33.2 C
București
marți, iulie 5, 2022

Banking & Servicii financiare – Cu noi puteri, premierul Ungariei, Viktor Orban, vrea din nou să taxeze profiturile „suplimentare“ ale marilor companii private pentru acoperirea deficitului bugetar – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Premierul ungar Viktor Orban, care şi-a atribuit puteri suplimentare în această săptămână prin impunerea unei stări de urgenţă, a anunţat că marile companii private, de la bănci, companii de energie la companii aeriene, va trebui să-şi cedeze „profiturile suplimentare“ pentru a susţine bugetul ţării, recurgând din nou la o politică ce l-a ajutat pe Orban

Premierul ungar Viktor Orban, care şi-a atribuit puteri suplimentare în această săptămână prin impunerea unei stări de urgenţă, a anunţat că marile companii private, de la bănci, companii de energie la companii aeriene, va trebui să-şi cedeze „profiturile suplimentare“ pentru a susţine bugetul ţării, recurgând din nou la o politică ce l-a ajutat pe Orban să evite majorarea taxelor pentru familii.

Forintul s-a prăbuşit, atingând un minim record, o evoluţie pozitivă din punctul de vedere al exporturilor, dar cu efect de creştere a inflaţiei. Acţiunile companiilor ungare au consemnat la rândul lor scăderi semnificative.

Industriilor bancară, a asi­gurărilor, energiei, retailului, tele­comunicaţiilor şi aeriană, sectoare dominate de companii multi­naţionale, li se va cere să transfere „cea mai mare parte a profitului suplimentar“ către două fonduri în acest an şi anul viitor pentru finanţarea subvenţionării preţurilor la utilităţi şi costurilor modernizării forţelor armate, a anunţat Orban, potrivit Bloomberg.

Acesta a precizat că taxele sunt temporare, însă unele din taxele speciale impuse anterior de acesta au devenit permanente, notează Reuters.

Noua finanţare va ajuta la consolidarea bugetului ungar în condiţiile în care UE impune o îngheţare a finanţării împotriva guvernului lui Orban, acuzat că încalcă normele europene.

„Le cerem şi ne aşteptăm ca cei care au realizat profit suplimentar în aceste vremuri de război să ajute poporul şi să contribuie la bugetul naţional al apărării“, a declarat Orban.

Bugetul Ungariei este sub presiune uriaşă în urma cheltuielilor record preelectorale realizate la începutul acestui an, înainte de alegerile din 3 aprilie în urma cărora Orban a câştigat controlul asupra a două treimi din parlamentul ţării.

La scurt timp după victoria acestuia, Comisia Eiropeană a declanşat un mecanism nou introdus ce-i permite să taie finanţarea ţărilor membre care nu respectă valorile europene. Şi totuşi, nu există niciun semn al unei schimbări de direcţie în Budapesta.

Orban a evidenţiat angajamentul guvernului de a proteja „familiile, pensionarii, locurile de muncă şi de reducere a facturilor în contextul războiului“. Acesta a adăugat că războiul şi politica de sancţiuni a UE vor avea drept rezultat „majorări drastice de preţuri“, scrie Hungary Today.

Analiştii arată însă că dacă băncile şi companiile îşi vor trece mai departe o parte din povară către clienţi prin majorarea preţurilor, atunci tot populaţia va ajunge să plătească în cele din urmă o parte din preţul noilor taxe, potrivit Reuters.

După 2010, Orban a stabilizat economia ungară cu o serie de suprataxe pe bănci, retail şi firme de energie. Însă deşi au ajutat la reducerea deficitului, acestea au erodat încrederea investitorilor.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!