3.8 C
București
vineri, decembrie 2, 2022

Banking & Servicii financiare – Cutremur financiar în România! Anunțul a venit chiar acum de la BNR – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Fundalul de politici monetare şi fiscale prea stimulative în pandemie, pe care a apărut acest şoc, alături de problemele din lanţurile de aprovizionare şi războiul, au favorizat desigur transmisia rapidă a preţurilor mari la energie în restul preţurilor, în principal în cele ale alimentelor, dar nu numai”, a declarat acesta.

Încă nu am primit o explicaţie concretă cum prin nivelul dobânzilor putem rezolva blocajul din lanţurile de aprovizionare, criza energetică sau criza microcipurilor”, a scris Cristian Popa, într-un mesaj pe pagina sa de socializare.

„Am mai spus-o şi cu alte ocazii, inflaţia este un simptom al problemelor din economie, al dezechilibrelor şi şocurilor, însă acest simptom poate deveni boala însăşi dacă nu e tratat cum trebuie.

Avertismentul venit direct de la BNR! Inflația ar putea face ravagii în România. Politica monetară nu este răspunsul la orice problemă

Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR), este de părere că șocul inflaționist vine din șocul piețelor de energie. Pe acest fond, el a mai spus că politica monetară nu este răspunsul la orice problemă.

„După mai bine de un deceniu, inflaţia redevine, pe bună dreptate, principala preocupare a românilor. Discuţiile sunt ample, şi nu puţine. Însă nu poate exista o discuţie serioasă despre nivelul actual ridicat al inflaţiei fără a vorbi despre pieţele de energie. Eu o spun clar şi răspicat: şocul inflaţionist vine din şocul pieţelor de energie.

BNR a analizat atent cifrele: peste jumătate din creşterea ratei inflaţiei în România provine din preţurile mari ale energiei. Impact direct şi indirect.

Fundalul de politici monetare şi fiscale prea stimulative în pandemie, pe care a apărut acest şoc, alături de problemele din lanţurile de aprovizionare şi războiul, au favorizat desigur transmisia rapidă a preţurilor mari la energie în restul preţurilor, în principal în cele ale alimentelor, dar nu numai”, a declarat acesta.

Băncile din lume întăresc politica monetară

În mesajul publicat pe pagina sa de Facebook, Cristian Popescu spune că acesta este motivul pentru care băncile din toată lumea întăresc politica monetară.

Membrul în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a mai spus că politica monetară nu este răspunsul la orice problemă a societății, așa cum nici banii sunt sunt răspunsul la orice problemă.

De aceea aproape toate băncile centrale din lume întăresc politicile monetare. Însă, aşa cum în viaţă banii nu sunt răspunsul la toate problemele, la fel nici politica monetară nu cred că este răspunsul la orice problemă a societăţii. Încă nu am primit o explicaţie concretă cum prin nivelul dobânzilor putem rezolva blocajul din lanţurile de aprovizionare, criza energetică sau criza microcipurilor”, a scris Cristian Popa, într-un mesaj pe pagina sa de socializare.

BNR acționează pe partea cererii

Cristian Popa a mai spus că Banca Națională a României (BNR) acționează pe partea cererii, folosindu-se de instrumentele pe care le are la dispoziție. Acesta a mai spus că singura soluție este creșterea dobânzilor.

„Am mai spus-o şi cu alte ocazii, inflaţia este un simptom al problemelor din economie, al dezechilibrelor şi şocurilor, însă acest simptom poate deveni boala însăşi dacă nu e tratat cum trebuie. Banca Naţională a României tratează acest simptom, cu mai multe instrumente, de peste un an deja, cu un dozaj bine calibrat. Va continua pe acest drum”, a spus oficialul BNR.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!