6.3 C
București
vineri, ianuarie 28, 2022

Banking & Servicii financiare – Comitetul de Supraveghere Macroprudenţială atrage atenţia asupra impactului riscului ratei dobânzii asupra portofoliului de titluri de stat deţinut de bănci – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: General

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), din care fac parte reprezentanţi ai BNR, ASF şi ai guvernului, atrage atenţia asupra impactului riscului de rata dobânzii asupra portofoliului de titluri de stat deţinut de sectorul bancar şi asupra activelor şi pasivelor bancare sensibile la rata dobânzii. În şedinţa de vineri, membri CNSM au fost informaţi printre altele cu privire la evaluarea instrumentelor macroprudenţiale de la activarea acestora în legislaţia naţională şi până în prezent... Comitetul de Supraveghere Macroprudenţială atrage atenţia asupra impactului riscului ratei dobânzii asupra portofoliului de titluri de stat deţinut de bănci De asemenea, Consiliul general al CNSM a decis înfiinţarea unui grup de lucru având ca mandat sprijinirea intermedierii financiare...

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), din care fac parte reprezentanţi ai BNR, ASF şi ai guvernului, atrage atenţia asupra impactului riscului de rata dobânzii asupra portofoliului de titluri de stat deţinut de sectorul bancar şi asupra activelor şi pasivelor bancare sensibile la rata dobânzii.

Creşterea inflaţiei în ultima perioadă a implicat creşterea randamentelor la titlurile de stat, deci implicit scăderea valorii acestora.

În şedinţa de vineri, membri CNSM au fost informaţi printre altele cu privire la evaluarea instrumentelor macroprudenţiale de la activarea acestora în legislaţia naţională şi până în prezent, impactul riscului de rata dobânzii asupra portofoliului de titluri de stat deţinut de sectorul bancar şi asupra activelor şi pasivelor bancare sensibile la rata dobânzii şi la riscurile sistemice identificate în sistemul financiar naţional.

Comitetul de Supraveghere Macroprudenţială atrage atenţia asupra impactului riscului ratei dobânzii asupra portofoliului de titluri de stat deţinut de bănci

De asemenea, Consiliul general al CNSM a decis înfiinţarea unui grup de lucru având ca mandat sprijinirea intermedierii financiare.

În paralel, Consiliul a aprobat recomandarea ca BNR să menţină măsura privind majorarea ratei amortizorului anticiclic de capital la nivelul de 0,5%, începând cu data de 17 octombrie 2022 şi să continue monitorizarea evoluţiei situaţiei economice şi a creditării, ca urmare a continuării tendinţei de accelerare a activităţii de creditare.

Din Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) fac parte reprezentanţi ai BNR, ASF şi ai Guvernului, acesta fiind condus de guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Instituţia a fost înfiinţată în 2017 cu misiunea de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!