere netă de 25 milioane RON), fără a include impactul noii măsuri de compensare a emisiilor indirecte încorporate în prețul energiei...

O măsură îndelung așteptată de susținere a marilor industrii a venit în octombrie 2022, când Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență privind compensarea costurilor cu emisiile indirecte încorporate în prețurile energiei electrice pentru perioada 2021 2030...

În ceea ce privește cererea în industria aluminiului, comenzile în creștere de plăci pentru industria aero și pentru produsele extrudate (produsele cele mai profitabile ale Grupului) au oferit Grupului ALRO avantajul competitiv ca urmare a anilor de investiții în produsele cu valoare adăugată mare și foarte mare...

• Criza energetică concretizată prin creșterea prețurilor la electricitate, la care s-a adăugat scăderea cererii în T3 2022 au condus la o pierdere netă de 110 milioane RON în T1-T3 2022 față de o pierdere netă de 25 milioane RON în T1- T3 2021;

Cifra de afaceri a Grupului Alro a crescut cu 19% (T1-T3 2022: 2,9 miliarde RON față de T1-T3 2021: 2,5 miliarde RON) cu o tendință de scădere în T3 2022 față de T3 2021, în concordanță cu cotațiile mai scăzute ale prețului aluminiului și scăderea
cererii de aluminiu, încorporând, în același timp, reducerea anumitor activități de producție din cadrul Grupului (aluminiu electrolitic și alumină) într-un mediu economic dificil, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori București. Rezultatul net al Grupului ALRO pentru această perioadă a fost o pierdere netă de 110 milioane RON (T1- T3 2021: o pierdere netă de 25 milioane RON), fără a include impactul noii măsuri de compensare a emisiilor indirecte încorporate în prețul energiei, întrucât Ordonanța de Urgență a fost publicată în octombrie 2022, în timp ce rezultatul operațional (EBIT) a rămas pozitiv la 100 milioane RON în T1-T3 2022, în scădere de la 164 milioane RON în T1-T3 2021.

„Anul 2022 a adus provocările cu care se confruntă industria noastră la un nou nivel de stres, cu războiul mai aproape de granițele noastre ca niciodată, cu creșterea prețurilor la energia electrică și deficitul de aprovizionare, scăderea cererii și o uriașă volatilitate a pieței. În acest context dificil, a trebuit să luăm măsuri drastice pentru a ne reinventa și adapta modelul nostru de afaceri la acest context fără precedent. Și astfel, pentru a ne menține afacerea și poziția în industria internațională a aluminiului, am întrerupt temporar modelul de integrare pe verticală, dar considerând în continuare că, pe termen lung, această strategie rămâne un avantaj competitiv”, a declarat Marian NĂSTASE, Președintele Consiliului de Administrație, ALRO.

Cotațiile aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (LME) au continuat să crească în T1-T3 2022, atingând o medie de 2.830 USD/tonă, cu 19% mai mare decât media din T1-T3 2021.

Cu toate acestea, din cauza încetinirii cererii și a volatilității pieței, în T3 2022 LME a
înregistrat o scădere ajungând la o medie de 2.354 USD/tonă, mai mică cu 11% față de media raportată în T3 2021. Mai mult, suprapunerea mai multor crize – energie, materii prime, recesiune – au condus și la noi vârfuri ale inflației și la rate mai mari ale dobânzilor la nivel mondial.

O măsură îndelung așteptată de susținere a marilor industrii a venit în octombrie 2022, când Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență privind compensarea costurilor cu emisiile indirecte încorporate în prețurile energiei electrice pentru perioada 2021 2030.

Schema de sprijin a fost elaborată în conformitate cu prevederile “Ghidului Comisiei
Europene privind anumite măsuri de ajutor de stat în contextul schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră post-2021” și a vizat sectoarele expuse unui risc real de relocare a emisiilor de CO2 din cauza costurile indirecte semnificative încorporate în prețul energiei. Impactul acestei măsuri nu este încă inclus în situațiile financiare la 30 septembrie 2022, întrucât măsura a intrat în vigoare începând cu luna octombrie 2022.

În ceea ce privește cererea în industria aluminiului, comenzile în creștere de plăci pentru industria aero și pentru produsele extrudate (produsele cele mai profitabile ale Grupului) au oferit Grupului ALRO avantajul competitiv ca urmare a anilor de investiții în produsele cu valoare adăugată mare și foarte mare.

Vânzările Grupului în T1-T3 2022 au fost de 2,9 miliarde RON, mai mari cu 19% față de perioada similară din 2021 (respectiv 2,5 miliarde RON). Grupul a beneficiat de creșterea cererii de plăci, în principal pentru industria aeronautică și a produselor extrudate, și în prima parte a anului de cotații LME mai mari, arătând, din nou, rezultatele pozitive ale strategiei sale de dezvoltare axate pe investițiile în tehnologie destinate producției de produse din aluminiu sofisticate și cu valoare adăugată foarte mare.

În pofida acestor vremuri foarte dificile, ALRO și-a continuat programul de investiții care vizează reducerea dependenței de energie prin creșterea cantității de metal produs din deșeuri de aluminiu și îmbunătățirea consumurilor de energie. Bugetul ALRO pentru anul 2022 este de 23 milioane USD.

Același model de afaceri este aplicat și de filialele ALRO, Vimetco Extrusion punând în funcțiune o nouă linie automată de extrudare de ultimă generație, în septembrie 2022, în urma unei investiții de 10 milioane EUR. Această linie va permite Vimetco Extrusion să atingă o capacitate de producție de peste 35.000 de tone până la sfârșitul anului 2022 (o creștere cu aproximativ 11.000 de tone).

Pe de altă parte, creșterea prețurilor la energie a continuat să afecteze costurile de producție și a forțat Grupul să ia măsuri fără precedent în perioada curentă de raportare. Dacă anul a început cu suspendarea temporară a trei din cinci hale de electroliză, în august 2022, Grupul a fost nevoit să suspende producția de alumină de la ALUM, Tulcea. Ca urmare a tuturor acestor măsuri, Grupul a reușit să-și mențină un EBIT pozitiv, la 100 de milioane RON, deși mai mic față de T1-T3 2021, când fost 164 milioane RON.

Cu toate acestea, desfășurarea unei afaceri sustenabile rămâne o prioritate de top pentru Grup, chiar și în aceste vremuri dificile. Astfel, investițiile majore realizate de Grup în această perioadă au fost pentru extinderea capacității de reciclare până la 100.000 tone pe an cu finalizare până la mijlocul anului viitor, pe lângă investițiile în procesele tehnologice.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!