26.8 C
București
joi, septembrie 29, 2022

Banking & Servicii financiare – Cum răspunde ARB – Asociaţia Română a Băncilor – pe tema creşterii ROBOR – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Preşedintele ARB, Bogdan Neacşu, a comentat joi pe tema creşterii ROBOR în ultimul timp, creştere care a fost amendată în această săptămână de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. „Da, este normal ca dobânzile să crească în perioade cu inflaţie în creştere. Dar, nu este normal să crească doar dobânzile la credite, iar cele la depozite să

Preşedintele ARB, Bogdan Neacşu, a comentat joi pe tema creşterii ROBOR în ultimul timp, creştere care a fost amendată în această săptămână de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Da, este normal ca dobânzile să crească în perioade cu inflaţie în creştere. Dar, nu este normal să crească doar dobânzile la credite, iar cele la depozite să ţină pasul pe loc sau să crească în paşi de furnică. Şi această creştere a dobânzilor ar trebui să fie corelată cu evoluţiile macro şi cu costul real de finanţare al băncilor. Dacă ne uităm în piaţă, vedem dobânzi de maxim 6-7% la depozite, 6,50% la facilitatea de creditare a BNR, 6% – la tranzacţiile interbancare efective între bănci. Şi în acest context, da, îmi vine puţin greu să-mi explic de ce indicatorul ROBOR sare de 8%. Nivelurile la care a ajuns ROBOR au fost mai degrabă corelate cu randamentele titlurilor de stat, piaţă pe care sunt prezenţi mult mai multi jucători decât băncile locale; din această perspectivă, băncile ar trebui să se raporteze mai degrabă la costul efectiv al banilor pe pieţele interne în relaţia lor cu companiile şi consumatorii din România. Sper că evoluţia dobânzii se va aşeza pe o bandă sustenabilă şi că sistemul bancar va pune interesele economiei reale deasupra profiturilor pe hârtie. În calitate de intermediari financiari, ne bazăm pe resursele atrase de la clienţi şi pentru asta trebuie să le remunerăm corect economiile. În calitate de creditori, avem nevoie ca oamenii şi companiile să apeleze la noi pentru finanţare – şi nu vor face asta dacă costurile devin prohibitive şi avem nevoie ca cei care au luat deja credite să prospere în continuare şi să-şi poată plăti ratele. În ultimii trei ani de pandemiei, am demonstrat că băncile au fost parte a soluţiei, nu o problemă. Şi sunt încrezător că vom fi în continuare aşa şi vom ajuta la depăşirea actualului val inflaţionist şi de pesimism economic”, a spus Neacşu, preşedintele ARB.

El este şi preşedintele CEC Bank.

Guvernatorul Mugur Isărescu a declarat miercuri că băncile „au cam sărit calul” cu majorarea ROBOR care a depăşit dobânda-cheie, setată la 5,5% în august. După intervenţia lui Isărescu, ROBOR-ul a scăzut de la 8,16% la 8,02% ieri.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!