-1.5 C
București
luni, ianuarie 13, 2025

Banking & Servicii financiare – Cosmin PĂUNESCU, ASF: În România, avem șapte fonduri de investiții “verzi”, cu active de 500 de milioane RON și 11000 de investitori – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În România, avem șapte fonduri de investiții “verzi”, cu active de 500 de milioane RON și 11000 de investitori, a spus Cosmin PĂUNESCU, Sef serviciu, Serviciul Supraveghere Prudențială, SIIF – ASF, la Romanian Sustainability Forum, organizat de Financial Intelligence.

Potrivit domnului Păunescu, dacă, anul trecut, statistica FMI arăta că, la nivel international, fondurile cu mandat ESG au fost singurele cu intrări nete pozitive într-un an destul de volatil, pe fond de război și inflație foarte ridicată, anul acesta, tendințele internaționale sunt în sens invers: “Avem ieșiri în ultimele trimestre, din cauza faptului că legislația încă necesită clarificări la nivel european, și deoarece criza energetică s-a disipat, iar prețul a mutat atenția de la proiectele verzi, care sunt destul de costisitoare cel puțin la început și care presupune amortizare pe termen mai lung“.

La noi, anul trecut, erau doar două fonduri pe articolul 8, acum avem șapte fonduri pe articolul 8 din Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), administrate de 4 administratori din grupurile bancare, cu active de 500 de milioane RON și 11000 de investitori, a spus Păunescu: “Problemele ridicate de administratorii de fonduri locale, care ar fi bine de știut de către societățile listate, sunt faptul că oferta la bursă este puțin mai săracă, prin prisma faptului că nu toate companiile au acoperire la marii furnizori de rating.

În România, avem șapte fonduri de investiții “verzi”, cu active de 500 de milioane RON și 11000 de investitori, a spus Cosmin PĂUNESCU, Sef serviciu, Serviciul Supraveghere Prudențială, SIIF – ASF, la Romanian Sustainability Forum, organizat de Financial Intelligence.

 

Potrivit domnului Păunescu, dacă, anul trecut, statistica FMI arăta că, la nivel international, fondurile cu mandat ESG au fost singurele cu intrări nete pozitive într-un an destul de volatil, pe fond de război și inflație foarte ridicată, anul acesta, tendințele internaționale sunt în sens invers: “Avem ieșiri în ultimele trimestre, din cauza faptului că legislația încă necesită clarificări la nivel european, și deoarece criza energetică s-a disipat, iar prețul a mutat atenția de la proiectele verzi, care sunt destul de costisitoare cel puțin la început și care presupune amortizare pe termen mai lung“.

La noi, anul trecut, erau doar două fonduri pe articolul 8, acum avem șapte fonduri pe articolul 8 din Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), administrate de 4 administratori din grupurile bancare, cu active de 500 de milioane RON și 11000 de investitori, a spus Păunescu: “Problemele ridicate de administratorii de fonduri locale, care ar fi bine de știut de către societățile listate, sunt faptul că oferta la bursă este puțin mai săracă, prin prisma faptului că nu toate companiile au acoperire la marii furnizori de rating. Companiile trebuie să știe că există interes incipient la instituționali.

Toate statisticile arată că, în Vest, interesul pornește de la public și se transmite către operatorii financiari.

Noi suntem oarecum într-un cer vicios: cei care au emis obligațiuni verzi nu beneficiază neapărat de dobânzi mai mici din partea pieței, societățile listate încă nu văd un interes atât de mare la cumpărare pentru că apelează la practici verzi, societatea românească este oricum la început. Mă uitam pe Eurobarometru – 64% doar din populația noastră, comparativ cu 84% din populația europeană consideră schimbările climatice au un impact semnificativ asupra sănătății publice. “

ASF își propune să fie punct unic de contact pentru raportările de sustenabilitate pentru societățile listate.

Cosmin Păunescu a precizat: “Până acum, am avut un rol mai mult pentru creșterea transparenței, în sensul că am solicitat publicarea alinierii la taxonomie, colegii de la departamentul Emitenți au avut dialoguri cu cei interesați, pentru a crește granularitatea informației și imaginea din raportări, dar nu am avut puteri sancționatorii.

Într-o primă etapă, nu considerăm că se impun astfel de sancțiuni. Momentan, know-how-ul nostru și al regiunii, în general, este destul de scăzut“.

În opinia sa, ar fi Interesant de văzut în ce măsură rapoartele de sustenabilitate ar contribui, în viitor, la formarea prețului acțiunilor: “Putem presupune că vor avea un impact semnificativ. Dacă ne uităm la IPO Hidroelectrica, eu nu cred că partea de verde nu a avut nici un rol în succesul ofertei și mai ales pe partea de investitori instituționali străini.

Marile companii listate de la noi pornit deja pe acest drum de a se alinia la practicile europene, în ce privește raportările de sustenabilitate, deja investitorii instituționali au în vedere rapoartele de rating Sustainalytics si cred că și retailul trebuie să se uite mai atent la ele atunci când ia anumite decizii de investiții. “

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!